Prva crta bojišta

Velika pobjeda "civila"! Građani odgodili rušenje drvoreda

nazorova13
kristina štedul fabac/pixsell
03.05.2011.
u 08:59

Zašto se gradski čelnici plaše one iste javnosti od koje su na izborima dobili povjerenje, pitaju se ekolozi

- Noćima ne spavam. Rođena sam u Nazorovoj i s prozora svakog jutra prvo ugledam platane. Gledam kako su uništavali lani drveće zbog kanalizacije. Mora li sve biti betonizirano? – pita se Sanja-Gosta Jerman iz Nazorove ulice.

Ne javlja se na mobitel

Karlovčani su umnogome ogorčeni. Tridesetak prosvjednika raznih generacija okupilo se jučer oko šest sati ujutro kod Osnovne škole Braća Seljan kako bi izrazili negodovanje zbog najavljenog rušenja stabala prepoznatljivih naraštajima, koja predstavljaju simbol grada, no uspjeli su i više od toga - uklanjanje drvoreda odgođeno je, a danas predstavnici prosvjednika, Grada i Vodovoda i kanalizacije, Zelenila te projektanta gradnje kolektora Ka-projekta sjest će za stol i razmotriti može li se rekonstruirati kanalizacija u Nazorovoj a da se istodobno sačuvaju stoljetna stabla. Sama odgoda po mnogima predstavlja jednu od rijetkih, ali sve češćih pobjeda civilnog društva, to jest ukazuje na sve veći utjecaj građanskih inicijativa na karlovačke donositelje političkih odluka. Glavna zamjerka prosvjednika, koje je okupio aktivist Denis Francisković, bila je da se odlučilo ukloniti stabla netransparentno, odnosno odluku provesti u djelo samo nekoliko dana prije nego što je najavljena a da građanima nisu predstavljene konkretne studije koje upućuju na tu navodnu nužnost.

 - Zašto se gradski čelnici boje one iste javnosti od koje su na izborima dobili povjerenje u planiranju “grada ugodnog življenja”, na koji se tako često pozivaju – pita se nezavisni političar Domagoj Švegar, također jedan od prosvjednika.

Iako su postigli dogovor s gradonačelnikom Damirom Jelićem da će se naknadno dogovoriti, prosvjednici su ga neuspješno pokušali od sedam sati ujutro dobiti na mobitel kako bi spriječio radnike Zelenila da započnu s uklanjanjem platana.

- I mi smo mu poslali SMS, jer je to s njim najučinkovitiji oblik telefonske komunikacije, s pitanjem hoće li se obratiti prosvjednicima u Nazorovoj ulici. No, nije odgovorio, a ni došao, zbog redovnog kolegija u Gradu, što je ponukalo dio nezadovoljnih građana da dođu pred njegov ured i zahtijevaju razgovor.

Osim shvaćanja komunikacije vlasti s građanima, dva su ključna problema cijele priče: zašto se umjesto dvocijevne ugrađuje ponovno jednocijevna, mješovita kanalizacija, te zašto je nužno zbog toga rušiti platane. Na odgovoru na prvo pitanje ustraje najviše građevinar i nezavisni političar Davorin Petračić. Iako program gradnje pročistača otpadnih voda ne predviđa zamjenu mješovite razdjelnom kanalizacijom, nego ugradnju potonje tamo gdje uopće nema odvodne infrastrukture, Petračić napominje da Grad ipak treba težiti ugradnji dvocijevne odvodnje radi kvalitetnijeg rada pročistača.

Jedan od prosvjednika bio je i umirovljeni arhitekt Milan Bijelić, koji napominje da se kanalizacija treba postavljati na suprotnoj strani od platana. Tako bi se, po mnogima, izbjeglo rušenje platana. A u Gradu se pozivaju na studiju koja procjenjuje da će se gradnjom oštetiti 40 posto korijena platana, zbog čega ćepočeti odumirati, pa bi mogle postati opasne po prolaznike. Podsjeća da će na ista mjesta posaditi gledičije.

 - Platane nepovoljno djeluju na kanalizacijski sustav – kaže dogradonačelnica Marina Kolaković.

Jelić napominje da je upozorio ulagače da ispitaju mogu li se zaštititi stabla, ali i da je najvažnije zaštititi sigurnost đaka, zbog čega nije spreman razgovarati o prokopu sredinom ulice.

 Obavijest: Budemo delali!

 Zahtijevao je i da se javnost, stanari i škola obavijeste o zahvatu. A ravnatelj OŠ Braća Seljan Miroslav Šipek dodaje su dobili pismenu obavijest, ali - u rečenici.

 – Nitko nije smogao snage s nama porazgovarati – kaže Šipek.

Komentara 5

EH
Ecce homo
10:30 03.05.2011.

Karlovac je poznat po svojim parkovima, čak izvan naše domovine, pa me čudi odluka o rušeju. Ako drveće smeta kanalizaciji ( u što sumnjam, ukoliko su cijevi na dovoljnoj dubini), kako to da negdje drugdje ne smeta. Tu se, vjerojatno, radi o ljudima, koji je gradsko zelenilo poput crvene krpe biku. Ako nema kamena kad pogledaju kroz prozor, onda neka bude beton. Lijepa logika! Jako mi je drago, što su karlovčani to, bar za sada, onemogućili. Želim im konačni uspjeh!

ZE
zelenooq
11:40 03.05.2011.

vjerojatna je igra oko parkirnih mjesta jer bi na umjesto drveca moglo biti vishe parkirnih mjesta u karlovcu je na stvari privatan biznis gdje se privatniku pogoduje na sve moguce nacine da nelojalno,netrzishno zaradi ogromne novce koje poslije vjerojatno i dijeli,nije nikom rodjeni brat

TI
tintilinic100
19:03 03.05.2011.

Znam dečka koji je na tome mjestu pogazio dijete, zašto?? zato jer ga nije vidio od stabala, i samo je izletjelo na cestu. Mislim da je dobra ideja da se naprave parkirališna mjesta, ne iz razloga što će netko pokupiti novce za parking, već zato što se jednostavno kada je gužva nema gdje parkirati u gradu. Potrebano je više parkirnih mjesta. Ne razumijem kako stanari zgrade imaju pravo da odredjuju što će se ili neće raditi u gradu, umjesto da onaj čije je to zemljište, znači grad, naredi da se to napravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije