viroexpo

Uživanje u belgijskom pivu u Gradskom muzeju Virovitica

viroexpo,čokolada,pivo (1)
Foto: Maja Šantoši
1/5
18.01.2013.
u 17:17

Među mnogobrojnim građanima bili su i saborski zastupnik Josip Đakić i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin

Sinoć se u virovitičkom Gradskom muzeju održala nesvakidašnja izložba i prilika za gastronomsku degustaciju belgijskog piva i čokoladnih slastica. Na ovogodišnjem je sajmu Viroexpo Kraljevina Belgija zemlja partner te se kao takva odlučila predstaviti nekima od najpoznatijih piva i slastica. Predstavljanje Belgije je svečanim govorom otvorio virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, a nakon njega je belgijski ataše za gospodarstvo iz belgijskog veleposlanstva Antonio Garcia održao kratku prezentaciju kojom je za tristotinjak virovitičana dočarao bogatstvo koje je krije u proizvodnji belgijskog piva.

Među mnogobrojnim građanima bili su i saborski zastupnik Josip Đakić, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa svojim suradnicima, te ostali dužnosnici virovitičko-podravske županije. Belgijska piva su neka od najpoznatijih u svijetu a prezentacija se temeljila tek na jednoj od 1000 vrsta belgijskog piva, a večeras su Belgijanci predstavili neka od čak 174 vrsta Trappist piva, od kojih je 16 vrsta piva priznato autentičnima.

Uzrečicom „ora et labora“ piva su se započela proizvoditi u samostanu Svetog Benedikta u belgijskoj pokrajini Trappist, te su po toj pokrajini i dobili autentični naziv. Proizvodnja piva u samostanima je postala ustaljen način prema kojima je stvarano pivo koje je nadgledano u samostanima koji su prihod od zarade prodaje piva ulagali u socijalni razvoj te pomoć potrebitima. Inače, belgijski naziv Trappist je ujedno i oznaka kojom se jamči autentičnost mnogih belgijskih proizvoda, a ne samo piva.

Na belgijskoj prezentaciji Virovitičani su mogli kušati Leffe, Laifmans, Blanche de Namur, Golden Draak, Tripel Karmelitet, Chimay, Trappiste Rochefort... te mnoga druga, u kojima su Virovitičani mogli uživati u raznolikim okusima daleke zemlje te okusom barem na kratko osjetiti belgijske čari okusa. Najmlađi su ipak ponajviše uživali u čokoladnoj fontani koja im je bila poslužena, te raznovrsnim pralinama kojima su se prisutni zasladili nakon prezentacije. Na kraju druženja i gosti i domaćini su se složili da je važnost gastronomskog bogatstva ono što čini zemlju posebnom, a svoje posebnosti su upriličili i ovom suradnjom koja će biti okončana obostranim zadovoljstvom koje će se uvelike iskazati i na danas otvorenom sajmu Viroexpo 2013.

>> Viroexpo 'narastao' za novih 150 četvornih metara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije