SASLUŠANJE ANUŠIĆA

Usijana atmosfera na Odboru: Anušić odgovarao na pitanja o HV-u, Barbariću, Pupovcu...

Zagreb: Odbor za obranu raspravlja o Ivanu Anušiću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
15.11.2023.
u 14:41

Saborski zastupnici okupili su se ove srijede kako bi se održalo saslušanje Ivana Anušića, kandidata za ministra obrane, a on bi na dužnost mogao stupiti već u četvrtak. Već od samog početka krenule su preprike, poglavito na račun presjedavajućeg Franka Vidovića koji je prekidao zastupnike, ali i Anušića i Plenkovića

Sjednica Odbora za obranu održana je ove srijede povodom odabira novog ministra obrane, nakon što je prethodni, Mario Banožić, smijenjen prošlog vikenda zbog teške prometne nesreće. Vlada je, podsjetimo, ranije za kandidata predložila osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. Nakon sjednice u Saboru slijedi glasovanje, a Anušić bi novim ministrom mogao postati već u četvrtak, nakon sjednice Vlade. Na samom početku kandidata je predstavio premijer Andrej Plenković, nakon čega su zastupnici postavljali pitanja.

- Htio bih se osvrnuti na kontekst ove situacije, a to je teška prometna nesreća ministra obrane Marija Banožića, i u kojoj je preminuo nažalost Goran Šarić. Htio bih izraziti sućut obitelji. Želim iskazati i želju za brzim oporavkom Marija Banožića, jednako tako zahvaliti mu i na doprinosu u proteklih više od 3 godine koje je dao radu Vlade i to na najbolji mogući način jer smo učinili velike iskorake u obrambenoj politici - osvrnuo se na početku. Potom se osvrnuo na rad Anušića koji je trenutno osječko-baranjski župan, navodeći kako će on biti šesti potpredsjednik Vlade.

- Njegovo političko iskustvo je zaista veliko i ono se može podijeliti u tri faze: kao načelnik općine Antunovac gdje je bio itekako uspješan. Potom je bio župan Osječko-baranjske županije, posljednjih šest i pol godina. Sudjelovao je u brojnim operacijama hrvatske vojske, a umirovio se 2001. godine. Sudjelovao je na brojim ratištima, u akcijama Maslenica i Bljesak. Suradnja koju imamo mogu ocijeniti izvrsnom, zajednički smo 2016. najavili pomoć Slavoniji - komentirao je, pa se osvrnuo i na nabavku borbenih zrakoplova Rafale koji će sukcesivno postati hrvatskim vlasništvom.  

- U svakom slučaju, siguran sam da će novi ministar, ako bude izabran, biti kvalitetan član naše Vlade i da će raditi na provedbi programa na kojima radimo sve ove godine - dodao je. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, Mario Banožić razriješen je dužnosti ove subote nakon što je skrivio nesreću u kojoj je poginuo jedan muškarac. Cijela nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima, a iako je nalaz iz Zavoda Ivan Vučetić potvrdio kako ministar nije bio pod utjecajem alkohola, trenutno se istražuje i snimka nalaza uzetog netom nakon nesreće koja pokazuje da je Banožić imao 0,21 promila alkohola u krvi. Na sjednici je riječ dobila i Sandra Benčić iz Možemo! koja je pitala Plenkovića je li tražio podatak da je Banožić imao alkohola u krvi i je li dobio podatak koji je objavljen u medijima. 

- Što se tiče vaših navoda, mislim da biste i vi i javnost trebali malo pratiti što smo govorili zadnjih tri, četiri dana. Da ste pratili onda biste znali da niti ja, niti Božinović niti u jednom trenutku nismo komentirali detalje vezane uz prometnu nesreću, kao niti nalaze na alko test. To je u nadležnosti onoga koji vodi postupak. Niti smo pitali, niti imamo te podatke, niti bi itko te podatke s nama trebao dijeliti. Mi smo svoje odluke oko razrješenja objavili, objasnili i razjasnili. Ponašamo se sukladno zakonu - poručio je Plenković.

Nakon toga je kratko krenula i rasprava Vidovića i Katarine Peović, na što je Vidović svima poručio da ''zbog ovakvih stvari ljudi imaju loše mišljenje o hrvatskom Saboru'' te ih zamolio da se smire. Vidović je sam posljednji pitao stav ministra i Plenkovića o situaciji brodogradnje u Brodosplitu, a Plenković je i pitao je li imenovanje novog ministra znači i otvaranje kanala na Pantovčak. 

- Što se tiče Belog Manastira, vraćanje vojske je u proceduri. Budući ministar je podržao tu inicijativu, a što se tiče Brodosplita, on će nastojati pronaći rješenje. Kada pričamo o Milanoviću, za komunikaciju je potrebno dvoje. Njegovo ponašanje prema Vladi, on mora napraviti neke geste gdje će povući sve difamacije na članove, a onda se može očekivati komunikacija. Dotada će naša politika biti kakva je bila i dosad. Mi smo u političkom svijetu pa onda i politički djelujemo - poručio je Plenković.  

