'Rusi imaju manje vojnika'

Vojni analitičar: Sada se događa nešto suprotno od onog što su Rusi htjeli

Zaporizhia Oblast , Ukraine
Foto: Jack Hill/NEWS SYNDICATION
1/6
06.06.2022.
u 18:07

Govoreći o borbama u Sjeverodnjecku, navodi da i ruski vojni blogeri priznaju da su stvari jako loše

Rusi imaju manje vojnika nego Ukrajinci, svugdje u Ukrajini - naveo je vojni analitičar Robert Barić za N1 te pojasnio kako je to "dokaz koliko je sve loše planirano".

Komentirajući trenutno stanje u Ukrajini, istaknuo je da su se "borbeno-ofenzivna jedinstva ruska svela samo na Donbas, odnosno zauzimanje pokrajine Luhansk". 

- Na sjeveru, a posebno na jugu kod Hersona, ruske snage su u obrani. Ovih par lokalnih napada je više bilo ispipavanje ukrajinske obrane. Ukrajinske snage ovdje izvode ograničene napade - kazao je Barić i istaknuo da je glavnina borbenih djelovanja u Donbasa.

- Tu se vidi smanjivanje razine ambicije Rusije – od ideje o brzoj promjeni režima, pokušaja napredovanja na četiri operativna smjera bez pripreme, povlačenja sa sjevera… - navodi te pojašnjava zašto je ruska vojska loše radila. 

VIDEO Lavrov bjesni zbog propalog puta u Srbiju: Dogodilo se nešto nezamislivo, ovo je uznemirujuća akcija

- Kada imate donošenje odluka na temelju neutemeljenih političkih procjena političkog vrha, kako u izvođenju operacije, tako u pripremi snaga, jer cijeli niz nedostataka, od strukture snaga, načina primjene, zapravo proizlazi iz toga što su mnoge odluke o modernizaciji tijekom zadnjih 10-ak godina bile donošene pod utjecajem politike, a ne stručne vojne analize - kaže dodajući kako je slična situacija i u Hrvatskoj.

Govoreći o borbama u Sjeverodnjecku, navodi da i ruski vojni blogeri priznaju da su stvari jako loše.

- Sada se događa nešto suprotno od onog što su Rusi htjeli. Umjesto da Ukrajinci dovedu pričuve, to moraju raditi Rusi. Mislim da će na kraju Sjeverodonjeck pasti jer su tu sa svih strana ruske snage i topništvo - naveo je Barić te dodaje kako će borba za Lisičansk biti teška.

- To je rat iscrpljivanja koji će biti jako žestok - kaže te zaključuje da su Rusi naučili lekcije te kako su oprezno, no usprkos tome ne postižu rezultate kakve su očekivali.

VIDEO Ruski projektil preletio nisko iznad nuklearke: 'Prijete svijetu novom katastrofom'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 23

KA
Kakodane
19:01 06.06.2022.

Pa mi imamo više vojnih "stručnjaka" nego Rusija vojnika.

BI
billynik
21:38 06.06.2022.

Je vam pametan taj analitičar, a što je novo rekao. To je uši onaj koji je pričao da će Rusi biti istjerani za mjesec dana.

ST
stipkomat
23:23 06.06.2022.

dajte tom "vrsnom" vojnom analitičaru nogom u stražnjicu. To vam je moj savjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije