PODRHTAVANJE TLA

Vrlo jak potres u Dalmaciji i BiH bez žrtava i velikih šteta

24.05.2004.
u 00:00

Golema stijena odronila se u Modro jezero, a nekoliko je metara pala razina Vrlike

Vrlo jak potres, magnitude 5,5 prema Richteru, s epicentrom u Bosni i Hercegovini, deset kilometara istočno od Imotskog, osjetio se u 17.19 sati i na širem području Dalmacije. Šteta se još utvrđuje, a trenutačno su u Imotskom vidljiva tek oštećenja na starijim zgradama. Oštećeni su krovovi i srušeni dimnjaci, te su napukle fasade. Još se ne zna ima li ozlijeđenih.

Nema dojave o ozlijeđenima

U imotskoj Hitnoj pomoći, prema riječima dežurnog liječničkog osoblja, nisu se javili građani s ozljedama. Nitko nije zatražio pomoć niti na Hitnoj u Grudama. Telefonske veze sa stanovnicima cijele Hercegovine, gdje je bio epicentar, bile su prekinute. U Sovićima su oštećeni krovovi, popucala prozorska stakla i fasade te su srušeni dimnjaci.

Jedan od starijih stanovnika u Sovićima ne pamti tako jak potres.

- Uvijek je tu bilo malih podrhtavanja, i baš u vrijeme kad su velike kiše, ali tako velikog se ne sjećam - kazao je Stipe Boban.

Golema stijena s litica Modrog jezera odronila se u vodu jezera, a za nekoliko je metara pala i razina vode u rijeci Vrlici.

Mogući novi potresi

Vlado Kuk, rukovoditelj Seizmološke službe za Hrvatsku, ističe da je posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena vrlo živa seizmička aktivnost na graničnom području s BiH, i to prema Stocu, gdje je evidentirano čak sedamstotinjak manjih potresa.

Radijska postaja Herceg-Bosna iz Mostara, citirajući dežurnog u Seizmološkoj službi SiCG-a, navela je da se na području Hercegovine mogu očekivati novi, ali znatno slabiji potresi.

Inače, potres se najintenzivnije osjetio na višim katovima zgrada i drugih stambenih objekata.

Informacijski centar u Grudama objavio je da nitko nije prijavio štetu, a Centru je poznato je da se srušilo krovište jedne starije kuće u Sovićima.

Policijska uprava u Grudama također nije dobila dojave o posljedicama, no potres je uznemirio građane.

Frane Šarić, Marija Jović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije