Izglasavanje povjerenja

Vlada Sjeverne Makedonije prvi put ima četiri žene

Newly elected leader of SDSM  Kovacevski celebrates his victory with his predecessor Prime Minister  Zaev in Skopje
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS
1/3
17.01.2022.
u 00:20

Dimitar Kovačevski postao je mandatar nakon ostavke Zoran Zaeva zbog debakla na lokalnim izborima

U Sobranju još od subote traje rasprava na kojoj bi trebala biti izabrana nova vlada Sjeverne Makedonije na čelu s mandatarom Dimitrom Kovačevskim iz SDSM-a. Do zaključenja ovog teksta rasprava je još trajala i po svemu sudeći izglasavanje vlade bit će u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski mandat za sastavljanje vlade dao je novom predsjedniku stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije, SDSM-a, koji je na čelo stranke izabran 13. prosinca, nakon što je Zoran Zaev dao ostavku nakon debakla na lokalnim izborima 31. listopada prošle godine. Nova vlada imat će 21 ministra. Koaliciji predvođenoj SDSM-om pripast će 12 mjesta, DUI-ju šest, a Alternativi tri. Vladajuća koalicija ima 64 zastupnika, tri više od minimuma potrebnog za izbor vlade.

U vladi će prvi put sjediti četiri žene, od kojih će jedna biti na mjestu potpredsjednice. Mandatar Dimitar Kovačevski predstavio je prijedlog članova i program rada vlade, čiji će fokus biti bavljenje energetskom krizom, održavanjem životnog standarda, ekonomijom i realizacijom nekih velikih infrastrukturnih projekata, kao i rješavanje spora s Bugarskom, koji bi bio preduvjet za ulazak S. Makedonije u EU. Kovačevski je rekao da je odluku da pojedini ministri ostanu donio na osnovi analiza koje su pokazale da je u tim resorima postignut dobar učinak, da je postignut standard i da je na visokom nivou realiziran dio operativnih i kapitalnih investicija, dok neki od starih ministara nisu uključeni po vlastitom izboru, jer se nakon ostavke Zaeva ne vide u vladinu timu.

Dodao je da su neki od tih ministara odlučili karijere usmjeriti u drugom pravcu. Među onima koji odlaze su ministrica obrane Radmila Šekerinska, ministar vanjskih i europskih poslova Nikola Dimitrov, ministar zdravstva Venko Filipče te ministrica rada i socijalnih pitanja Mila Carovska.

VIDEO Makedonac Pece o životu u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije