nasilje

Vukovarska policija intervenirala u 297 slučajeva obiteljskog nasilja

nasilje
21.09.2013.
u 08:51

Najčešći počinitelji su muškarci u dobi od 31-50 godina, a žrtve obiteljskog nasilja su uglavnom žene u dobi od 31 do 50 godina te u dobi od 18 do 30 godina

U prvih šest mjeseci ove godine povodom dojava o nasilju u obitelji policijski djelatnici PU vukovarsko-srijemske intervenirali su u 297 slučajeva, evidentirano je 340 počinitelja obiteljskog nasilja, od čega 270 muškaraca i 70 žena, a najviše intervencija bilo je zbog psihičkog nasilja, potom tjelesnog i ekonomskog nasilja, kažu statistike PU vukovarsko-srijemske.

Najčešći počinitelji su muškarci u dobi od 31-50 godina, a žrtve obiteljskog nasilja su uglavnom žene u dobi od 31 do 50 godina te u dobi od 18 do 30 godina. Sukobi su najčešći unutar bračne zajednice, nešto rijeđi među izvanbračnim partnerima, a kao počinitelji su supruzi ili izvanbračni partner, a supruge i majke vrlo rijetko. Očevi su češće nasilni prema sinovima nego prema kćerima.

Ukupno je predloženo 156 zaštitnih mjera, a 9 počinitelja je prekršajno prijavljeno jer nisu poštivali zaštitnu mjeru za što slijedi novčana kazna do 3 000 kuna ili zatvorska kazna od najmanje 10 dana. Najtragičniji slučaj obiteljskog nasilja dogodio se 25. svibnja u Soljanima, u županjskoj Posavini kada je suprug ubio suprugu jer je najavljivala kako će zatražiti rastavu braka.

Policija poziva žrtve neka prijavljuju nasilje, ali neka i susjedi prijavljuju ako znaju za slučajeve nasilja u susjedstvu jer \"ako se odvažite i prijavite nasilnika prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama; možda ćete nekom djetetu omogućiti ljepše djetinjstvo, vratiti mu osmjeh na lice, izmučenu ženu iščupati iz ralja nasilnika, a prije svega, možda ćete spasiti nečiji život\". Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, PU vukovarsko-srijemska je u suradnji s Obiteljskim centrom i Sigurnom kućom Vukovarsko-srijemske županije te mladima iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, poduzela preventivne i promidžbene aktivnosti poput uređenja izloga u središtu Vinkovaca na kojemu žele skrenuti pozornost građana na temu nasilja u obitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije