NAPUNJENI TERMITIMA

VIDEO Počeo 'ples zmajeva' u Ukrajini: Rusi odgovorili na dronove 'Dracarys' svojim smrtonosnim verzijama

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
14.09.2024.
u 18:18

Andrej Medvedev, moskovski političar i vojni novinar prvi je objavio snimku ruskih trupa kako postavljaju svoj 'zmajevski dron'. Vojnik na snimci pričvršćuje kanister koji sadrži termite na dron, a potom ga lansira na ono što se čini kao ukrajinski položaj

Nije trebalo dugo pričekati ruski odgovor na tzv. 'zmajeve dronove' koje su Ukrajinci počeli lansirati na bojnom polju. Samo tjedan dana nakon što je na društvenim mrežama isplivala snimka Ukrajine kako koristi prilagođene bespilotne letjelice iznad ruskih trupa, Rusija je počela lansirati svoje oružje koje također izbacuje 'termite' iznad ukrajinskih trupa. 

Prema pisanju The War Zonea, termit je inače kombinacija oksidiranog željeza i aluminija koji gori na otprilike 2.500°C. Rusi tim dronovima navodno puštaju termite koji uništava neprijatelja koji se nalazi u drvoredima i lišću. Oni koji pak i ne poginu u napadu, mogu umrijeti od zagušenog kisika i opeklina, iako nisu bili u izravnom kontaktu s termitom. 

Andrej Medvedev, moskovski političar i vojni novinar prvi je objavio snimku ruskih trupa kako postavljaju svoj 'zmajevski dron'. Vojnik na snimci pričvršćuje kanister koji sadrži termite na dron, a potom ga lansira na ono što se čini kao ukrajinski položaj. 

- U međuvremenu, ruski piloti bespilotnih letjelica (huligani, zapravo) iz Omut grupe snimaju treću sezonu 'Kuće zmajeva' negdje u prostranstvima specijalne vojne operacije. Čovjek s maskom glumi princa Daemona Targaryena, a dron s termitnim punjenjem glumi zmaja. Ukrajinsko uporište glumi dvorac Harrenhal - napisao je Medvedev, referirajući se na popularnu HBO-ovu seriju. Za razliku od ukrajinskih dronova, čini se kako ruske inačice na snimci emitiraju uglavnom iskre s vrlo malo vidljive štete. 

- Šalu na stranu, rat sve više postaje rat dronovima. A zapaljive bespilotne letjelice sve češće se pojavljuju na snimkama. U ovom trenutku rezultat rada drona nije baš očit. Baš kao što je princ Daemon rekao. 'Snovi nas nisu učinili kraljevima. Zmajevi jesu' - dodao je Medvedev.

>> VIDEO Evo kako dronovi 'Dracarys' funkcioniraju na bojnom polju

Inače, ukrajinska verzija koja također sadrži termite već je u svega nekoliko dana postala svakodnevica na bojištu, a imaju i svoje ime - ispočetka su ih nazvali "dragonfire" – zmajeva vatra, no sad se za njih ustalio naziv "Dracarys", po pojmu iz popularne serije "Igra prijestolja''.

Snimke pokazuju kako su Ukrajinci ovo oružje prilagodili tako da, kada letjelica pređe odabrano područje posipajući termit pod njemu, dron ispusti ostatak termitskog streljiva, koje zatim eksplodira na tlu, nakon čega se dron vrati nazad na ukrajinske položaje. Izvještaji sugeriraju da bi dron "Dracarys" također mogao biti učinkovit u rušenju ruskog morala, s obzirom na "zastrašujući prizor koji stvaraju dronovi koji bljuju vatru".

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 20

Avatar Idler 3
Idler 3
19:07 14.09.2024.

Inače to nisu termiti neg termit-smjesa!

Avatar Tombstone
Tombstone
19:05 14.09.2024.

Ne bacaju termite, nego thermit, smjesu metalnih oksida sa svojstvom izgaranja s visokom temperaturom (preko 2000°C)

LJ
ljudemisi
13:58 15.09.2024.

Najveća želja mi je da Ukrajinci pošalju što više termita na Moskvu da se probudi taj uspavani narod i shavti da su mu njegovi zločinci na čelu sa putlerom i popom kirilom najveći neprijatelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije