SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković najavio smanjivanje mjera za borbu protiv krize: 'Uspjeli smo u onome što je bilo najvažnije'

Zagreb: Održana 19. sjednica Vlade RH
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
22.08.2024.
u 12:26

Andrej Plenković rekao je kako je iza nas najintenzivniji dio protupožarne sezone te je zahvalio svim vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci...

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji. Također, prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna, prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. iz Državnog proračuna te prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine. Na početku sjednice, uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

"Ovo je prva fizička sjednica Vlade nakon stanke i godišnjih odmora. Zahvaljujem još jednom gospodinu Medvedu na organizaciji obljetnice VRO Oluje i možemo reći da je cijeli događaj bio dostojanstveno obilježen. Jednako tako, obilježili smo i druge aktivnosti na kojima su bili predstavnici Vlade tijekom ljetnih mjeseci", naveo je Plenković. 

"Još jednom uime Vlade izražavam sućut obiteljima triju poginulih pomoraca Jadrolinije u nesreći koja se dogodila na Lošinju na trajektu Lastovo. Želimo oporavak ozlijeđenome. Izražavamo žaljenje zbog ove tragedije i očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice oko ove nesreće kako bi se mogla utvrditi i odgovornost", dodao je.

Plenković je rekao kako je iza nas najintenzivniji dio protupožarne sezone te je zahvalio svim vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci... "Posebna zahvalnost i pilotima koji su imali ogroman broj letova i koji su pridonijeli da se požari ugase. Najvažnije je da nakon ovako intenzivne požarne aktivnosti nema ozlijeđenih, da su objekti sačuvani, da je cijeli sustav djelovao dobro. Svi oni koji podmeću požare, apeliramo na tijela da se najstrože sankcioniraju", ističe. 

Osvrnuo se i na tijek turističke sezone: "Ona se odvija u skladu s očekivanjima." Također, kazao je kako je i bolja nego što je bila prošle godine. Premijer je, među ostalim, naveo da je od početka godine zabilježeno 15,3 milijuna dolazaka turista i 79,3 milijuna noćenja, što je 3 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. "Predsezona je bila rekordna, očekuje se i odlična posezona, pa vjerujemo da će i prihodi od turizma biti veći nego prošle godine”, kazao je premijer.

Najavio je rebalans proračuna i nastavak odgovornog upravljanja javnim financijama. To je, kazao je, dosad Hrvatskoj dalo izuzetno visok međunarodni kredibilitet i utjecalo na kreditni rejting, koji je najviši po sve tri svjetske rejting agencije.

VEZANI ČLANCI:

 

"One će biti kalibrirane, prilagođene, vodit ćemo računa o najugroženijim skupinama, ali jednako tako uzet ćemo u obzir i činjenice da je širi kontekst politike i vlade i situacije na tržištu, u gospodarstvu, ali i europski kontekst takav da se postupno ide ka smanjenju mjera i paketa koji su do sada doneseni, jer mi smo uspjeli u onome što je bilo najvažnije u proteklim godinama, a to je da smo očuvali socijalnu koheziju u vremenu najveće energetske krize,  kombinacijom mjera koje su išle za potporom prema građanima, prema najugroženijima, prema umirovljenicima, a jednako tako i prema malim, srednjim i mikropoduzetnicima i svim mogućim institucijama od općina, gradova, županija pa do dječjih vrtića, škola, fakulteta, domova za starije i bolnica", rekao je Plenković.

Dodao je da će se nakon konzultacija koje se trenutno vode na razini resora izaći dovoljno rano s novim paketom mjera. Ujedno, rekao je da će nastaviti aktivnosti za smanjenje inflatornih pritisaka, na čemu su radili cijelo vrijeme i razgovarati sa socijalnim partnerima. 

Podsjetimo, u ožujku ove godine Vlada je donijela šesti po redu paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijedan 503 milijuna eura, kojima se ciljalo zadržati nisku cijenu energenata i štititi od inflacije.  Tako su cijene struje, plina i toplinske energije subvencionirane sve do 30. rujna, kao i cijene 30 osnovnih proizvoda. 

 

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ
Zagreb: Održana 19. sjednica Vlade RH
1/14

Komentara 2

ZA
zagabria4
14:17 22.08.2024.

Uspjeli su uništiti egzistenciju desetinama tisuća Hrvata uvozom jeftine radne snage i još svojim uvounicima daju po tri tisuće eura naših novaca za svakog uvezenog. Oni direktno osiromašuju ovaj narod i podrivaju sistem

KA
Kapitol
13:57 22.08.2024.

Zest bi Plen Ki Mun pomagao gradanima Hrvatske ? Povecali su si place i normalno da nema za pomoc gradanima i malim privrednicima. A penzici? Opet bu im zamutil oci nekakvom obecanom crkavicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije