NEREDI NA STADIONIMA

Uz sportski teren bit će i prekršajni sudac

26.11.2008.
u 20:10

Pijanim navijačima, onima koji su maskirani kapama ili maramama te onima koji riječima ili transparentima potiču rasnu, vjersku ili nacionalnu mržnju neće biti dopušteno da uđu na sportska natjecanja, predlaže se u Nacrtu izmjena Zakona o neredima na sportskim natjecanjima, koji bi Vlada do kraja godine trebala uputiti u saborsku proceduru.

Ako postoji opasnost od izbijanja nereda, organizatori će morati osigurati nazočnost prekršajnog suca na stadionu, a ako na utakmici izbiju neredi, utakmica se može privremeno ili trajno prekinuti.

Optimistično najavljivani prijedlog izmjena zakona, kojim bi se trebalo stati na kraj nasilju na stadionima i oko njih, zapravo donosi malo novosti, a one koje jesu nove upitne su jer nije sigurno da će ostvariti cilj. Primjerice, mogućnost prekida utakmice u slučaju nereda na stadionu postoji i u sadašnjoj verziji zakona, kao što postoji i obaveza organizatora da na visokorizičnom natjecanju osigura nazočnost prekršajnog suca.

Obaveza postavljanja sustava nadziranja videokamerama s mogućnošću uporabe snimaka u prekršajnom ili kaznenom postupku također već postoji, a predviđene su i kazne za vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi.

Novost je i to da će se redare kažnjavati ako ne zaustave nasilnike ili osobe koje na drugi način krše zakon, ali isto tako i one koji budu zamaskirani. S obzirom na to da im u slučaju da ne obave svoj posao prijeti kazna do 10.000 kuna, moglo bi se dogoditi da redari počnu “maltretirati” osobe koje su kapu “nabile na nos” ili usta prekrile šalom zbog hladnoće.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije