BRUXELLES

VIDEO Napad na Orbana: Prosvjednik pojurio prema njemu i vikao: Za koliko ste prodali zemlju, gospodine premijeru?

Hungarian PM Orban holds a press conference with MEP Kinga Gal, in Strasbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
08.10.2024.
u 23:18

Gyekiczki, aktivist kojeg je oborio zaštitar i izveo iz prostorije, član je mađarske stranke Demokratska koalicija i lokalni vijećnik u predgrađu Budimpešte.

Aktivist i gradski vijećnik mađarske oporbene stranke prekinuo je konferenciju za novinare u francuskom gradu Strasbourgu u utorak, dok je premijer Viktor Orbán izlagao svoje planove za mađarsko šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Aktivist Márton Gyekiczki potrčao je prema podiju gdje je sjedio Orbán i bacio papire po njemu.. "Za koliko ste prodali zemlju? Za koliko ste prodali zemlju, gospodine premijeru?" vikao je Gyekiczki dok su se papiri raspršili. "Prodao je Putinu, prodao je Xi Jinpingu!" — referirajući se na lidere Rusije i Kine, piše AFP.

Prekid je uslijedio dok se Orbán trebao obratiti Europskom parlamentu u srijedu tijekom mađarskog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedanja blokom. Njegova vlada već dugo je u sukobu s EU zbog ograničavanja demokratskih prava, a sve više je na meti kritika zbog njegovih bliskih odnosa s autokracijama poput Rusije i Kine. Gyekiczki, aktivist kojeg je oborio zaštitar i izveo iz prostorije, član je mađarske stranke Demokratska koalicija i lokalni vijećnik u predgrađu Budimpešte. Predsjednik te stranke, bivši premijer Ferenc Gyurcsány, kasnije je na društvenim mrežama napisao da je "ponosan" na Gyekiczkija zbog njegovih postupaka. "Reći ćemo to svugdje i uvijek: Mađarska ima izdajničku vladu!" napisao je.

Očekuje se da će Orbán dobiti podijeljeni prijem u parlamentu EU u srijedu. Mnogi zastupnici su se zalagali da se njegovoj vladi uskrate sredstva EU zbog onoga što smatraju kršenjem vladavine prava i korupcijskim skandalima, a prije samo dvije godine EP je ustvrdio da je Mađarska pod Orbánom postala "hibridni režim izborne autokracije". Orbán je ove godine uspješno osnovao grupu Patriots for Europe unutar parlamenta, ujedinivši krajnje desničarske stranke s kontinenta kako bi formirao treću najveću grupu u zakonodavnom tijelu EU-a. Tijekom konferencije za novinare u utorak, Orbán je izrazio zabrinutost zbog, kako on vidi, opadajuće ekonomije EU-a i zaostajanja u konkurentnosti u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, rekavši da to vidi kao "najozbiljniji izazov s kojim se moramo suočiti".

Odgovarajući na ometanje od strane aktivista, Orbán je ponudio "objašnjenje za mađarsku političku kulturu." "Kada mađarski političar drugome kaže da je hulja, to u našoj kulturi samo znači 'ne slažem se s tobom,'" rekao je.

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
23:36 08.10.2024.

Mozda ste mogli spomenuti da je doticni lgbtqpitd aktivist?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije