POLETJELA U SVEMIR

VIDEO Let za povijest: Space X uhvatio raketu iz svemira

FILE PHOTO: SpaceX's next-generation Starship spacecraft atop its powerful Super Heavy rocket is launched
JOE SKIPPER/REUTERS
13.10.2024.
u 15:07

Lansirni toranj "uhvatio" ju je pomoću alata opisanog kao "štapići", piše Sky News. "Štapići" zapravo više nalikuju metalnim rukama ili ogromnim kliještima

SpaceX-ov Starship uspješno je poletio na svoj peti probni let s lansirne rampe u Teksasu. Današnje lansiranje je prvi pokušaj tvrtke da vrati raketu na zemlju pomoću ogromnih robotskih ruku. Svemirska letjelica Starship i njezina super teška raketa dizajnirane su za prijevoz posade i tereta na Mjesec i dalje - te se mogu ponovno koristiti. Na ovom posljednjem testnom letu, Super Heavy booster vratio se u Boca Chicu na granici s Meksikom, gdje ga je lansirni toranj "uhvatio" pomoću alata opisanog kao "štapići", piše Sky News. "Štapići" zapravo više nalikuju metalnim rukama ili ogromnim kliještima. 

Starship će sletjeti u Indijski ocean, zapadno od Australije. Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) odobrila je lansiranje tek jučer, tjednima ranije nego što se očekivalo. Prethodno je FAA rekla da se odluka o Starshipu 5 ne očekuje do kraja studenog. No, navodi se da je tvrtka Elona Muska "ispunila sve sigurnosne, ekološke i druge zahtjeve licenciranja za suborbitalni testni let". Također je odobren profil misije Starship 6.

Musk je žestoko kritizirao FAA - djelomično zbog kašnjenja u odobravanju licence za Starship 5, za koji je SpaceX rekao da je spreman u kolovozu. SpaceX opisuje Starship kao "najmoćniju raketu ikada razvijenu", sposobnu nositi do 150 metričkih tona.

GALERIJA Zračni napad na Izrael

FILE PHOTO: SpaceX's next-generation Starship spacecraft atop its powerful Super Heavy rocket is launched
1/18
Ključne riječi

Komentara 3

SE
Serengeti
16:58 13.10.2024.

Jesu vratili na zemlju one astronaute ili su molili Ruse da to naprave? Ili su možda još gore?

VA
vadis1
16:40 13.10.2024.

To je Amerika, bravooo! Individualizam se promovira, izvrsnost se potporuje, rad se nagradjuje. Sve to ima i svoju cijenu, sto je i razumljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije