POREZI

Već stiglo 423 tisuće prijava

25.02.2004.
u 00:00

Porezna uprava evidentirala 23 milijarde kuna nenaplaćenih poreza i doprinosa

Dosad je poreznoj upravi stiglo 423.000 godišnjih prijava poreza na dohodak u 2003. godini, a očekuje se da će ih do ponedjeljka, 1. ožujka, biti više od milijun. Posljednji dan za primanje prijava je ponedjeljak, 1. ožujka, kad će svi porezni ured raditi do 19 sati. U subotu će se prijave primati do 15 sati, kazao je jučer Ivica Mladineo, ravnatelj Porezne uprave. Lani je država vratila 900 milijuna kuna preplaćena poreza, a očekuje se da će zbog novih olakšica za stanovanje i liječenje, ove godine biti 1,3 milijarde kuna povrata. - Prvi će povrati biti početkom travnja - kazao je Mladineo.

- Građani se žale da još nisu dobili potrebnu dokumentaciju za prijavu ili poslodavci kriju porezne kartice. Apeliram na isplatitelje da poštuju propise - kazao je Mladineo. Savjetovao je građanima da u predviđenom roku dostave poreznu prijavu čak i ako im je dokumentacija nepotpuna, inače neće moći dobiti povrat. - U tom slučaju, građani trebaju navesti u napomeni da će dokumente naknadno donijeti - kazao je Mladineo.

Obrtnicima, seljacima i samostalcima koji lani nisu platili doprinose na zarađeno u 2003. godini, čiju je naplatu uoči izbora bivša vlada odgodila uredbom, poreznici će na godišnjoj prijavi zaračunati i doprinose. Mladineo priznaje da s njihovim doprinosima "postoji previše problema" koje će pokušati riješiti iduća tri mjeseca izmjenom zakona. Poreznici će doprinosima za 2003. godinu teretiti oko 13 tisuća obrtnika, seljaka i samostalaca. Pomoćnik ravnatelja Stanko Zorica kazao je da je 31. prosinca 2003. Porezna uprava imala više od 23 milijarde kuna nenaplaćenog duga za poreze i doprinose. Dug se vuče od 1994. godine, a Zorica procjenjuje da je više od 50 posto duga nenaplativo.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije