SUKOB SUCA I MUSKA

Vrhovni sud u Brazilu potvrdio suspenziju X-a

The X account of Elon Musk in seen blocked on a mobile screen in this illustration after Brazil's telecommunications regulator suspended X
Foto: JORGE SILVA/REUTERS
1/2
02.09.2024.
u 18:03

Prethodno zabrani, X je prošlog mjeseca zatvorio svoj ured u Brazilu, pritom navodeći da je predsjednik ureda bio suočen s prijetnjama za uhićenje ako ne postupi po nalozima koje je opisao kao "cenzuru"

Vrhovni sud Brazila potvrdio je zabranu društvene mreže X, poznatije kao Twitter, nakon što su tri suca glasala u korist mjere, od njih pet. Tako će zabrana donesena u subotu ostati na snazi. Kulminacija je ovo sukoba između suca Alexandrea de Moraesa i vlasnika X-a Elona Muska, koji je započeo još u travnju nakon što su u Brazilu suspendirani deseci računa zbog navodnog širenja dezinformacija, kako prenosi BBC.

Moraes je zatražio da peteročlano vijeće, koje uključuje i njega, odluči o suspenziji društvene mreže u Brazilu, a iako rok još nije prošao, već tri suca su podržala odluku, što znači da je već sad sigurno da će jedna od najpopularnijih društvenih mreža ostati zabranjena u Brazilu.

Sudac Dino tvrdi kako je "sloboda izražavanja usko povezana s odgovornošću" i kako "prvo ne može postojati bez drugog, i obrnuto". Preostala dva suca još nisu obznanila svoja stajališta o zabrani. 

Ovakva odluka naljutila je Elona Muska, koji je već izjavio kako je "sloboda govora temelj demokracije, a neizabrani pseudo-sudac u Brazilu ju uništava iz političkih razloga". Sudac Moraes je u presudi dao rok od pet dana Google-u i Apple-u da uklone X iz svojih trgovina aplikacijama i blokiraju uporabu društvene mreže na iOS i Android uređajima, te je dodao da bi pojedinci koji i dalje budu pristupali društvenoj mreži putem VPN servisa mogli biti kažnjeni s oko 8.000 eura kazne.

VEZANI ČLANCI:

Prethodno zabrani, X je prošlog mjeseca zatvorio svoj ured u Brazilu, pritom navodeći da je predsjednik ureda bio suočen s prijetnjama za uhićenje ako ne postupi po nalozima koje je opisao kao "cenzuru", što je, kako tvrdi, ilegalno prema brazilskom zakonu. S druge strane, Moraes je naredio gašenje računa optuženih za širenje dezinformacija, koji su svi uglavnom pristaše bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Nakon zabrane pristupa X-u, u Brazilu je počela rasti popularnost društvene mreže za mikroblogove - Bluesky. Već u subotu su objavili kako se na mrežu registriralo pola milijuna novih korisnika samo iz Brazila, a među onima koji su to iskoristili je i brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je već ispromovirao svoj račun na toj društvenoj mreži.

 

GALERIJA Zagrebački most danas slavi 65. rođendan, a uskoro će se zatvoriti na dulje razdoblje zbog obnove koja mu predstoji

The X account of Elon Musk in seen blocked on a mobile screen in this illustration after Brazil's telecommunications regulator suspended X
1/42
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije