VEČERNJI TV

VIDEO Grbeša o debati Trumpa i Harris: Ona ga je stjerala u kut, ali i on je par puta zakucao

Harris-Trump presidential debate hosted by ABC in Philadelphia, Pennsylvania
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/9
11.09.2024.
u 13:41

Kamala Harris i Donald Trump sučelili su se sami, bez publike. Debata je, s obzirom na ono što smo navikli posljednjih godina, bila žestoka, ali relativno pristojna

O debati između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednice Kamale Harris još dugo će se govoriti. Hoće li ovo biti jedan od prijelomnih trenutaka kampanje za nadolazeće predsjedničke izbore, vrlo brzo bi se moglo vidjeti, pogotovo nakon prvih reakcija prema kojima je Harris bila bolja od njega. Kako je protekla debata i koje su moguće posljedice, za Večernji list je analizirala komunikacijska stručnjakinja, profesorica Marijana Grbeša. Emisiju je vodila Petra Balija.

"Amerikanci imaju nešto što oni zovu watch party, gdje se okupljaju i gledaju debatu. Demokratski stožer organizirao je po Washingtonu cijeli niz takvih partija. Kod mene na fakultetu studenti su organizirali jedno takvo okupljanje. Zanimljivo je da vidite odmah reakciju. Javnost je ovdje relativan pojam. Većina, među kojima je i puno nezavisnih, procijenila je da je Harris bila bolja. To je neka opća medijska ocjena. Ono što je zanimljivo jest da je Fox News nakon debate ponavljao kako je debata bila izjednačena, što znači da Trump nije zablistao", ustvrdila je Grbeša.

Analitičarka je kazala kako su ulozi za Harris bili veći jer postoji stigma da nije dobra u intervjuima. Naime, jedini intervju koji je Harris dala bio je u društvu Tima Walza, kandidata za potpredsjednika. "Njezin medeni mjesec je prošao. Ona se ustabilila na istim brojkama kao i Trump. Znamo kakav je Trump i što možemo od njega očekivati. Reflektori su bili na njoj. Ona je svoj trenutak iskoristila. Trump je, moramo biti iskreni, par puta zakucao. Ali ona je bila poprilično uvjerljiva. Ljudi su se mogli s njom povezati. Zvučala je ozbiljnije cijelo vrijeme."

Grbeša smatra kako su voditelji dobro odradili posao, ali je atmosfera bila komorna jer nije bilo publike. Jedna od tema bila je inflacija, ali Grbeša napominje kako je bilo jako puno ideoloških pitanja, ali i vanjske politike. Istaknula je kako se Trump stalno vraćao na pitanje migracije no, za razliku od prošle debate, nije mu uspjelo usmjeriti pozornost na to. "On je stalno bacao u eter teorije zavjere. Čak je spomenuo bizarnu priču koja je kolala cijeli dan kako u Ohiu imigranti otimaju i jedu kućne ljubimce. Svi su tu dezinformaciju demantirali – od gradonačelnika do policije. No Trump, JD Vance i Musk su je nastavili širiti. Trump je to ponovio u debati, pa ga je voditelj morao ga prekinuti i reći da su to svi demantirali. To je bio taj njegov diskurs."

FOTO Ovo su najbolji memeovi o debati: Jedenje pasa, transrodni izvanzemaljci... Bilo je svega

Harris-Trump presidential debate hosted by ABC in Philadelphia, Pennsylvania
1/19

"Harris je ušla kasno u debatu. Pojavila se sad inicijativa da bude još jedna debata. Trump je nakon debate otišao među novinare, a to se baš ne radi. Trump je navodno otišao da dâ malo spina, što ostavila dojam da je i njegovu timu ona bila bolja. Moguće je da se dogovori još jedna debata", kazala je Grbeša, za koju nije bilo previše iznenađenja. Njoj je bilo zanimljiv trenutak kad je Trump rekao da Joe Biden mrzi Kamalu Harris te joj se ni u jednom trenutku nije obraćao imenom i prezimenom već samo s ''ona''.

Na pitanje o tome kako doživljava to što je Harris došla prva do Trumpa i pružila mu ruku, ugledna stručnjakinja odgovorila je sljedeće: "Pa sjajno. Pokazala je pristojnost, preuzela je inicijativu. Pristojnost je katkad najmoćnije oružje. Doslovce ga je stjerala u kut i pokazala je neustrašivost. Nemojmo zaboraviti da je ona žena i da ona, za razliku od Clinton, to uopće ne naglašava, osim kad je riječ o pobačaju. Ona je to stavila sa strane, što je jako dobro za nju."

Smatra kako je bilo žestokih izjava. "Ona mu je direktno rekla da je sramota i da mu se smiju svjetski lideri. On je rekao da je ona uništila Ameriku. Što se tiče njezine rase, rekao je neka bude što hoće biti. Tu se O.K. postavio. Moj je dojam, s obzirom na to što smo navikli vidjeti u američkoj politici, da ova debata nije bila toliko divlja."

"Odmah nakon debate uslijedila je podrška Taylor Swift, što je ponovno izazvalo val euforije, a demokrati su odmah reagirali s 'hajdemo još nešto'. No kampanja traje dugo i ako odluče da je potrebna dodatna energija, moguće je da će se odlučiti za još jednu debatu", ustvrdila je profesorica.

VIDEO Trump i Harris raspravljali o ekonomiji i pobačaju u žestokoj predsjedničkoj debati

Komentara 4

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:10 11.09.2024.

Ništa ne kužim. Nedavno ste pisali da je Bidon uništio Trumpa na sučeljavanju. Nije prošlo ni 20 dana nakon toga povukao se iz utrke jer su ga ipak njegovi uvjerili da nema nikakvih šansi protiv Trumpa. Tako da ovo sa Kamalom ovaj put vam neće proći. Nije ni naša pamet baš toliko kratka.

ZO
Zorinko
14:09 11.09.2024.

Iz "avijona" prepoznaš navijanje

ST
Stijena
14:02 11.09.2024.

Profesorice draga, baš kao i puno kolega s Fakulteta političkih znanosti, imate problem s objektivnošću. Posebno kad je u pitanju crvena agenda. Harris danas predstavlja woke kulturu. Crveni više ne spominju radnička i socijalna prava kao nekada, već se zalažu za LGBT prava, abortus, radikalnu feminizaciju, dokidanje obitelji kao temelja društva i države. Ostaje za vidjeti što će reći Amerikanci na izborima. Da li je Biden bio bolji izbor od Trumpa? I žele li da Harris nastavi Bidenovu politiku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije