Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet novih specijalističkih ambulanti u Zagrebu

Veće plaće specijaliste vraćaju u domove zdravlja: 'Uspjeli smo dobiti psihijatricu, dermatologinju i nefrologa'

U Domu zdravlja Zagreb-Istok u Ivanicgradskoj otvoreno je Savjetovaliste za Demencije
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
04.07.2024.
u 21:31

Ovih su dana u Domu zdravlja Zagreb-istok otvorene tri nove specijalističke ambulante, dermatovenerološka, psihijatrijska i nefrološka, u Maksimiru i Sesvetama. Prije mjesec dana DZ Zagreb-centar otvorio je dvije nove specijalističke ambulante, otorinolaringologiju u Martićevoj i neurološku ambulantu u Dugavama.

Domovi zdravlja sve teže funkcioniraju i izgubili su većinu specijalistike, međutim, neki se mali pomaci događaju u posljednje vrijeme. Ovih su dana u Domu zdravlja Zagreb-istok otvorene tri nove specijalističke ambulante, dermatovenerološka, psihijatrijska i nefrološka, u Maksimiru i Sesvetama. Prije mjesec dana DZ Zagreb-centar otvorio je dvije nove specijalističke ambulante, otorinolaringologiju u Martićevoj i neurološku ambulantu u Dugavama.

Dermatovenerološka ambulanta DZ Zagreb-istok otvorena je u novouređenom prostoru u Hirčevoj, a uz već postojeće dermatološke ambulante u Sesvetama i Donjoj Dubravi pojačat će skrb o zdravlju kože te zaštiti i očuvanju spolnog zdravlja. Nova psihijatrijska ambulanta u Ninskoj pridonijet će cjelovitoj usluzi prevencije te ranog otkrivanja i dijagnostike psihičkih poremećaja. Jedini zagrebački odjel izvanbolničke dijalize, smješten također u Ninskoj, sada je postao nefrološka ambulanta, gdje se osigurava probir i liječenje osoba u riziku za razvoj kronične bubrežne bolesti, ali i priprema pacijenata za transplantaciju.

– Nova mreža javne zdravstvene službe otvorila je mogućnost za nove specijalističke ambulante, a i Uredba o koeficijentima odradila je svoje jer je sada izjednačena plaća specijalista u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Uspjeli smo dobiti troje specijalista. Psihijatricu smo preuzeli iz Jankomira, dermatologinju putem javnog natječaja, koja je baš željela raditi u javnom zdravstvu, i nefrologa iz mirovine na osam sati. Javili su mi se još neki zainteresirani specijalisti, danas sam razgovarao s jednim kardiologom, tako da se nadam da nećemo stati na ovim ambulantama – otkriva dr. Jurica Kravaršćan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-istok. – Svi kažu da ne vide ništa od reforme, ali moram reći da je nova javnozdravstvena mreža reformski potez – dodaje dr. Kravaršćan.

Inače, ovaj DZ jedini je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj imao izvanbolničku dijalizu, osnovanu prije 38 godina, kada ju je imalo jedino Rebro. Međutim, nisu imali nefrološku ambulantu, koju su sada ugovorili s HZZO-om.

VEZANI ČLANCI:

I dr. Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-centar, slaže se da je nova mreža otvorila mogućnosti za širenje specijalistike u domove zdravlja, a novi koeficijenti pobudili interes specijalista za primarnu. – Više je interesa specijalista za domove zdravlja jer su plaće izjednačene. Imamo dvije nove specijalistice, jedna je nova liječnica, a druga je radila u KBC-u i u privatnoj ustanovi – kaže dr. Protrka.

Dom zdravlja Zagreb-centar u svom sastavu ima podosta specijalistike otprije, među ostalim četiri internističke ambulante, dijabetološku ambulantu u Sigetu, desetak psihijatrijskih ambulanti te čak dvanaest radiologa, najviše od svih hrvatskih domova zdravlja. Međutim, njima gravitira ne samo 350.000 stanovnika užeg centra Zagreba već i šire pa imaju izvršenje posla od 120%. Ipak, na UZV se dugo čeka zbog aktualnog egzodusa radiologa u privatne ustanove, dok se istodobno svi "jednostavniji" UZV postupci nastoje usmjeriti u DZ, jer bolnice i trebaju raditi složenije postupke.

FOTO Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

U Domu zdravlja Zagreb-Istok u Ivanicgradskoj otvoreno je Savjetovaliste za Demencije
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije