Vježbe u Crnom Moru

Usred NATO-vih vježbi Rusija testirala svoj najnoviji obalni obrambeni sustav

raketa
Foto: Youtube Screenshot
1/2
10.09.2014.
u 19:55

Iako Moskva tvrdi da su vježbe bile ranije isplanirane, one su bile izvedene jedan dan nakon incidenta koji je doveo do porasta tenzija u Crnom moru.

Ruska crnomorska flota uspješno je istestirala svoj najnoviji  obalni obrambeni sustav Bastion u sklopu mornaričkih vježbi za koje Moskva kaže da su unaprijed zakazane te da nisu tempirane kako bi se vremenski podudarale s NATO-vježbama koje se također trenutno održavaju u Crnom moru, javlja RT.

Kako je objavilo rusko ministarstvo obrane, 15 brodova, više od 10 aviona i helikoptera i obalnih topova u  utorak je sudjelovalo u vježbama blizu Sevastopolja. Središnji dio vježbi bila je demonstracija Bastiona koji NATO naziva SSC-5 ''Stooge'', a radi se o postsovjetskom raketnom sustavu koji je namijenjen za protubrodsko djelovanje.

– Najsuvremeniji sustav Bastion izveo je vježbu gađanja jugoistočno od Sevastopolja. Mete, koje su simbolizirale morsku eskadrilu također su napala četiri Su-24 lovca- izvijestilo je rusko ministarstvo obrane i dodalo da su sve rakete pogodile mete koje su uništene. 

Iako Moskva tvrdi da su vježbe bile ranije isplanirane, one su bile izvedene jedan dan nakon kontroverznog incidenta koji je doveo do porasta tenzija u Crnom moru, javlja RT.

NATO je u ponedjeljak, naime, tri ruska lovca optužio da su nadletjeli kanadski brod koji je sudjelovao u vlastitim vojnim vježbama, a kanadski ministar obrane Rob Nicholson manevar je nazvao "nepotrebno provokativnim". Rusija pak kaže da se lovci nisu približili i tvrdi da je njihova prisutnost u blizini bila u skladu s međunarodnim propisima.

>> Rusija mijenja doktrinu: Njene će nuklearne rakete opet ciljati prema zapadu

Ključne riječi

Komentara 48

PO
ponavljac
20:28 10.09.2014.

Sramota Rusi provociraju na 30 tak km od svog teritorajlana mora kanađane i amerikance koji su vsega 10 000 km od svog teritorijalnog mora. neviđena sramota . ALI svaki ovaj prilaz je mogućnost incidenta, a posljedice će osjetiti i onaj pripadnik amazonskog plemena koj inema pojma što se događa, a najmanje je kriv u cijeloj priči

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:42 10.09.2014.

Karikirat ću.....Kada bih otišao u susjedno mjesto i svakodnevno hodao ispred nečijeg dvorišta sa recimo palicom u ruci (dakle oružjem) te me vlasnik dvorišta dođe pitati što tu radim...da li ga mogu tužiti za provokaciju i pozvati novinare kao svjedoke? Jer, šta on ima mene pitati što ja radim pred njegovim dvorištem zar ne?

AA
aabbcc
20:41 10.09.2014.

Rusi bi trebali vjezbati u meksickom zaljevu ili negdje drugo, kako bi izbjegli provocirati Nato vjezbajuci doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije