Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DUŽNOSTI

Vukovar: Od rujna napadnuto i ozlijeđeno desetak policajaca

policija,Vukovar
Goran Ferbežar/PIXSELL
08.01.2014.
u 15:13

Prema hrvatskim zakonima napad na službenu osobu kažnjava se od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Od početka rujna, kada je započela vruća vukovarska jesen, pa sve do prošloga tjedna tijekom dužnosti lakše ili teže je ozlijeđeno desetak policajaca sa područja PU Vukovarsko – srijemske županije. Najviše ih je ozlijeđeno prilikom uobičajenih policijskih aktivnosti na području Vukovara. Već 2. rujna, kada su postavljene prve dvojezične ploče na nekoliko državnih institucija, u naguravanju sa okupljenim građanima ozlijeđeno je 3-4 policajaca. Noć poslije utakmice Srbija – Hrvatska u središtu Vukovara teško su ozlijeđena još dvojica policajaca koji su brutalno napadnuti od strane navijača iz Osijeka.

Crni niz nastavljen je prošloga vikenda u Gradištu kada su još dvojica policajaca, u vrijeme službe, ozlijeđeni. Pri tome je jednome od njih i nos slomljen na dva mjesta. Ovim primjerima treba dodati i niz slučajeva vrijeđanja i omalovažavanja pripadnika policije za vrijeme službe. Na ovaj problem upozoravaju i iz nedavno osnovanoga Nacionalnog sindikata policije odakle ističu da je ova problematika za pravosuđe RH potpuno nevažno.

– Nažalost, svjedoci smo činjenice da su policijski službenici doista slabo zaštićeni u svom policijskom postupanju kako kroz Zakonske odredbe tako i u praksi što se vidi iz postupaka institucija suda. Moramo iskazati i svoje nezadovoljstvo radom ministra unutarnjih poslova u dijelu poboljšanja zaštite i prava policijskih službenika kroz odredbe prisilnih propisa, a posebice u zaštiti tijekom policijskog postupanja, ovlasti i opravdanja uporabe sredstava prisile. Naprotiv ministar i njegovi suradnici su se u zadnje vrijeme prvenstveno bavili smanjivanjem prava policijskih službenika posebice u dijelu radno materijalnih prava i sredstava za rad, ističu iz ovoga sindikata. Policajci na terenu kažu da situacija postaje neizdržljiva kao i da najveći broj građana ne zna s čime se oni sve suočavaju tijekom radnog vremena i za osnovnu plaću od oko 4.500 kuna.

– Imamo pištolje ali kao da ih nemamo. Svaki naš postupak se gleda kroz povećalo pri čemu odgovaramo za sve i svašta. Optužuje nas se za najrazličitije stvari koje najčešće nisu utemeljene. Najgore je što se osjećamo nezaštićeni i ostavljeni iako obavljamo iznimno odgovorne poslove. Jedino pozitivno je da svaki od nas koji bude ozlijeđen za vrijeme službe za vrijeme liječenja prima plaću u 100 postotnom iznosu - rekao nam je jedan policajac iz PU.

Prema hrvatskim zakonima napad na službenu osobu kažnjava se od šest mjeseci do pet godina zatvora. Omalovažavanje i vrijeđanje kažnjava se novčanom kaznom maksimalno do 800 kuna. Usporedbe radi ukoliko uz sebe nemate osobnu iskaznicu za taj prekršaj će te platiti od 1500 kuna pa naviše.

>>Braća pretukla policajce: Jednom slomljen nos, drugi ima frakturu lubanje

Komentara 2

VA
varazdinac67
16:19 08.01.2014.

Pitajte druga ostojica,kad hrvat napadne policajca ,kazna,a jad braca cetnici nikom nista

UM
Umjereni
16:38 08.01.2014.

Uostalom, nisam ni sumnjao da će od prvog posta za napade na policiju biti krivi opet, tko drugi nego srbi. Ako nisu srbi, onda je vlada kriva. Netko mora i uvijek je drugi samo ne prostakluk onih kojima su usta puna domovine, ali od domovine poštuju jedino novac i zaradu a nikako zakone i obilježja suverenosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije