Zbor sudaca

Đuro Sessa: Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova

Đuro Sessa
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.04.2018.
u 07:00

Željko Šarić, šef DSV-a: U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet

Broj neriješenih sudskih spisa smanjen je za osam posto u prvom tromjesečju 2018. pa statistika i rezultati nisu problem sudačke struke. Najveći im je problem loša percepcija u javnosti, po kojoj su suci “leglo korupcije i opačine, ali i razlog iseljavanje iz Hrvatske”. Poručeno je to na Zboru udruge hrvatskih sudaca u petak u Osijeku, u gradu gdje se još od lani čeka izbor novog čelnika Županijskog suda.

– Sve dok se kandidati za predsjednike sudova bore do istrebljenja da dođu do pozicije, ne birajući sredstva, a Osijek je jedan od primjera, dok kandidati ne traže potporu u svom sudu, među svojim kolegama, nego među političkim figurama nacionalne i lokalne scene, dok kandidati za izbor članova DSV-a prijete odmazdom ako im se ne dade potpora, dok suci ne razumiju koncept sudačkog integriteta, dok suci misle za svoje kolege da sude pod utjecajem i pritiskom, takva negativna slika i dalje će prevladavati jer ona odgovara svima osim sucima – izjavio je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.

Iako ne smiju bježati od introspekcije, dodao je, odgovornost za sliku u sudstvu “ravnopravno dijele i druge dvije vlasti, i njeni nositelji, koji drže kesu, nose mač, pišu zakone, ili više-manje upravljaju javnim mnijenjem”.

– U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašene zainteresiranosti za publicitet, sa željom da na javnoj sceni iz periferne pozicije preuzmu ulogu glavnih protagonista. Ne pozivam na bilo kakav oblik represije prema takvim kolegama, no smatram ih lošim primjerom jer nije u redu da sudac bez određene pripreme komentira pojave u društvenom životu, ili da estradno zamara javnost dramatičnim prognozama svoje profesionalne budućnosti – oštar je pak bio Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Zbog čestih zakonodavnih promjena, poručili su, teško je danas biti sudac u Hrvatskoj.

– Ovršni zakon u 20 godina promijenjen je 22 puta pa je teško govoriti o nekoj sigurnoj, jedinstvenoj ili ustaljenoj sudskoj praksi – rekao je Damir Kontrec, čelnik UHS-a. Naveo je i kako je broj sudaca u Hrvatskoj danas za 146 manji nego početkom 2015. te ih je ukupno 1764. Usprkos smanjenju, raste razriješenost sudskih postupaka, no i dalje ostaje, priznao je, problem dugotrajnosti procesa.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar 123456
123456
08:50 29.04.2018.

suci su rak rana RH! Uništiti će nas, sko već i nisu! Sve zlo u RH dolazi upravo od njih! UŽAS!!!

Avatar comparator
comparator
23:57 01.05.2018.

Netko je rekao da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti i da jedni smišljaju kriminalne radnje ,drugi im pomažu u provođenju tih radnji i treći du oni koji zameću tragove. Čini mi se vrlo točan opis .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije