Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTAVLJENA VEĆINA

Plenković pokazao kako Hrvatska napreduje s trošenjem novaca iz NPOO-a: 'Samo je Italija bolja od nas'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Vlada
1/7
09.05.2024.
u 09:27

Nakon jučerašnjeg sastanka u Banskim dvorima potvrđena je parlamentarna većina

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednica tehničke Vlade, nakon što je jučer službeno i stigla potvrda o parlamentarnoj većini. Domovinski pokret i HDZ jučer su  u Banskim dvorima održali novu rundu pregovora, a potvrđeno je kako će DP preuzeti tri ministarstva, među kojima resor kulture i medija ipak neće biti, ali će se zato osnivati novo ministarstvo, i to demografije. 

Premijer ranije nije htio pričati o imenima,  ali je kazao tko god bude ministar za demografiju bit će potpredsjednik Vlade za međusuradnju raznih resora. Na pitanje novinara kako sad vidi odnos sa SDSS-om, nakon što je odlučeno kako oni neće biti dijelom većine, Plenković je rekao kako se ništa neće mijenjati

Na samom početku Plenković se osvrnuo na aktivnosti tehničke vlade proteklog tjedna. Naveo je kako je vlada prošlog tjedna otišla u Vukovar te razgovarala s gradonačelnikom Ivanom Penavom te vijećnicima, te u Pulu. Što se tiče telefonske sjednice, naveo je kako su cijene benzina i dizela pojeftinile.

- Omogućavamo našim građanima manje troškove. Mi smo korištenjem zajedničkog proračuna nastojali pridonijeti ekonomskom razvoju Hrvatske, prije par vlada smo kazali kako smo prošli 20 milijardi eura uplata iz EU proračuna u odnosu na članarine, u plusu smo 14,6 milijardi eura. Mi smo u plusu 14, 6 milijardi eura. Vidjeli ste odluku EK o proširenju LNG kapaciteta na Krku. Investirali smo 25 milijuna eura iz NPOO-a, odobreno je od stranke EK. Povećat ćemo kapacitete na 6,1 milijardu kubika plina godišnje. Dugoročno smo napravili kvalitetan potez kao ulogu Hrvatske prometnog čvorišta - poručio je. 

- O daljnjim koracima o formiranju buduće vlade ćemo razgovarati sljedećih dana - poručio je na kraju. 

Na sjednici se spomenulo i izvješće o provedbi projekata financiranih unutar NPOO-a. Plenković je potvrdio kako je Hrvatska izborila oko 10,5 milijardi eura, dio bespovratno, a dosad smo primili četiri rate od ukupno 3,67 milijarde eura. Prije mjesec dana je poslan zahtjev za uplatom nove rate. Ostale rate će biti izrazito visoke što se tiče financijske težine, poručio je Plenković, dodajući kako će sredstva biti do kraja isplaćena do kraja 2026. 

Foto: Vlada RH

- Mi smo ispunili sve indikatore te smo u poziciji na 100 posto realizacije. Bili smo dobro organizirani, sve što smo zacrtali, ispunjavali smo na vrijeme. Išli smo istim pristupom smo što se tiče NPOO-a. Sada smo u fazi ispunjavanja tih istih indikatora za šestu ratu - kazao je. Hrvatska je druga najučinkovitija, Italija je prva.

- Još par država su solidni, ali nisu toliko brzi kao Hrvatska i Italija. Ostali kasne za Hrvatskom oko godinu i pol dana. Možemo reći da smo komparativno dobro organizirani - kazao je.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar The new statesman
The new statesman
09:21 09.05.2024.

I tako....sa SDSSom nastavit ce kao i ranije....sto li DPovci misle o tome ??

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:28 09.05.2024.

Ministarstvo demografije se treba angažirati na pravljenju djece. Ima li kandidata da im pomogne u tome? :)

NK
Najam krova
10:33 09.05.2024.

Ministarstvo demografije??? Što će ministar, tajnici rukovoditelji, činovnici i cijeli pogon raditi svaki dan osam sati na godinu? Poklon DP-u i poraz AP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije