Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković o Banovini: Izdvojili smo dvije milijarde kn. Svjesni smo da je konstrukcijska obnova spora

Zagreb: Vlada RH na sjednici o povećanju trošarina na duhanske prerađevine i alkoholna pića
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.12.2022.
u 13:20

– Ministar Primorac i guverner Vujčić na bankomatima će uzeti eure, a Božinović će na Bregani biti sa slovenskim kolegama – najavio je Plenković i kazao da u nedjelju stiže i Ursula von der Leyen koja je htjela obilježiti "dan kada prvi put u povijesti jedna zemlja isti dan ulazi i u eurozonu i u Schengen".

Premijer Andrej Plenković na početku posljednje ovogodišnje sjednice Vlade osvrnuo se na drugu obljetnicu potresa na Banovini. Izrazio je suosjećanje s obiteljima smrtno stradalih kao i sa svima koji su nastradali.

– Time su na određeni način pod dojmom i drukčijim životom nego što je to bilo prije potresa, a mnogi su i u privremenom smještaju. Poduzimali smo brojne aktivnosti, uspostavili stožer, pomagali stanovnicima u svim aspektima. Poduzete su različite mjere – od hrane, goriva, prijevoza, različitih olakšanja. Vlada je izdvojila dvije milijarde kuna za interventne mjere, a tu su i aktivnosti same obnove – poručio je premijer te govoreći o dinamici obnove kazao da postoje dva segmenta – ono čime su zadovoljni i ono čime nisu.

– Dio s kojim smo zadovoljni odnosi se na nekonstrukcijsku obnovu, na izgradnju višestambenih zgrada. U Petrinji bi 130 stanova trebalo biti gotovo ovog ljeta. Ono što nije dobro, a čega smo svjesni, jest konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća, to je jedan od glavnih zadataka za 2023., da se ti procesi ubrzaju – naglasio je.

 

Kazao je kako je ulazak u eurozonu golemo postignuće na kojem se sustavno radilo. Spomenuo je i ulazak u Schengen.

– S ostalim članicama bit ćemo među zemljama gdje nema čekanja, kontrola... Mi ćemo 26. ožujka u punini postati dio Schengena, kada počinje ljetni režim letenja. Obilježit ćemo oba događaja. Ministar Primorac i guverner Vujčić će na bankomatima uzeti eure, Božinović će na Bregani biti sa slovenskim kolegama…  – najavio je i kazao da u nedjelju stiže i Ursula von der Leyen koja je htjela obilježiti "dan kada prvi put u povijesti jedna zemlja na isti dan ulazi i u eurozonu i u Schengen". 

Plenković je spomenuo i sve krize ove godine, rat, inflaciju, pandemiju.

– Nećemo se, kao dio opozicije, sramiti svojih stavova – govorio je i o ratu u Ukrajini i odbijanju zastupnika da se izglasa potpora obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

29.12.2022., Zagreb - U NSK je odrzana 151. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Prisjetio se i Pelješkog mosta, a spomenuo je i da je Hrvatska 2022. imala najviši kreditni rejting.

– U idućoj godini ostaje ubrzanje obnove, demografska revitalizacija, rad na smanjenju stope inflacije, ulagat ćemo i u energetski i prehrambeno neovisniju Hrvatsku. Želimo ubrzati korištenje europskih sredstava. Želimo početi godinu, a ona će početi rastom minimalnih plaća, osigurat ćemo obroke u osnovnim školama, donijet će se uredba o radu nedjeljom, zaživjet će reforma o socijalnom sustavu, zdravstvena reforma... – istaknuo je premijer. 

I ministar Tomo Medved osvrnuo se na potres u Banovini.

– Potres je prouzročio teške materijalne, ali i one teško mjerljive socijalne posljedice koji još utječu na ljude. Vidljive su velike štete. Stožer je sve vrijeme osiguravao povezanost i jedinstvo napora i koordinirao sve potrebne aktivnosti. Šteta je procijenjena na 5.5 milijardi eura – kazao je ministar.

Video – Siščanin Blaž Anđelić sam živi u zgradi koja je teško stradala u potresu: Nemam grijanje i vodu. Policija je dolazila nekoliko puta...

Komentara 43

PR
propalismoFranjoskroz
11:59 29.12.2022.

Nema potresa, poplave, požara, epidemije, bolesti, rata, diktatora. tiranina. osvajača, nema tog zla koje je u tisuću godina uništilo i otjeralo toliko Hrvata koliko je uništio HDZ u samo 30 godina Hrvatska neće živjeti dok HDZ ne nestane

PR
propalismoFranjoskroz
11:44 29.12.2022.

Kolika je to mržnja u glavi Plenkovića i svih Hdzeovaca prema Hrvatskoj??

Avatar Zbregov
Zbregov
11:38 29.12.2022.

Plenković govori, braća Grimm zapisuju....🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije