Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena studija o Crkvi i mladima koja će uzburkati javnost:

Vjeronauk u školama nije uspio

25.04.2009.
u 20:20

Vjeronauk u školi nije odgojio vjernike, srušen je stereotip o “Hrvatu-katoliku”, među mladima se primjećuje nedovoljno poznavanje sadržaja vjere... Tvrdnje su to koje će u ponedjeljak na zagrebačkom Kaptolu ugledati svjetlo dana u studiji s. Valentine Blaženke Mandarić, predstojnice Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije, zadužene za vjeronauk u školi.

U opsežnoj knjizi “Mladi - integrirani (il)i marginaliziran”, u nakladi “Glasa Koncila”, dr. Mandarić bavi se položajem mladih u Hrvatskoj, a posebno njihovim vjerskim odgojem i položajem u Crkvi. “U našoj pastoralnoj praksi, ponekad padamo u zamku nerealnih očekivanja od situacija i aktivnosti da dovedu djecu i mlade do zrele vjere”, piše dr. Mandarić, stavljajući na prvo mjesto tih nerealnih očekivanje upravo školski vjeronauk.

Rad s mladima
“Od ponovnog ulaska vjeronauka u naše srednje škole oslabio je pastoral adolescenata i mladih. Vjeronauk u školi nije u stanju odgojiti vjernika i naučiti ga kršćanski živjeti. To je temeljna zadaća župne kateheze i kršćanske zajednice”, tvrdi ona. “U radu s mladima i pastoralnim projektima za mlade”, tvrdi s. Valentina Mandarić, “više ne možemo računati na vjeru i crkvenu pripadnost koja bi proizišla iz tradicije, obitelji ili etničkog identiteta. Ne vrijedi više lozinka: ‘Ja sam katolik jer sam rođen u Hrvatskoj!’ Vjera se danas više temelji na slobodnom izboru”, konstatira ona.

Pitajući se na više mjesta u svome djelu kako privući mlade Crkvi, ona tvrdi da “mladi ne doživljavaju vjerodostojnim poziv Crkve ako on nije praćen uvjerljivim autentičnim iskustvom i životom”. Odnosno, svjedočanstvo je važnije od teorije, pa vjeroučitelji mladih neće biti uspješni, kako tvrdi, u tumačenju molitve, biblijske riječi i zajedništva, ako im u isto vrijeme ne mogu pokazati kršćanske zajednice koje svakodnevno mole, slave i čitaju Bibliju.

Dosadni obredi
Te su njezine tvrdnje rezultat njezinih istraživanja, ali i brojnih europskih istraživanja i crkvenih dokumenata, pa naslovi djela iz bibliografije prelaze brojku od stotinjak citiranih djela. “Sve je manje svećenika, redovnika, kateheta laika koji žele biti s mladima”, konstatira ona, pozivajući pastoralne djelatnike i kršćanske zajednice na tzv. pastoralno obraćenje.

To znači da se mladima mora pristupiti na zanimljiviji način, pa i u misi. “Siromašan liturgijski jezik mladih rezultira doživljavanjem liturgijskih obreda teškim i dosadnima..., piše dr. Mandarić, konstatirajući kako se Crkva danas suočava s problemom egzodusa mladih nakon primanja sakramenta inicijacije, tj. krizme ili svete potvrde.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije