POLITIČKA ANALITIČARKA ZA VEČERNJI TV

Primorcu bi javni ugled mogao pomoći u kampanji, a za pobjedu ne trebaju lijevi glasovi

Zagreb: Stožer koji će pratiti parlamentarne izbore
Emica Elvedji/PIXSELL
31.07.2024.
u 11:40

– Marija Selak Raspudić ima dobre osnove za ulazak u predsjedničku utrku. Ali, pitanje je tko će tehnički i financijski stati iza nje, odnosno koliko će kvalitetno moći odraditi kampanju. Kad bi se dogodilo iznenađenje da ona uđe u drugi krug, mogla bi predstavljati ozbiljan izazov Milanoviću – smatra Ankica Mamić.

Politička analitičarka Ankica Mamić u današnjoj emisiji na Večernjem TV analizirala je može li Dragan Primorac, kao kandidat kojeg će podržati HDZ, pobijediti predsjednika Republike Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima krajem ove godine. U razgovoru s Večernjakovom voditeljicom Lanom Kovačević analizirala je dobre i loše aspekte neslužbeno najavljene Primorčeve kandidature, krenuvši od loših, odnosno problematičnih.

– Ne treba zaboraviti da je Dragan Primorac izbačen iz HDZ-a jer se 2009. kandidirao na predsjedničkim izborima protiv tadašnjeg HDZ-ova kandidata – kaže Mamić. – On je već jednom prekršio volju stranke i mislim da će to mnogim HDZ-ovcima biti vrlo teško prihvatiti. Onim članovima stranke koji trebaju tehnički odraditi kampanju – dodaje. Prema njezinu mišljenju, mnogi HDZ-ovci će se možda zapitati zar je moguće da najveća hrvatska stranka nema svog kandidata, nego mora podržati nekog tko ipak nije više HDZ.

 

 

– Pitanje je koliko će gospodin Primorac dobiti potporu HDZ-ovaca. Druga stvar koju ćemo vidjeti jest koliko je točno da Zoran Milanović uživa veliku podršku u HDZ-ovu biračkom tijelu – kaže Ankica Mamić.

Koje su, prema njezinu mišljenju, dobre strane Primorca kao predsjedničkog kandidata u ovoj utrci?

– Primorac je vrlo angažiran, vidimo ga svugdje, aktivan je oko sporta, jedan je od osnivača Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, organizira i konferencije na koje dovodi ugledna svjetska imena. On je i uspješan poduzetnik. Pokrenuo je privatnu kliniku… Dobar javni ugled bi mu mogao pomagati u kampanji – kaže Mamić. No ključno će biti vidjeti koliko će Dragan Primorac i njegov predizborni stožer biti neovisni, odvojeni od HDZ-a kao stranke. 

– Mislim da će to biti jedna od ključnih poruka njegove kampanje. HDZ poručuje: mi dajemo neovisnog kandidata koji će raditi neovisno o HDZ-u i neće biti, kao Milanović, zapravo šef stranke u sjeni. Hoće li u kampanji uspjeti uvjeriti birače u tu Primorčevu neovisnost? Vidjeli smo da je Zoran Milanović nedavno rekao da će, koga god HDZ bude podržao kao predsjedničkog kandidata, taj kandidat biti Plenkovićeva marioneta. Očito će se ta dva narativa sukobljavati u kampanji. Dragan Primorac ima puno elemenata kojima se može pohvaliti i može reći: zašto bih s ovakvom reputacijom i poslovnim uspjehom išao biti bilo čiji pijun i marioneta –smatra Ankica Mamić. S druge strane, ističe da je Primorac bio Sanaderov ministar i da će na pitanja o tome morati odgovarati tijekom kampanja. 

Veliki problem HDZ-u je činjenica da Hrvati ne vole dati apsolutnu vlast bilo kojoj stranci. U ovom slučaju HDZ-u, koji je s Plenkovićem u trećem premijerskom mandatu – dodaje.

Koliko Dragan Primorac može utjecati na birače koji su lijevo od centra? Naša analitičarka smatra da je HDZ osvojio prostor centra, ne samo desnog centra, a da će sve što je lijevo od toga ići prema glasanju za Zorana Milanovića. Ivana Kekin, kao potencijalna predsjednička kandidatkinja stranke Možemo, može dobiti lijeve glasove u prvom krugu, ali u drugom krugu ti bi lijevi glasovi vjerojatno išli Milanoviću. Tako da je teško očekivati da netko s lijeva podrži Primorca. Ali, smatra Ankica Mamić, za pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj zapravo ne trebaju lijevi glasovi. Ovi će izbori pokazati i koliku zapravo predsjednik Milanović ima podršku u centru, pa i u centru prema desnici, čiju naklonost je često ostavljao dojam da želi pridobiti svojim izjavama i potezima.

Marija Selak Raspudić ima dobre osnove za ulazak u predsjedničku utrku. Ali, pitanje je tko će tehnički i financijski stati iza nje, odnosno koliko će kvalitetno moći odraditi kampanju. Kad bi se dogodilo iznenađenje da ona uđe u drugi krug, mogla bi predstavljati ozbiljan izazov Milanoviću – smatra Ankica Mamić.

A Domovinski pokret, što s njima?

– Oni se sad bave sami sobom i bojim se da će to potrajati. Da neće biti tako jednostavno izaći iz ove krize u koju su sada upali. Primorcu ta potpora zapravo nije presudna za uspjeh ili neuspjeh. Njemu je presudno odgovoriti na ova pitanja koja smo spominjali ranije – zaključuje. 

Komentara 16

JU
juma
13:57 31.07.2024.

Mi upravo trebamo normalnog, dosadnog predsjednika, a ne nekoga koji će se cijeli mandat svadjati, prostačiti i vrijedjati sve oko sebe gazeći institucije i rušeći medjunarodnu poziciju države, umjesto da ju gradi. gospodin Primorac se usprotivio tada svemoćnom Sanaderu čime je dokazao da ima stav, a karakter je pokazao time što nakon toga nije pljuvao stranku po medijima kao neki drugi bivši HDZ-ovci slične sudbine.

KB
ki bi da bi
14:13 31.07.2024.

Nema nikakve dileme za koga će glasati normalni Hrvati, a za koga oni s kamenjara koji obožavaju milanovićevo prostačenje i vrijeđanje sugovornika

CM
Cazzo Marino
14:15 31.07.2024.

izbor između Primorca i Zoke je izbor između europske, demokratske Hrvatske i zatucane Hrvatske...svatko s pravom glasa nosi svoj dio odgovornosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije