MINERALNE SIROVINE Nadzornici prirode zatražili pomoć

Uz korito Mure ilegalci iskopali Grand Canyon

23.01.2009.
u 16:53

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije poslat će dopis gradskoj vlasti Murskog Središća u kojem će zatražiti da se što prije počne rješavati ilegalna eksploatacija mineralnih sirovina u gradu, čiji se dijelovi zbog velikih i dubokih jama već nazivaju Coloradom i Grand Canyonom!

Dolaze kokošari
Najgore je stanje između Murskog Središća i Peklenice, gdje se ilegalno vadi ugljen.

- Nakon što se na legalnim eksploatacijskim poljima skine sloj šljunka, pojavi se sloj ugljena i onda na scenu stupaju kokošari. Prvo dolaze traktorima i s frezama, a onda čak i kamionima i kradu ugljen - kazao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Siniša Golub.

U Međimurskoj je županiji desetak legalnih šljunčara, za koje su ishođene dozvole za eksploataciju šljunka, no nije poznato koliko je točno manjih ilegalnih šljunčara uz Dravu i Muru. Sigurno je samo da je ilegalna eksploatacija mineralnih sirovina u zamaha, pa su predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima organizirali sastanak s koncesionarima i predstavnicima županijskih služba, gradova, općina, inspekcija, policije i nekih ustanova. Osim s ilegalnim iskapanjem šljunka i ugljena, velikih problema ima i s odlaganjem otpada. U Međimurju, u kojem je zaštićena trećina područja, samo su dva nadzornika, a trebalo bi ih petero.

Tri godine zaštite
Pod zaštitom je značajni krajobraz rijeke Mure, spomenik prirode Bedekovićeve grabe, Perivoj Zrinskih, područje nacionalne ekološke mreže, desetak stabala te više biljnih i životinjskih vrsta. Novost je regionalni park Mura - Drava, koji je od prošle godine pod preventivnom zaštitom, koja traje tri godine. Nadzornici su upozorili i na ponovno odlaganje smeća na Bedekovićevim grabama, u kojima obitava zaštićeni leptir plavac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije