VEČERNJI TV

VIDEO Večernjakovi analitičari o mogućem napadu Izraela: 'Ne shvaćaju da se paradigma ratovanja promijenila'

Foto: Antonio Tatar
1/8
14.10.2024.
u 11:44

Izrael radi na svojoj modernizaciji, složili su se analitičari, no ne spava ni druga strana: iza Hamasa i Hezbolaha stoji jako moćna država koja se zove Iran

Vojni analitičar Večernjeg lista i bivši ministar obrane Ante Kotromanović i Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab gosti su današnje emisije u studiju Večernjeg lista dok već tjednima svjedočimo intenziviranju sukoba na Bliskom istoku, s ključnim fokusom na izraelsko-iranskim napetostima koje bi mogle eskalirati u širi regionalni sukob. Najnovija izvješća iz privatnog izraelskog Kanala 12 upućuju na to da se Izrael priprema za važan vojni odgovor Iranu, a koordinacija sa Sjedinjenim Državama ima ključnu ulogu u ovoj strategiji. 

Inače, u posljednjem iranskom osvetničkom napadu balistički projektili pogodili su vojne i sigurnosne ciljeve u duboko okupiranim područjima, prouzročivši žrtve i znatnu štetu na izraelskim zračnim bazama. Napad je uslijedio kao reakcija na izraelske atentate na ključne političke i vojne vođe u regiji – Ismaila Haniyeha, čelnika političkog ureda Hamasa, te Hassana Nasrallaha, glavnog tajnika Hezbollaha. Emisiju Večernji TV-a vodi Lana Kovačević.

Nema sumnje, Izrael priprema napad na Iran. SAD je potpuno stao na stranu Izraela, a sukob Irana i Izraela sve je realniji. Naftna postrojenja mogle bi biti mete. 

Kotromanović: Po svemu sudeći, Izrael priprema napad na Iran, ali prije nego što napravi dobro organiziran napad jer Izrael ima ozbiljne sustave poput F-35, Izraelci su shvatili jednu stvar – moraju ojačati svoj sustav obrane. Zadnji napad Iranaca pokazao je itekako propusnost njihova obrambenog štita i ako dođe do zasićenja, taj štit je jako propustan. Izrael je imao određenu štetu nakon napada, vidjeli smo jučer i na primjeru drona koji je napravio strašan udar na izraelsku vojsku. Vidjeli smo i razgovor Netanyahua i Bidena i tu su bitne dvije stvari: kako ojačati izraelsku obranu i kako pomoći, hoće li SAD i dalje čuvati leđa Izraelu, ali i koje bi bile mete na iranskom teritoriju. Kad će napad doći, ne znamo, ali ja mislim da neće još neko vrijeme jer su Amerikanci poslali određene sustave i trebat će neko vrijeme da ih se integrira. 

Hassane, vi ste u mnogobrojnim emisijama najavljivali opasnost od eskalacije sukoba. I sami ste napisali, samo je pitanje vremena.

Haidar Diab: Slažem se s generalom da te sustave, koje su Amerikanci poslali, treba uskladiti. Iranski odgovor bit će strašan i snažan. Prije nekoliko dana razgovarao sam s visokim dužnosnikom Irana i rekao je da nema šale jer je pitanje borbe za opstanak. U ovom trenutku siguran sam da Iranci pripremaju jak odgovor, oni mogu u jednom napadu lansirati više od 2000 raketa. Međutim, Iranci također kalkuliraju gdje će biti udari – hoće li to biti na naftna postrojenja, nuklearna postrojenja... Bez obzira na to što Izraelci imaju moćne bombardere, oni moraju imati potporu SAD-a. Sama činjenica da je SAD poslao balističke rakete pokazuje da oni možda ne žele direktno sudjelovati u napadu na Iran. Međutim, Izraelci moraju odgovoriti, a s druge strane Iranci neće stati. U ovom momentu prolazimo izuzetno tešku situaciju. Hezbolah je jučer lansirao dron u operaciji koja je bila jako zahtjevna, pogodili su vojarnu dok su ondje večerali. Taj dron letio je više od 90 kilometara. 

POVEZANI ČLANCI:

Kotromanović: Vrlo je bitno što će Izraelci izabrati za cilj. Odaberu li nuklearna postrojenja u Iranu, možemo očekivati i takav odgovor Irana. Znamo da je Izrael ozbiljna nuklearna sila, ima i nuklearne podmornice. Ako izaberu ciljeve manje vrijednosti poput naftnih postrojenja i vojnih baza, tako će vjerojatno napraviti i Iran. S druge strane, Amerikancima je jako stalo da sačuvaju Izrael kao državu i te su političke stavove jasno iznosili zadnjih 60-ak godina. Vidjeli smo i izjavu Trumpa da Izrael mora proširiti teritorij, a vidjeli smo i potporu Bidena Netanyahuu. Oni su rekli: Mi ne želimo rat s Iranom, ali ćemo napraviti sve da obranimo Izrael kao državu.

Kuda nas zapravo to vodi u kontekstu pitanja da je Iran počeo mijenjati svoju politiku prema Zapadu? Cijeli obrat i pozicija Amerike – kamo to vodi?

Haidar Diab: Nakon što je Trump izašao iz nuklearnog sporazuma, došlo je do zaista velikih poremećaja u odnosima s EU. Ne znam zašto EU u vezi sa svime vežemo uz SAD. Sjećam se kada je bio potpisan taj sporazum, tjedan dana nakon toga otišao sam u Teheran. Poslovni ljudi bili su 90 posto putnika u avionu, a sada su odnosi između EU i Irana poremećeni. SAD sad vodi svoju politiku, i bez obzira na to što kažu, SAD jest u ratu s Iranom. Kad pošalješ takve sustave, uz njih pošalješ i 100 vojnika, a oni će biti ti koji će srušiti te ciljeve. Ti nisi u ratu, ali jesi. Ujutro je to dao na znanje ministar vanjskih poslova Irana – rekao je da će upravo ti proturaketni sustavi biti meta Iranaca. Iranci će možda raketirati i američke vojne baze. Ova eskalacija ne ide samo prema SAD-u, već i prema EU. 

Kotromanović: EU uglavnom slijedi politiku SAD-a. Vidjeli smo neke socijaldemokratske vlade koje osuđuju napade Izraela, prvenstveno na teritoriju Gaze, ali smo vidjeli i nekoliko priznanja Palestine, poput Slovenije. Siguran sam da nema šanse da će SAD dopustiti da se Izrael kao država nestane. 

Haidar Diab: Ali istodobno, zašto ne zaustavljaju Netanyahua? Možeš vršiti pritisak nad njim za bilo kakvu palestinsku državu. Ta državica Palestine bit će možda veličine Velike Gorice ili Zaprešića i Palestinci bi na to pristali. Ako ne možeš Izrael na to natjerati, zašto govoriš onda da ćeš braniti opstanak Izraela? Palestinska samouprava uhićivala je Hamasove dužnosnike, policija je uhićivala aktiviste jer ne žele pucati na Izraelce sa Zapadne obale. Svi ti radikalisti stišali bi se i Palestinci bi se s njima obračunali, ne možeš ovako raditi ovo što radiš.

Kotromanović: Velike muslimanske zemlje ostavile su Palestinu na milost i nemilost Izraelu. Tu je i Saudijska Arabija, Egipat... Tu bih jedino isključio Jordan. Slažem se da bi priznanje Palestine relaksiralo odnose, ali te muslimanske zemlje vjerojatno igraju s figom u džepu. 

Haidar Diab: Slažem se. 

Foto: Antonio Tatar

Kotromanović: Saudijska Arabija želi potpisati pregovore o sigurnosnim, gospodarskim i političkim pitanjima. To je bure baruta koje uvijek može eksplodirati. 

Haidar Diab: Koliko su krive zapadne zemlje sa palestinsku državu, toliko su i krivi i Arapi. Recimo, kada su hutisti iz Jemena počeli gađati brodove, automatski su bile zatvorene luke u Haifi i Eilatu jer više nema brodova koji bi dolazili u Izrael i donosili robu. Što se dogodilo? Napravljen je kopneni brod koji ide primjerice iz Emirata do Izraela. Tu je i taj pasivan stav i prije nego što se dogodio napad 7. listopada.

Vratila bih se na obrambeni arsenal Izraela. Iako je prezentan i predstavljen kao vrlo jak, ipak nije uspio presresti projektile Irana. Tu bismo povukli i paralelu s ruskim snagama koje se nisu pokazale na terenu. Govorimo li o velikom PR-u kada je riječ o vojnoj jačini ili ne?

Kotromanović: Svaka vojska radi na svom PR-u. Kada smo gledali ruske vojne parade na Crvenom trgu, mislili smo da su nepobjedivi i da imaju silne sposobnosti. Oni to i imaju, ali vidjeli smo i niz ozbiljnih problema na terenu. Tako je i ovdje. Izraelci su godinama razvijali svoj obrambeni štit, poput raketa srednjih dometa, a svoj su štit fenomenalno proširili na Davidovu praćku i sustave za presretanje balističkih raketa Strijela. Međutim, ipak su shvatili da su porozni i da imaju puno problema kada dođe do lansiranja mnoštva raketa. Zato je nužna potpora SAD-a i čekaju s odgovorom dok ne ojačaju sustav i ne smanje štetu prije nego što će udariti Iran.

Haidar Diab: Izrael i dalje ne vjeruje da se paradigma ratovanja promijenila. Izraelci su mogli u šest dana poraziti tri-četiri arapske zemlje, prije nisu ni trebali pomoć SAD-a. Sada se situacija promijenila – Izraelci su napravili analizu i rekli kako je Hezbolah u zadnjem napadu koristio kratkometne rakete, njih 50-ak je lansirao, i dok se protuzračni sustav Izraela pokušavao obraniti, dva su drona ušla. Jednog su presreli, a drugi je pola sata putovao bez da ga se otkrilo. To znači da Hezbolah ima nevjerojatne metode i odgovor na protuzračnu obranu Izraela. Oni rade na svojoj modernizaciji, ali ovi s druge strane ne spavaju: iza Hamasa i Hezbolaha stoji jako moćna država koja se zove Iran.

Dok cijeli svijet očekuje koji će biti odgovor, već sada se predviđa manje nafte i rast goriva. 

Kotromanović: Mi imamo jedino sreću što Iran i Izrael ne graniče kao Ukrajina i Rusija. Ako i tako dođe do eskalacije i Izrael udari po naftnim postrojenjima, imat ćemo velikih problema i morat će poskupjeti nafta. Tu će jedino profitirati Rusija. 

Haidar Diab: SAD je čak zabrinut. Netanyahu je nepredvidljiv, sve što se događa s Bidenom on radi suprotno. Odavno sanja o udarima na naftna postrojenja i reaktore Irana. Hutisti iz Jemena najavili su da će oni u slučaju bilo kakvog mogućeg napada na naftna postrojenja zatvoriti Hormuški tjesnac kroz koji prolaze svakodnevno brodovi. 

Može li zapadno tržište funkcionirati bez iranske nafte?

Haidar Diab: Može jer ona većinom odlazi prema Kini i Indiji. Međutim, Iranci su bili jasni – bilo koja zemlja koja će pomoći Izraelcima, oni će ih bombardirati, poput Saudijske Arabije. To je daleko opasnije za svijet od mogućih napada na nuklearne reaktore. Netanyahu ide prema tome da Iranu nanese teške udarce po pitanju nafte jer većina prihoda od nafte odlazi Iranskoj revolucionarnoj gardi koja financira Hezbolah i ostale. 

Kotromanović: Slažem se, ali ne smijemo zaboraviti jednu bitnu stvar – Putin i Netanyahu imaju izvrsne odnose. Oko 2 milijuna Židova živi na području Rusije. Putin će balansirati u odnosima, ovdje je vrlo važno održati tu ravnotežu s obzirom na oligarhe i jak židovski lobi.

>> Ostatak emisije možete pogledati na YouTube kanalu Večernjeg lista 

>> VIDEO Haidar Diab: Bliski istok ulazi u opasan vrtlog, samo jedna iskra zapalit će rat u cijeloj regiji

Komentara 17

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
12:10 14.10.2024.

Izraelski štit popušta 🤣. Izrael namjerno propusti neku raketu kako bi imao još veći razlog za razoran napad na Hamas i Hezbolah. Što tek čeka Iran nakon američkih izbora bolje niti ne zamišljati.

VI
Vérité Indolore56
12:26 14.10.2024.

U ratu nema potpuno dobrih i potpuno loših, ali zato ih ima u miru - podrška za izraelske ratne zločine poprimila je neljudske proporcije. Nakon strašnih sukoba relevantne informacije brzo blijede, potiskuju ih one brze nove, vojne. Tako je svakako bilo i pred Prvi i Drugi svjetski rat. Ali važno je zapamtiti postojeći narativ koji se svakim danom degradira i postaje sve nehumaniji. Najveća opasnost od svih je normalizacija brutalnosti. Ljudska vrsta ima neugodnu tendenciju da se lako prebaci natrag u barbarstvo ako joj se previše stimulira ta evolucijska falinga. Nažalost ratni interesi čine upravo to, raspirivanje mržnje smatra se važnim činom koji će donijeti prevagu. Tako je uvijek bilo i bit ćemo jako naivni ako pomislimo da su se do godine 2024. stvari po tom pitanju radikalno promijenile. Nisu. Mržnja i dehumanizacija prolazi jer se oslanja na psihologiju mase, a pokretač su mediji koji rado preuzimaju takvu ulogu. Uz sve nade u demokratizaciju, informacija je i dalje vertikalna sila. Mediji na vrhu mogu krojiti narativ jer im ne smeta besramnost. Primjerice, da anketa (ako se dozvoli) pokaže da ogromna većina običnih ljudi želi potpuno smirivanje svih sukoba, što je uvijek slučaj - opet, ako se dozvoli provođenje takvog upitnika - sredstva propagande jednostavno će ignorirati tu istinu, kao da je nema, kao da glasovi ne postoje.

ID
idujas
11:47 14.10.2024.

Da nema Hassana ne bi ni znali što se događa s projektilima upućenim prema Izraelu. Ispada da ginu samo Palestinci i Arapi a to mora bit jako daleko od istine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije