14.09.2015. u 10:45

Kako se može očekivati da će se u Hrvatskoj plaćati manje kamate ako postajemo sve nesigurnija zemlja za banke i investicije, ako vlada pravna nesigurnost, a zakoni se mijenjaju preko noći?

Jedno je sigurno, ovo će biti očito najprljavija politička kampanja u kratkoj povijesti hrvatske demokracije. Zapravo, kampanja je već počela, već traje, iako izbori još nisu raspisani. Da će biti najprljavija, na najbolji je način pokazao predsjednik SDP-a Zoran Milanović u TV razgovoru, kad je doslovce kočijaškim rječnikom nasrnuo na šefa oporbe. Ne treba Tomislava Karamarka ništa štedjeti, ni HDZ, ni ikoga drugoga, ali kampanju voditi na razini osobnog obračuna, to je razina Divljeg zapada, čista kaubojština.

Kamo je sad nestao "Plan 21", gdje je bilo kakav program SDP-a? Nema ničega! Istina, "Plan 21" nikad nije ni ispunjen, bila je to samo duda varalica za dobivanje izbora pa bi taj neraspakirani plan SDP mogao opet ponuditi. Jer su neki njihovi kazali kako su ove četiri godine mandata snimali. Možda je sad za izbore i u idućem mandatu vrijeme da se ipak "Plan 21" i otvori? Ma ništa od njega, ništa od programa. Jer da imaju program, da imaju što ponuditi građanima, biračima, tada se Milanović ne bi pretvorio u divljaka, nego bi nešto racionalno ponudio ovoj zemlji. Kada bi imali što ponuditi, tada Milanović i njegova ekipa ne bi pali toliko populistički nisko da pred izbore doslovce podmićuju najšire slojeve hrvatskog društva nepostojećim novcem koji će buduće generacije morati otplaćivati. Kad bi postojao bilo kakav program, ne bi Boris Lalovac otvarao ovakav iracionalni rat s bankama i populistički išao toliko daleko u tom ratu da se čovjek zgrozi tko smije sjesti u fotelju ministra financija.

Milanović i Lalovac nisu ništa drukčiji od prošlih vlasti i premijera i ministara. Svi su oni banke obilato koristili za zaduživanja kako bi opstali ili osvojili vlast. Svima su njima banke bile izdašne prijateljice od kojih su uzimali milijarde kuna i eura, samo da im vlast ne ispadne iz ruku. Tko razuman sad može vjerovati Milanoviću i Lalovcu da su drukčiji kad su za svog mandata toliko podebljali javni dug, toliko nas dodatno zadužili? To je krajnje licemjerje, toliko prisutno u hrvatskoj politici na svim stranama. Njih dvojica sad vode rat protiv banaka, što je samo teški populizam kako bi pridobili što više glasača jer bi po njima banke trebale biti glavni krivac za financijsko smeće u kojem se Hrvatska nalazi. Taman posla, nisu banke ništa krive, barem nisu glavni krivac. Krivci su likovi poput Milanovića i Lalovca i svi njihovi prethodnici koji su se u bankama zaduživali iznad svake mjere, kako bi se biračima prodavalo da oni rade i grade.

Kako netko može očekivati da će se u Hrvatskoj plaćati manje kamate ako Hrvatska postaje sve nesigurnija zemlja za banke i investicije? Ako postoji pravna nesigurnost jer je pravosuđe sporo i neefikasno, ako postoji zakonska nesigurnost jer se zakoni mijenjaju preko noći, jer postoji prebirokratska država, jer je gospodarstvo na klimavim nogama? Nije li zadatak svake vlasti upravo suprotno, da sve radi kako bi hrvatsko okruženje raslo, imalo što bolji prosperitet, što veću sigurnost na svim razinama, pa kako bi onda i kamate počele padati, da izađemo iz financijskog smeća? Kako netko može očekivati da su kamate iste u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj? To što Milanović i Lalovac nama prodaju jest samo velika obmana! Ona nikome ne služi na dobro, osim njima samo za spašavanje njihovih fotelja i spašavanje ove garniture na vlasti.

Jedina je nada u svemu da većina građana ne pada na njihove podvale jer sve ankete pokazuju da rejting SDP-a baš i nije porastao nešto u odnosu na svotu novca i projekata kojima se korumpiraju potencijalni birači. S druge strane, HDZ još i dalje tapka u mraku, još nemamo njihov konkretni program, još su u traženju. SDP ne može na izborima dobiti prolaznu ocjenu. Ali više nije vrijeme da se ikome progleda kroz prste, pa tako ni HDZ-u. Nema dolaska na vlast automatizmom. Konkretni programi konačno van, pred birače, ili će ostati bez jednog dijela birača. Nema "bjanko" glasova!

>> Sinčić: Vrijeme je da svi shvate kako u SDP-u nema socijaldemokrata, a u HDZ-u domoljuba

>> Lalovac: Guverner s 50.000 kn plaće i suradnikom s avionom nema pojma kako žive građani

Komentara 41

BA
balic
11:03 14.09.2015.

Ovo ce sigurno biti najprljavija kampanja a rijecnik premijera bolje ne komentirati.Nikad drugi imao nije stoga ne cudi da se izrazava,cak i gore od kocijasa..

Avatar johny21
johny21
11:18 14.09.2015.

Predizborni trikovi Zoke, a HDZ netapka u mraku, nego se nespušta na razinu uličara Milanovića!

FR
Francheska
11:14 14.09.2015.

Prozirno kupovanje glasova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije