o vinu

V. Flego prozvao bivše i sadašnje pregovarače: 'Teran je Istrijan'!

vino
Robert Anić/PIXSELL
25.04.2013.
u 10:42

Valter Flego istaknuo je kako će Istarska županija pružiti vinarima organizacijsku, pravnu, stručnu i financijsku potporu kako bi se zaštitila tradicija istarske, odnosno hrvatske sorte i korištenje njena imena.

- Ne slažem se s nedavnom izjavom Rogera Waitea, glasnogovornika Europske komisije za poljoprivredu da Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati teran. Očito je došlo do propusta pregovarača iz bivše i aktualne vlasti koji su Sloveniji dopustili da povuče tako apsurdan i neutemeljen  potez, regirao je Valter Flego, IDS-ov kandidat za istarskog župana na zabranu prodaje istarskog terana na tržištu EU, napominjući kako se ova sorta stojećima uzgaja na području Istre i dio je istarske tradicije i identiteta te predstavlja važan turistički proizvod.

- Mi u Istri više od dvadeset godina radimo na promociji toga brenda, uspjeli smo da se za teran čuje diljem Europe i od borbe za teran nećemo odustati, jer kako bi naši vinari rekli, \"Teran je Istrijan\" - kazao je Flego istakavši kako će Istarska županija pružiti vinarima organizacijsku, pravnu, stručnu i financijsku potporu kako bi se zaštitila tradicija istarske, odnosno hrvatske sorte i korištenje njena imena. Flego dodaje da im nije cilj sukobiti se sa slovenskim vinarima i njihovim nadležnim institucijama, nego kao i dosada postići kompromis. Vino pripada teritoriju, a ne državama, drži Flego.

- Založit ću se i kod Vlade RH da stane u obranu ovih ciljeva. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada trebaju poduzeti adekvatne radnje prema Europskoj komisiji i nadležnim europskim institucijama u cilju zaštite interesa naših vinara na čemu će Istarska županija apsolutno inzistirati - poručio je Flego.

>> Istarski vinari traže hitan postupak zaštite terana na razini EU

>> Živimo od terana koji nam žele zabraniti i borit ćemo se za njega

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije