'SUSRET NA TROMEĐI'

VIDEO SNV o zabrani izložbe: 'Osjećamo se poniženima. Trajno se nanosi šteta svim projektima'

Zagreb: Srpsko narodno vijeće o zabrani izložbe "Susret na tromeđi" u Sinju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.09.2024.
u 10:59

“Ne mogu dopustiti izložbu koju Galerija Sikirica organizira uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju Domovinskog rata i drugih ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države”, rekao je Miro Bulj

Gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, obustavio je održavanje izložbe “Susret na tromeđi” autorice Inije Herenčić, koja je trebala biti postavljena u Galeriji Sikirica. Odluka je uslijedila zbog financijske potpore koju izložba dobiva od Srpskog narodnog vijeća (SNV), organizacije koju Bulj oštro kritizira zbog stavova i aktivnosti svojih članova. U priopćenju za javnost, Bulj je naglasio da, iako je veliki protivnik bilo kakvih zabrana, kao gradonačelnik mora uzeti u obzir osjećaje svojih sugrađana te poštovati temelje na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država.

“Ne mogu dopustiti izložbu koju Galerija Sikirica organizira uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju Domovinskog rata i drugih ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države”, rekao je Bulj. Tim povodom, Srpsko narodno vijeće organiziralo je konferenciju za medije.

"Zabrana gradonačelnika Bulja izdvaja se zato što napada same fundamente pravnog poretka ove zemlje", rekao je glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević. "Onemogućen je rad naše manjinske samouprave SNV-a jednom proizvoljnom, nezakonitom, prijetećom i diskriminirajućom odlukom."

"Nije pretjerano reći da su poniženi ljudi Galerije Sikirica, da je obezvrijeđen rad institucije. Podsjećam, za izložbu se znalo mjesecima unaprijed. Fotografije običaja i nošnji nemaju baš nikakvog zbunjujućeg, upitnoga ni negativnog naboja. Zlobna je, manipulativna i prijeteća izjava gradonačelnika Bulja da predsjednik SNV-a drži leđa Aleksandru Vučiću", kaže.

Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a navela je kako je otvorenje izložbe najprije bilo zakazano za 23. kolovoza, ali da su taj datum pomaknuli na 9. rujna nakon što su iz Grada poručili kako se radi o važnoj godišnjici iz Domovinskog rata, da bi izložbu onda gradonačelnik i potpuno zabranio. "To je posebno čudno jer su naša izložba i program prošli Gradsko vijeće te je odobren od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade i samim time je višestruko verificiran kao nešto što istovremeno zastupa kulturne potrebe i interese srpske manjine u Hrvatskoj, ali i radi i na razvoju suradnje, kako i sam naziv izložbe kaže, na susretu, bilo na tromeđi, bilo u Sinju", kazala je.

"Osjećamo se poniženima. Osim što smo uobičajeno diskreditirani kao SNV, ovdje napadnuta je većinska institucija. Osobama i stručnjacima hrvatske nacionalnosti dokida se mogućnost suradnje s SNV-om čime se trajno i dugoročno nanosi šteta svim projektima, ne samo u kulturi, jer se ljude s dobrim namjerama zastrašuje da ubuduće svi dobro vide kako će proći ukoliko sa SNV-om surađuju. Mislim da je to poruka koja nas treba uplašiti", istakla je voditeljica odjela kulture. 

VEZANI ČLANCI:

Nikola Vukobratović, predsjednik programskog savjeta SDSS-a, rekao je: "Ovaj sinjski slučaj nije jedinstven, nažalost. Očito smo u situaciji u kojoj mnogi politički akteri otvorenu diskriminaciju Srba shvaćaju, ne samo kao legitimnu mogućnost, nego praktički kao svoju obavezu. Došli smo u situaciju neke vrste bizarnog natjecanja u tome tko će jače uskratiti Srbima pravo javnosti."

Srbi su uklonjeni iz državnih i javnih institucija da bi im se sad po novome zabranjivalo i bavljenje samima sobom, dodao je. "Zvuči gotovo ironično da su donedavno nacionalistički političari u Hrvatskoj tvrdili da nacionalne manjine treba svesti samo na folklor, a sada vidimo situaciju u kojoj čak i fotografija folklora izaziva ovakve ispade bijesa i mržnje", kazao je Vukobratović.

Iz SNV-a su najavili da će izložbu autorice Inije Herenčić uskoro otvoriti u Zagrebu, a pozdravili su reakciju ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na ovaj slučaj. 

 

GALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni
Zagreb: Srpsko narodno vijeće o zabrani izložbe "Susret na tromeđi" u Sinju
1/13

Komentara 30

JO
JovanC
11:21 04.09.2024.

Neka ta voditeljica kulture SNV-a kaze sto misli o VRO OLUJA.

HR
hrUsrcu
11:21 04.09.2024.

izgubili ste osvajacki rat, sada nas pokusavate osvajati svojam "kulturom"

PA
Pahor
11:29 04.09.2024.

Dok provocirate, mrzitelji Hrvatske, se ne osjecate ponizenima? Dok pljujete po zemlji koju muzete niste uznemireni? Podrska Miri Bulju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije