NA NEBU IZNAD ALJASKE

VIDEO Amerikanci objavili nevjerojatnu snimku: Presreli su ruske avione, skoro je došlo do nesreće

presretanje aviona
Foto: NORAD
1/3
01.10.2024.
u 10:42

Prema priopćenju NORAD-a izdanom 23. rujna, u presretanju su sudjelovala ukupno četiri ruska vojna aviona

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne i svemirske obrane (NORAD) objavilo je dramatičnu snimku koja prikazuje presretanje ruskih vojnih aviona od američkog lovca F-16C iz 18. eskadrile za presretanje u blizini Aljaske. Na snimci se vidi trenutak u kojem ruski Su-35S Flanker izvodi manevar "zatvaranja puta" neposredno ispred američkog F-16, što je jedan od najdramatičnijih videa ovakvog bliskog susreta još od incidenta s američkim B-52 iznad Crnog mora prije nekoliko godina.

Video, koji je snimljen kamerom od 360 stupnjeva postavljenom u kokpitu F-16, prikazuje reakciju američkog pilota na iznenadni manevar Su-35, koji se približio na opasnu udaljenost. Takvi manevri nisu samo demonstracija snage već predstavljaju i potencijalnu opasnost za sve sudionike jer mogu dovesti do ozbiljnih incidenata. Prema priopćenju NORAD-a izdanom 23. rujna, u presretanju su sudjelovala ukupno četiri ruska vojna aviona. 

– Sjevernoamerička zračna obrambena komanda (NORAD) otkrila je i pratila četiri ruska vojna aviona koja su djelovala u identifikacijskoj zoni zračne obrane (ADIZ) Aljaske 23. rujna 2024. godine. Ruski avioni ostali su u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u suvereni zračni prostor SAD-a ili Kanade. Takve aktivnosti ruskih snaga u ADIZ-u Aljaske događaju se redovito i ne smatraju se prijetnjom – navode. 

Identifikacijska zona zračne obrane (ADIZ) počinje tamo gdje završava suvereni zračni prostor i predstavlja definiran dio međunarodnog zračnog prostora u kojem je potrebna identifikacija svih aviona zbog interesa nacionalne sigurnosti. NORAD upotrebljava složenu obrambenu mrežu sastavljenu od satelita, radara na zemlji i u zraku, kao i lovačkih aviona, kako bi pratio avione i poduzimao odgovarajuće mjere. „NORAD je uvijek spreman primijeniti različite opcije odgovora u obrani Sjeverne Amerike“, stoji u priopćenju, piše The War Zone.

Posebno zanimljiv aspekt ove priče odnosi se na 18. eskadrilu za presretanje (18th FIS), koja se ove godine transformirala iz 18. eskadrile agresora (18th AGRS). Ova promjena rezultat je potrebe za preuzimanjem zadaće zračne suverenosti zbog nedostatka lovaca F-22 Raptor iz baze Elmendorf na Aljasci.

Zbog sve veće globalne potražnje za F-22, avioni F-16 bazirani na sjeveru u bazi Eielson sve su češće preuzimali ulogu u pripravnosti, što je dovelo do neobičnih situacija. Naime, F-16 avioni s kamuflažom nalik na rusku često su presretali prave ruske avione, najčešće iznad Beringova mora. Iako neki avioni sada nose standardnu shemu boja, drugi i dalje sudjeluju u ovim misijama pripravnosti. Zbog ove dvostruke uloge – agresorskih misija i zadaća pripravnosti – 18. FIS je jedinstvena jedinica unutar zračnih snaga SAD-a.

GALERIJA Koji bi gradovi mogli biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka? Na popisu se našao i jedan u Hrvatskoj

presretanje aviona
1/10

Komentara 9

Avatar Aurel
Aurel
12:00 01.10.2024.

i što je tu "nevjerojatno"???

SO
sokol105
12:54 01.10.2024.

Naravno srušiti i dati im do znanja nema šale sa amerima

FU
Fusnota
13:49 01.10.2024.

Ruski pilot dobio nagradu 100 000 rublji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije