Već drugu godinu zaredom prvo mjesto na natjecanju u pripremi tradicionalnih zagorskih štrukla osvojio je restoran Rody iz Gornje Stubice. Nakon što su pobijedili lani, uspjeh je ponovljen i ove, pred drugom prosudbenom komisijom, a sudjelovalo je tridesetak zagorskih restorana i ugostitelja. Tako su Rodyjevi štrukli već pomalo postali zagorski hit.
Važno da je domaće
– Nema posebnih tajni. Važno je da je riječ o domaćim sastojcima, siru, vrhnju i jajima. Zamijesi se i razvuče tijesto, stavi sir, zamota u veličinu štrukla, a režu se tanjurom. Slijedi kuhanje u slanoj vodi, potom se premažu vrhnjem i zapeku u zemljanoj posudi, najbolje u krušnoj peći. Važno ih je dobro ispeći, da su zapečeni sa svih strana i da lijepo izgledaju. Za jelo su najbolji vrući – kaže Zdravko Klanjčić, vlasnik restorana Rody, koji je uz suprugu Snježanu glavni u pripremi zagorskih štrukla.
Kaže da ova dva osvajanja prvih mjesta nije posebno isticao jer gosti štrukle ionako često naručuju kao desert na kraju jela, ili pak kao zasebno jelo. Restoran Rody nadaleko je poznat i izvan Zagorja, posebno u zagrebačkoj regiji, odakle imaju sve više gostiju, posebno grupa.
Primjer je obiteljskoga posla, a krenuli su od malog kafića, potom su imali bistro koji je, eto, prerastao u poznati zagorski restoran. Odličan položaj na brijegu Samci u Gornjoj Stubici, odakle puca prekrasan pogled na cijelu stubičku dolinu i Medvednicu, pa stoga nosi naziv i vidikovac, mami goste.
Slučajni početak
– Sve je počelo slučajno. U mladim danima sam se u toj kući, koju je sagradio moj otac s namjerom da u njoj živim, često družio s prijateljima. I tako sam jednom rekao kako ću tu otvoriti kafić, na što su me svi blijedo pogledali – prisjeća se Zdravko Klanjčić kako je 1992. godine, kad su mu bile 23 godine, krenuo u poduzetničke vode. Poslije je kafić prerastao u bistro, u kojemu su gostima nudili pizze i jela s roštilja, a 1999. su ga proširili i preuredili u restoran.
Kako se i prostor i ponuda stalno obogaćuju, Zdravko se bacio i u proizvodnju vina te je danas registrirani vinar podrumar.
Tako se uz domaća jela ovdje mogu popiti i vrhunska vina, od graševine preko rajnskog rizlinga do pinota i sauvignona, a sva su proizvodena u vlastitim vinogradima i u vlastitom podrumu.
Eto, prvom prilikom ću probati po ćem su to najbolji zagorski štrukli.