Nakon rasprave govor je održao i Ivan Anušić.

- Mogu reći da je premijer sve rekao, povukao je paralelu koju sam također mislio komunicirati. Moje prihvaćanje kandidature za ministra obrane je meni čast. Ne želim zvučati patetično, ali kao bivši vojnik i branitelj dobivam priliku biti ministar obrane - poručio je.

- Zašto sam pristao? Kada se bavite politikom, ne možete uzimati sa švedskog stola samo ono što vam odgovara. To je odgovaran posao, kada dođu ozbiljni izazovi, morate se uhvatiti s time u koštac, a ja sam tako funkcionirao. Zato sam prihvatio ovu časnu dužnost. Vojska i ministar koji je bio prije mene je svoj posao radio onako kako je to trebao raditi, u suradnji sa svima s kojima trebamo koordinirati. Vidljivi su pomaci kada govorimo o ministarstvu obrane. Brodosplit će svakako biti jedna od tema koja će mi biti u fokusu jer smatram da je to ostavština nedobro planiranih priprema. Ono što je spominjao Beli Manastir, postoji niz razloga zbog kojih je vojarna tamo potrebna. Želim svoj posao raditi odgovorno i dosljedno. U ponedjeljak sam obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda, trebat će mi vremena da uđem u tematiku, ali mogu razgovarati. Želim da politikantstvo ostavimo tamo gdje se politikantstvo vodi - poručio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Arsen Bauk iz SDP-a prvi je postavio pitanje Ivanu Anušiću, a kazao je kako je ranije ocijenio da bi Plenković na to mjesto mogao postaviti nekoga tko će njegove naloge izvršavati ''bespogovorno''. Ipak, kazao je Bauk, mora povući tu izjavu jer se Anušić ne uklapa u tu vizuru. Ipak, zapitao ga je ako je spreman na suradnju s Pupovcem kojem je ranije poručio kako mu je vrijeme isteklo, a zanimalo ga je i radi li Frane Barbarić štetu HEP-u.

- Ja sam na predsjedništvo dolazio točno koliko sam trebao. Bespogovorno slušati premijera je konstatacija koja je zlonamjerna i politički uokvirena. Mi bez pogovora ne slušamo i ne spuštamo glavu, mi razgovaramo o temama, a sa svojim političkim djelovanjem lobiramo i mijenjamo neke odluke. Na što bi to ličilo da mi moramo spuštati glavu. Što je to bilo da sam se ja protivio odlukama premijera i zbog čega ću ja sada morati spuštati glavu? Što se tiče Pupovca, ja sam to rekao zbog okolnosti koje su tada bile, a to su stradavanja policajaca. I dan danas to tako mislim, i ako ponovno takvih izjava bude s njegove strane, onda će takva izjava biti i s moje strane. Da je Pupovac ovaj put rekao da neće dati podršku Anušiću, ja bih to shvatio, ali SDSS me podržao. Nije ovo autokracija, već demokratska zemlja. Ako nešto nije u redu, to treba komunicirati - poručio je. Što se tiče situacije s Barbarićem, Anušić je poručio kako ''stoji iza svojih izjava''.

- Kada je netko na tako visokoj funkciji, ne bi trebao dozvoliti da se tako ponaša - poručio je. Nakon pitanja Željka Sačića o obrazovanju Anušića ponovno je krenula manja prepirka.

- Kada sam otišao u HV, imao sam 17 godina. Od nas 17, četvorica su poginula, a svi su bili maloljetni. Nakon terena sam završio srednju školu, a onda i 1997. podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na KIF-u i prije godinu dana dobio status bakalara. To je moje obrazovanje, ali to nije ono što čovjeka čini kvalitetnim, nego njegove ljudske kvalitete - poručio mu je Anušić. Dok su zastupnici poput Zekanovića i Prkačina podržali Anušića kao budućeg ministra, Peović se zapitala je li potrebno više ulagati u obranu u okolnostima krize, na što je Anušić poručio kako je to ''ključ problema koji će nas prije ili kasnije dočekati''.

>> VIDEO Plenković: Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane, na poziciji već od četvrtka

 

Komentara 35

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:16 15.11.2023.

Zna li itko hrvatski u tom Saboru?

DU
Deleted user
15:06 15.11.2023.

Sta on ima odgovarat jednom pupovcu? Kakve on veze ima s hrvatskom, hrvatskom vojskom i obranom hrvatske?? On bi iz toga trebao biti iskljucen po logici stvari da je on predstavnik agresora u domovinskom ratu koji sjedi u vladi zastupajuci tu manjinu u hrvatskoj.

TO
ToVuS
14:47 15.11.2023.

Jos jedan plenkovićev pijun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije