VEČERNJI TV

Hajdaš Dončić o USKOK-ovoj akciji: Istražna tijela počinju djelovati malo prekasno, tek kada se čelna osoba makne

Hajdaš Dončić
30.06.2021.
u 13:22

– Jedan od najvećih problema hrvatskog društva jest korupcija. Ja se nadam da će se nastaviti s tim procesima, pogotovo u Gradu Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj – kazao je Dončić

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić gostovao je danas u studiju Večernjeg lista. Komentirao je najnoviju akciju USKOK-a i novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda kojeg bi Državno sudbeno vijeće trebalo raspisati danas te situaciju u SDP-u. 

Voditeljica emisije je Petra Maretić Žonja

Akcija USKOK-a

"Nažalost, u Hrvatskoj u zadnjoj dekadi upravlja jedna koruptivna hobotnica. Povijest nas je naučila da pravosudna istražna tijela počinju djelovati malo prekasno, tek kada se čelna osoba makne. Taj smo primjer vidjeli s Ivom Sanaderom, sada ga vidimo i s pokojnim Milanom Bandićem", kazao je Hajdaš Dončić. 

"To je još jedna društvena anomalija. Ispast će da svi ti ljudi – ako će im se dokazati optužnice, a o tome se piše u zadnjih četiri ili pet godina, snimaju se i filmovi – ispast će da će se optuženici braniti tvrdnjama da im je Bandić to naredio", istaknuo je.

Na pitanje imaju li ova uhićenja veze s dolaskom nove Gradske uprave i očekuje li da će biti još takvih akcija, Dončić je rekao:

"Ne ovisi to o novom gradonačelniku. Kao što sam rekao, Bandić je umro i otvara se širok prostor da se sve raščisti i počinje se raščišćavati. Tomašević neće tolerirati korupciju u Zagrebu. Jedan od najvećih problema hrvatskog društva jest korupcija. Ja se nadam da će se s tim procesima, pogotovo u Gradu Zagrebu, nastaviti i u cijeloj Hrvatskoj."

Dončić je rekao da mu se čini da će toga biti sve više. "Mi smo članica EU, gdje je stopa tolerancije na korupciju puno niža nego u Hrvatskoj", kazao je. 

Kazao je da smatra da će do sudskih procesa doći brzo. "Dolazi do nekih procesa, ali to dugo traje. Osnivanje, pod navodnicima, brzih uskočkih sudova koji će procesuirati po puno bržem postupku ljude koji su povezani s javnom upravom i politikom možda bi bilo dobro rješenje za Hrvatsku. Mislim da je to dobro, da se ti procesi maksimalno skrate i da se pošalje poruka društvu od vladajućih, ali pitanje je jesu li oni spremni za to. Znate da se njima pod navodnicima sudi. Ako Plenković želi promjene, neka se malo iskaže, dosta je toga da se skriva, da priča jednu priču u EU, a drugu u Hrvatskoj. Ajde budi frajer pa odradi nešto", kazao je.

DSV raspisuje javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda

"Jedna od malih ustavnih ovlasti predsjednika jest predlaganje kandidata za Vrhovni sud. To će predsjednik koristiti. No, tu dolazi do toga da predsjednik bez dogovora s premijerom teško može predložiti predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda. Zašto? Parlamentarna većina zapravo odlučuje o toj osobi", kazao je.

"Ponavljam još jednom, kao građanin RH, jedna od najvećih rak-rana hrvatskog društva jest korupcija u pravosuđu", dodao je. Kazao je da Plenković treba biti spreman na kompromis.

Teško će to biti napravljeno ako neće biti dogovora. Bez dogovora Plenkovića i Milanovića to će biti nemoguće, ja bih htio da budu spremni, a to ne mogu prosuditi", kazao je Dončić.
Na pitanje kako komentira izjavu premijera da se ništa dramatično ne događa, kazao je: "On se sam zakopava svojom izjavom. Da sam novinar, što nisam, rekao bih mu: 'Aha, frajeru, ti to ne želiš jer ti je stranka na Vrhovnom sudu. Nije dobro to što radiš."

"U jednom dijelu je u sukobu interesa", rekao je Dončić, dodajući da se s time u vezi slaže s Milanovićem. 

Kazao je da ne vidi skori kraj njihova sukoba. "Neće država propasti, ali stvarno bi bilo dobro zbog nacionalnog interesa da se dvije, tri ključne stvari u Hrvatskoj riješe dogovorom predsjednika i premijera", kazao je.

Interpelacija SDP-a na rad Vlade

"Tražimo ubrzanje procesa i češće izvješće o tome što se do sada napravilo", kazao je. Ono što bismo htjeli nije obnova zbog obnove već obnova društva kao cjeline, dodao je.

Ako se ne stvore životni preduvjeti, onda ta obnova nema smisla", rekao je. "Ne uzbuđujem se zbog Plenkija, on priča kada hoće", dodao je. 

Pad rejtinga SDP-a

"Po našoj analizi to je utjecaj Možemo, ali to je, naravno, rezultat njihove pobjede u Zagrebu. Mi smo u pripremi za jesen, imamo vremena da pokažemo za tri godine da smo jedina prava oporba HDZ-u. Brend SDP-a je jak i SDP neće odumrijeti", kazao je. 

 

Komentara 9

DU
Deleted user
12:50 30.06.2021.

Kad će doći na red razlozi preseljenja ministarstva zaštite okoliša, nekad i ugovor o zakupu prostora za njih,

IL
ilustrator
13:12 30.06.2021.

bivša sdp ministrica uhićena!

Avatar southman
southman
12:23 30.06.2021.

Hoće li komentirati gradonačelnika nove Gradiške ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije