Spremni osloboditi teritorij

Veliki povratak boraca Azova: Bit će jedna od ključnih brigada u protuofenzivi

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.04.2023.
u 09:45

Ukrajinska vlada odredila je Azov, koji je nedavno apsorbirao druge elemente nacionalne garde, kao jednu od šest "ofenzivnih brigada" koje će pomoći predvoditi pokušaj Ukrajine da ponovno zauzme područja pod ruskom okupacijom.

Brigada Azov, koju Ukrajinci hvale zbog svoje upornosti tijekom ruske opsade Mariupolja, pokušava se oporaviti od teških borbenih gubitaka nastojeći igrati snažnu ulogu u predstojećoj ukrajinskoj protuofenzivi, ali i borbama koje slijede nakon nje. Ova postrojba nada se regrutirati 6500 novih boraca koji će osigurati obnovljenu borbenu moć, a čelnici brigade nastoje potaknuti povratak više od 1000 vojnika brigade koji su i dalje u Rusiji kao ratni zarobljenici.

"Spremni smo osloboditi teritorij", rekao je u intervjuu Washington Postu bojnik Bohdan "Tavr" Krotevych, koji je privremeni zapovjednik brigade i predvodi napore obnove nakon što je pušten iz ruskog zarobljeništva u jesen.

Ukrajinska vlada odredila je da Azov, koji je nedavno priključio svojim postrojbama druge elemente nacionalne garde, bude jedna od šest "ofenzivnih brigada" koje će predvoditi pokušaj Ukrajine da ponovno zauzme područja pod ruskom okupacijom.

Nakon mjeseci uglavnom statičnih borbi duž bojišnice proljetna sezona borbi bit će ključna jer Ukrajina želi dokazati da se može održati protiv Rusije i da je još uvijek vrijedna potpore vanjskih država koje su u njihovu borbu uložile oružje vrijedno milijarde dolara.

Video: Medvedev: Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata

Čelnici brigade također nastoje umanjiti kontroverziju oko krajnje desničarskih korijena Azova, što je rezultiralo zabranom postrojbe da prima zapadno oružje, a što potencijalno smanjuje njezine sposobnosti. Najnovije regrute Azov sada privlači ne zbog ultranacionalističke ideologije, već zbog dokazane borbene vještine, kažu čelnici brigade.

"To je ime koje je, zahvaljujući obrani Mariupolja, postalo poznato u svijetu", rekao je 28-godišnji glavni narednik, koji se zove Maslo, na nedavnom treningu izvan Kijeva. “To se znalo na određeni negativan način”, dodao je Maslo. "Sada je to na pozitivan način jer ono što radimo funkcionira... Regruti koji nam dolaze to razumiju."

Azov je postao poznat nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zauzeo Krim 2014., dok se loše opremljena ukrajinska vojska borila da uzvrati udarac separatistima koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbas. Azov, tada dobrovoljačka formacija, imao je ključnu ulogu u obrani strateškog grada Mariupolja. Postrojba je kasnije te godine uključena u Nacionalnu gardu Ukrajine.

Nakon ruske invazije u veljači 2022. stotine boraca Azova držale su se tjednima ispod željezare Azovstal u Mariupolu, zajedno s blokiranim civilima. Ustrajali su bez odgovarajuće hrane i lijekova usred masovnog ruskog bombardiranja, stoga je branitelje Azova i Mariupolja ukrajinsko vojno zapovjedništvo nazvalo "herojima našeg vremena".

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Vecernji1971
Vecernji1971
13:01 26.04.2023.

Mlečanka ne, pomiješala si. Nacisti se bore protiv Azova. Na ramenima nose "polusvastiku".

ZI
ziva__istina
17:42 26.04.2023.

Jesu li to oni sto su vec bili u ruskom zarobljenistvu. Zar oni zaista misle da ce im se posrecit i drugi puta da prezive? Bas me zanima ishod te price.

Avatar Vecernji1971
Vecernji1971
12:59 26.04.2023.

Messerschmitt da, kao što pišu George Washington umjesto "lepo po Vuku Džorđ Vašington"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije