'SRBIJA SE POMAKNULA UDESNO'

Vučić se u govoru dotaknuo i Hrvatske: 'Želimo bolje odnose. Mi od vas ne tražimo da nam se ispričavate, nemojte ni vi od nas'

General election in Belgrade
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.04.2022.
u 23:41

Izbori su potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva, ocijenio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju pobjedu na predsjedničkim izborima i najavio da će njegova Srpska napredna stranka osvojiti natpolovičnu većinu u parlamentu čiji budući sastav, po prvim ocjenama izbora, pokazuje da se srbijansko društvo znatno pomaknulo udesno.

Za Vučića je, prema rezultatima koje je priopćio u izbornom stožeru, glasalo 59,9 posto, odnosno 2,25 milijuna od oko 6,5 milijuna upisanih birača.

"Nitko u Srbiji to nije nikada uspio i to znači da sam jedini koji je dva puta pobijedio u prvom krugu, a da nijednom nije bilo tijesno", rekao je Vučić, naglasivši da je na izbore izišlo oko 3,84 milijuna ljudi.

"Izbori su potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva", ocijenio je Vučić.

Istodobno, Vučić je priznao kako su izbori pokazali da se Srbija "dramatično pomaknula udesno", ocijenivši da je "utjecaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora".

Vučića su upitali i o odnosima s Hrvatskom.

Rekao je kako će dati sve od sebe da odnosi budu bolji. Rekao je kako se nije mogla pronaći niti jedna lošu i teška riječ o Hrvatskoj i dodao da je u Hrvatskoj svakog dana izlazilo 'stotine i stotine' tekstova protiv njega.

- Ja sam se tome smijao zato što razumijem sve to. Razumijem što je to politika - kazao je i dodao da 'nekima ne odgovara jaka i snažna Srbija'. Kazao je i kako će Srbija biti 'još snažnija i jača'.

- Ali mi želimo još snažnije i bolje odnose s Hrvatskom i dat ću sve od sebe da takve odnose u narednom periodu napravimo. Razumije se, poštujući sve naše razlike. Mi od vas ne tražimo da nam se ispričavate, nemojte ni vi od nas tražiti da se ispričavamo već ako možemo gledati u budućnost i ako možemo da rješavamo naše probleme - rekao je.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora Vučić je rekao kako mu je "neobično drago" i što će u parlamentu biti predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Serbian President and presidential candidate Aleksandar Vucic speaks after the results of the presidential election, in Belgrade, Serbia, April 3, 2022. REUTERS/Antonio Bronic Photo: Antonio Bronic/REUTERS
Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Koalicijska lista Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani koju je predvodio Žigmanov je, prema neslužbenim rezultatima, izborila mjesto u Skupštini Srbije, udružena s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i više uglednih pojedinaca i hrvatskih udruga u Vojvodini.

Listu Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani, DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska vlada priopćenjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je službeno pozvalo "sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov".

Ta lista je, prema priopćenju MVEP-a, "dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić".

Listu je podržala i "većina političkih i društvenih institucija koja okupljaju Hrvate iz te države", naveo je MVEP.

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar mason
mason
00:07 04.04.2022.

Nitko cak ni Draza Mihajlovic nije lagao da Glina nikad nece biti Hrvatka , jos je prijetio da ce ubiti 100 Muslimana za jednog Srbina, to su nasi susjedi koji glume bratstvo i jedinstvo na ovom portalu . Tko nas bre zavadi haha .

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
02:22 04.04.2022.

Niti zelim bolje odnose niti ispriku. Jednostavno ne zelim imat posla s njima. Tocka.

SI
siny
01:06 04.04.2022.

zasto bi se hrvatska trebala ispricavati srbiji? Nije hrvatska raketirala beograd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije