Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon osude Hrvatske

Vlada će se žaliti na odluku Europskog suda o maloj Madini koja je poginula pod naletom vlaka

Europski sud za ljudska prava
Foto: Roses Nicolas/ABACA
1/2
13.02.2022.
u 09:51

I odluka ESLJP-a nije bila jednoglasna, jer je poljski sudac Krzysztof Wojtyczek izrazio neslaganje s većinom oko smještaja djece u Tovarniku, koji je po njemu bio zadovoljavajući.

Hrvatska će do 18. veljače, kad istječe rok, iskoristiti pravo žalbe Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madine (6), afganistanske djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka kad je s obitelji (muškarac, dvije žene i 11 djece) prelazila granicu sa Srbijom. Sedmeročlano vijeće ESLJP-a Hrvatsku je zbog kršenja više prava migrantske obitelji osudilo na plaćanje 40.000 eura odštete i 16.700 eura troškova postupka.

ESLJP je utvrdio da je istraga smrti djevojčice bila neučinkovita, da smještaj u prihvatnom centru u Tovarniku nije bio adekvatan za djecu, da je došlo do kršenja zabrane kolektivnog protjerivanja majke i petero djece, kršenja prava na sigurnost i slobodu te prava na predstavku cijele obitelji. Kriminalistička istraga naših tijela utvrdila je da afganistanska obitelj nije ušla u Hrvatsku, da nije kontaktirala s hrvatskim policajcima i tražila azil pa da se stoga smrt malene Madine ne može povezati s postupanjem naših policajaca. Ni većina naših ustavnih sudaca nije uočila kršenje ustavnih prava, dok su troje sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec, prigovarali da je istraga bila izrazito formalna i na njihov stav pozvali su se i suci među kojima je bila i naša sutkinja Ksenija Turković.

I odluka ESLJP-a nije bila jednoglasna, jer je poljski sudac Krzysztof Wojtyczek izrazio neslaganje s većinom oko smještaja djece u Tovarniku, koji je po njemu bio zadovoljavajući. Većina je sudaca prigovorila zbog rešetaka na prozorima, prisutnosti uniformiranih policajaca i predugog smještaja u "pritvorskim" uvjetima. Wojtyczek smatra da je važna zaštita djece, ali i da pristup većine potiče instrumentalizaciju djece među migrantima kao sredstva za dobivanje boljeg tretmana.

Može se pretpostaviti da će naša Vlada ponovno inzistirati da nisu dirali u pravo migranata na pravnu pomoć i zaštitu njihovih prava. Istraga valjanosti punomoći koju su potpisali hrvatskoj odvjetnici bila je zakonita i opravdana. A pristup nevladinim organizacijama u prihvatnom centru mora se omogućiti samo u slučaju kad tražitelje azila očekuje prisilno udaljenje ili deportacija, što ovdje nije bio slučaj.

Komentara 3

ZA
zagorecvz
09:15 14.02.2022.

Imam samo jedno pitanje: Gdje su bili roditelji kad je malena poginula?

Avatar bimbopus
bimbopus
08:07 14.02.2022.

Medinu na savjesti nosi obitelj , i oni koji su ih doveli u položaj da budu bjegunci . Ali prije svega odgovorna je obitelj , otac , majka i to nema nikakve veze sa vjerom ima veze sa muslimanskim pogledomm na žensku djecu .

Avatar Cohen
Cohen
21:24 13.02.2022.

Samo vi izrazite neslaganje s odlukom Suda, besramnici. Bit će zanimljivo čitati o vašim "argumentima". Autor članka nek malo mućne glavom nad okolnostima u kojima se našla Medina, a onda njezina obitelj. Kao što je EU pred valovima migranata (čitajj - novih okolnosti, koje autori izvornih dokumenata nisu imali u vidu) morala promijeniti svoje izvorne dokumente o politici prihvata izbjeglica, tako ni kod donošenja propisa koji reguliraju okolnosti pod kojima nevladine organizacije mogu posjetiti tražitelje azila u prihvatnom centru NISU IMALI U VIDU OKOLNOSTI U KOJIMA JE DIJETE POGINULO, A NJEGOVA SE OBITELJ NAŠLA U SITUACIJI DA JOJ TIJELO MORAJU POKOPATI PO MUSLIMANSKIM OBIČAJIMA,U IZNIMNO KRATKOM ROKU (što se u hrvatskoj/katoličkoj kulturi, osobito tamo, na terenu - ne razumije), A ONDA NASTAVLJAJU OBEZGLAVLJENI OD UŽASNUTOSTI i sasvim sigurno zapitani Što će nam sada naš cilj? Kako dalje? (Autor navodi : "...pristup nevladinim organizacijama u prihvatnom centru mora se omogućiti samo u slučaju kad tražitelje azila očekuje prisilno udaljenje ili deportacija, što ovdje nije bio slučaj.") "..što ovdje nije bio slučaj"! Kojeg li zaključka! Ne, nije se radilo o prijetnji deportacijom ili prisilnog udaljenja. Radilo se "samo" o nehumanošću skrivljenoj pogibiji djeteta, krajnjem šoku i emocionalnoj patnji najuže obitelji. To je po snazi stresa daleko jače od "prijetnje prisilnim udaljenjem ili deportacijom". Nekome je Medina na savjesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije