Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogreška

Vozači jednu stvar često zanemaruju na svojim autima: 'To može biti opasno i skupo'

Zimske gume obavezne su na vozilima od 15. studenog do 15. travnja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
24.11.2023.
u 22:10

Svaki automobil ima preporučeni tlak u gumama koji varira ovisno o marki i modelu

Milijuni vozača troše puno više goriva, a time i novca, samo zato što ne napumpaju ispravno gume svojih vozila, prema novoj studiji. Mehaničari iz Walesa, iz Green Flaga, provjerili su tlak u stotinu vozila koja su bila na servisu tijekom razdoblja od mjesec dana i otkrili da 72 posto njih ima gume koje nisu napumpane prema smjernicama proizvođača. Sve četiri gume napumpane s krivim tlakom imalo je njih 22 posto. 

Četiri od pet automobila i kombija za koje je utvrđeno da imaju neispravne razine bili su premalo napuhani. To je pogreška koja može učiniti vozilo do deset posto manje učinkovitim u potrošnji goriva i koštati vozača oko 160 eura godišnje, prenosi britanski portal This is Money. Procijenjeno je da ukupni trošak izgubljenog goriva, kao rezultat toga što vozači imaju neispravno napumpane gume, u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 1,2 milijarde funti godišnje.

"Neispravno napumpane gume mogu biti loše za sigurnost, ali također mogu utjecati na učinkovitost goriva. Ako su premalo napuhane, ušteda goriva smanjena je za čak deset posto zbog dodatnog otpora ceste", pojasnio je Philip Gomm, glasnogovornik dobrotvorne organizacije za sigurnost na cestama RAC Foundation. 

VEZANI ČLANCI:

Iako će gume postupno gubiti zrak tijekom vremena, produljena razdoblja zanemarivanja provjere mogu rezultirati time da vozači voze s znatno nižim tlakom. Svaki automobil ima preporučeni tlak u gumama koji varira ovisno o marki i modelu

Studija Green Flaga, provedena između rujna i listopada ove godine, otkrila je da vozači voze svoje automobile pod tlakom koji je daleko izvan smjernica. Neodgovarajući tlak u gumama, također, dovodi do nepravilnog ili preranog trošenja gume, što znači da će ih trebati češće mijenjati. 

"Naša studija otkriva zabrinjavajuće visok udio Britanaca koji voze na nepravilno napumpanim gumama. To može biti nevjerojatno opasno i skupo pa je ključno da vozači redovito provjeravaju tlak u gumama svojih automobila, posebno kada je automobil potpuno natovaren ili ako planiraju krenuti na dugo putovanje", kaže Katie Lomas, direktorica Green Flaga.

VIDEO Kratak rok trajanja: Evo koliko dugo možete imati benzin i dizel u spremniku goriva

Komentara 5

PO
poluvodič
23:02 24.11.2023.

Kad god tocim gorivo, provjerim tlak u gumama. Većinom nema potrebe za korekcijom

Avatar razmaknica
razmaknica
07:59 25.11.2023.

Pumpajte ljudi gume, dok Vam nepocnu naplacivati

EZ
ezer
23:56 24.11.2023.

Tlak u gumama provjeriti jednom mjesečno, za kotače 13" i 14" pritisak je 2.0 dok 15" i 16" imaju 2.2., preporučeni tlak nalazi se naljepnici na okviru karoserije oko vozačkih vrata ili poklopcu spremnika za gorivo. Nema li te naljepnice, vrijednosti su upisane u uputama automobila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije