Za dosadašnje tretmane komaraca na osječkom području od početka godine je  utrošena 581 tisuća eura, a nakon tretmana koji će se obaviti danas i sutra, očekuje se mirnije razdoblje, s obzirom da je prošao vrhunac vodenog vala, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava. Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare kako je jučer zabilježen vrhunac vodenog vala na Dravi, što je aktiviralo brojna legla komaraca, a od 26. travnja do danas županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo izdao je ukupno 63 preporuke za tretiranje komaraca, iz zraka i sa zemlje.

Najavio je kako će se danas i u četvrtak provesti sveobuhvatni simultani tretman komaraca, sa zemlje i iz zraka, i to cijelog područja Osijeka, ubranih dijelova i prigradskih naselja te zelenih površina poplavnog područja, nakon čega se očekuje mirnije razdoblje, jer je prošao vrhunac vodenog vala na Dravi. Rezultati mjerenja od 14. lipnja pokazuju da je  u prigradskom naselju Nemetinu zabilježen najveći broj komaraca uhvaćenih u klopku, njih 1.765, dok je prošle godine, na vrhuncu najezde komaraca, bilo i više od 20 tisuća jedinki komaraca uhvaćenih u klopku, rekao je Vulin.

Istaknuo je kako su larvicidni tretmani komaraca od 14. lipnja imali učinkovitost od 53 pa do 100 posto, a ako je učinkovitost tretmana manja od 50 posto, izvođač radova ponavlja tretman o vlastitom trošku. Ukupni financijski potencijal  za ovogodišnju borbu protiv komaraca na osječkom području iznosi 1,9 milijuna eura, od čega je 800 tisuća eura osigurao grad Osijek, a 600 tisuća eura Vlada RH.

Osječko-baranjska županija osigurala je 200 tisuća eura, a 312 tisuća eura susjedne općine  Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut, s kojima je sklopljen sporazum o suradnji, dodao je Vulin.