VEČERNJI TV

VIDEO Ivanković o autima štićenih osoba: 'To su monstrumi na cestama, idu strašno brzo'

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Večernji TV
1/6
10.09.2024.
u 13:45

"Znači, 74 zahtjeva, odnosno zadaća stiglo je s Pantovčaka Glavnom stožeru. U tom zahtjevu znalo je biti po nekoliko letova, čak u nekoliko dana", istaknuo je Davor Ivanković, vojni i politički analitičar Večernjeg lista

Ministar obrane Ivan Anušić i premijer Andrej Plenković prozivaju predsjednika Zorana Milanovića zbog prečestih letova helikopterom. Tko je u pravu, komentira u studiju Večernji TV-a Davor Ivanković, vojni i politički analitičar Večernjeg lista. "Najlakše bi bilo reći da su svi u pravu s obzirom da naš predsjednik, pokazalo se, intenzivno koristi helikopter. On na to ima pravo, ali je stvar u brojci. Došlo je do razmimoilaženja u brojci. Anušić je zatražio analizu kada se postavilo to pitanje. Sve između njih nakrivo je krenulo kada je predsjednik prekinuo vojnu vježbu koju su dogovorili Glavni stožer i MORH. HRM nije bio južno od Dubrovnika 20 godina i ta vježba je trebala biti usmjerena prema Prevlaci koja je demilitarizirano područje. Brodovi HRM-a nisu dugo viđeni. To je sigurno bila planirana poruka s obzirom na zaoštravanje odnosa Hrvatske i Crne Gore. Navodno se pobunio crnogorski veleposlanik i zvao našeg predsjednika koji je prekinuo vojnu vježbu. Tu je krenula cijela stvar i razmimoilaženje."

"Tu se postavilo pitanje onda helikoptera. Izračunali su 348 letova na zahtjev Anušića, a predsjednik je izašao s brojkom 74, ali nije rekao letova. Znači, 74 zahtjeva, odnosno zadaća je stiglo s Pantovčaka Glavnom stožeru. U tom zahtjevu je znalo biti po nekoliko letova, čak u nekoliko dana."

"On to računa kao jedan let, makar tri dana trajao, a u MORH-u računaju svaki let", pojasnio je Ivanković te dodao kako zahtjev s Pantovčaka ide direktno u Glavni stožer koji zapovijeda vojnim postrojbama i odobri let. "Tko plaća? Plaća ministar obrane."

Problem je, kako je istaknuo, kada novinari znaju kada i gdje će Milanović sletjeti, no nije nakon toga tajna koliko je letio. "Imamo pravo znati, to se plaća iz vojnog proračuna. U vojni proračun ide naš novac, mi imamo pravo znati koliko se tko vozi. Stvar je naše procjene, onih koji plaćaju porez, da mi sami procijenimo je li to vožnja ili vozikanje. Nije to ništa novo. Zanimljivo, kada je bio premijer, Zoran Milanović je isto radio što i Anušić Kolindi Grabar-Kitarović, s istim argumentima."

Davor Ivanković usporedio je Milanovićeva putovanja s onima bivših čelnika: "Zoran Milanović putuje po Hrvatskoj. On je išao na jako malo vanjskih putovanja. Njega karakterizira to da malo putuje izvan Hrvatske. Kolinda Grabar-Kitarović putovala je puno po vani, imala je stotinjak putovanja u pet godina u inozemstvo, od toga je 36 puta koristila Vladin avion. Dva aviona je kupio Tuđman. Kada je došao Račan na vlast, prodao je jednog. Volio je prodavati. Prodao je zlatne rezerve, a otišao je i avion. Stipe Mesić bio je dva mandata predsjednik, letio je 252 puta u inozemstvo. U prosincu 2009. jubilarni 250. put mu je bio u Moskvu na poziv Putina i Medvedeva. Letio je u 66 država, najviše u Makedoniju. Stjepana Mesića nitko ništa nije pitao, a letio je najviše – 252 puta."

VEZANI ČLANCI:

"Plenković puno koristi Vladin avion za sebe i svoju delegaciju jer stvarno puno putuje, ali mi smo u EU pa imamo redovite sastanke na koje idu i samo ministri. Svaki mjesec su ti sastanci. To je simpatični aviončić, 12 ljudi stane plus posada. Ugodno je tim avionom putovati jer se ide preko VIP ulaza. Znači, to je potpuno bezbolni ulazak u neku stranu zemlju. Postoji posebno osoblje i naravno da je to puno brže."  

Osvrnuo se i na automobile štićenih osoba: "U Škodama se neće voziti, vozit će se u Audijima. Neki su blindirani – za premijera i predsjednika. To su monstrumi na cestama. I ide još četiri, pet pratećih vozila. Plenković voli putovati u koloni automobilima. Ti auti idu strašno brzo. Ne bi smjeli, ali oni voze 180, za čas se dođe do Splita."  

"Neka vojska ima na raspolaganju četiri helikoptera, specijalci dva, ostali dva. Kada ćemo imati 12 komada, onda neka jedan bude na raspolaganju predsjedniku. Ja mu neću zamjeriti, neka se vozika kada ćemo imati 12 komada. Kada imamo četiri komada, 'ajde Zoki, koji put, i autom".

 

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca nadomak Zagreba ima jezivu povijest, godinama je trunuo, a sada čeka renesansu
1/48

Komentara 12

FH
faktor-h
15:01 10.09.2024.

Ta "privilegovana" nepotrebna rulja u najboljim SUV-ovima je totalni suvišak u ovoj našoj uništenoj zemlji. Nju treba što prije "spustiti na zemlju", oduzeti im privilegije, dupli staž, oružje, i sve ostalo što ne zaslužuju. Da je u državi pravde i jednakosti ne bi bilo potrebno ništa od svega toga....

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:06 10.09.2024.

Skupio sam više od milijun i pol kilometara vozeći po evropi. S automobilom pod pratnjom sreo sam do sada jednom u Italiji. Policajci su vozili nekog kriminalca na sud i nažalost mnogo puta u Hrvatskoj. Jurcaju u najmanju ruku kaoo da prevoze predsjednika ili nekog drugog mudonju, koji minut nakon pokušaja atentata, nebi li mu u Bolnici spasili život. Naravno radi se o običnoj bahatosti i nepoštivanju ostalih sudionika u saobraćaju i njihova osnovnog prava na život i zdravlje. Stoga se i voze u par tona teškim autešinama da onaj s druge strane kod sudara nema nikakve šanse. Kada pogledaš te prevažne face vidiš u stvari neke iskompleksirane .eder.iće. Ne mislim pritom na homoseksualne skolonosti nego na onaj narodni izraz a vi me svi zasigurno dobro razumijete.

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
15:59 10.09.2024.

I, koliko je puta letio Milanovic? Iz napisanog to nije moguce zakljuciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije