Koliko ste novca pripremili za ljetovanje? Moglo bi vam zatrebati više nego ikad prije! “Tjednima već guglam, tražim apartman za troje. Ono što sam lani u špici uspijevala naći za 65 eura, sada je bar 20 eura skuplje. Nerijetko po danu prelazi i 90 eura! A ne tražim ni prvi red do mora, ni najrazvikanija jadranska ljetovališta”, tuži se Zagrepčanka D. M. Oni pak koji su već na moru naveliko se sudaraju i s “morskim” cijenama kave, piva, pizze, pa i običnog bureka ili porcije srdela. “Sestra i ja smo u Rovinju na uličnom štandu uzele dvije porcije ribica. Račun 140 kuna! Stvarno mi se čini puno”, iznenadila se M. L. iz Kumrovca. Što bi tek rekla gošća koja je u Hvaru večerala ribu list i platila 900 kuna?! Znala je da ulazi u fini restoran, ali, kaže, ipak će dugo pamtiti taj “papreni” hvarski list. Uspomenu s dvije nule s mora nosi i gost koji je za višesatno parkiranje u drugoj parkirališnoj zoni u Dubrovniku platio 800 kuna. Nakon toga mu, kaže, nije prijao ni burek, mali, u obliku puža, koji u Zagrebu plaća sedam, a na Stradunu je morao izbrojiti – 16 kuna.
Kava za 25 kuna
S početkom srpnja jadranske su cijene opet poletjele u nebo. Gornje granice gotovo da nema pa domaći gosti, u većini slučajeva ograničenog budžeta, mahom u širokom luku zaobilaze najskuplje restorane i barove. No, i pored toga, novčanik će se brže prazniti nego na kontinentu. Tako će, recimo, Zagrepčanin jednostavniji obrok, koji doma plaća 45 kuna, u nekom od pristupačnijih splitskih restorana platiti 25 kuna više. Bjelovarčaninu, primjerice, koji takvo jelo u Bjelovaru pojede za 35 kuna, u Splitu će trebati dvostruko više novca, otkriva usporedna analiza cijena internacionalnog portala Numbeo.
– A svi su digli cijene, neki malo, neki puno. U Dubrovniku, u starom gradu, još uvijek se ponegdje može popiti kava s mlijekom za deset kuna, ali u mnogim je kafićima sad u špici 17 do 20, a ponegdje i 25 kuna. Kafić u kojem su zimus duga pića bila deset kuna, od travnja, nakon preuređenja, skočila su na 18. U špici tamo i ne idem, tko zna kolike su tek sad cijene – kaže dubrovački turistički vodič M. S. – Drastično su porasle i cijene raznih ulaznica. Recimo, ulaz na dubrovačke zidine još prije nekoliko godina bio je ispod sto kuna, prošlo ljeto 120, a sad je 150 kuna. Pa koja to hrvatska obitelj može platiti? Za četvero to je 600 kuna! A slično je i s drugim stvarima. Recimo, brod za Lokrum lani je bio sto, a sad je 120 kuna – reda dubrovačke cijene, koje su i njemu strašne, naš sugovornik s juga.
Kriška pizze za 20-ak, sendvič za 30-ak, kilogram grožđa za 40, malo pivo za 35 kuna i pizza za okruglu stoticu nije slika samo dubrovačkih cijena. Sličnih se ekstrema nađe od juga do Umaga.
– Ovdje u Vrsaru šljive kupujemo po 30 kuna, a lubenicu od 2,5 kilograma platili smo čak 50 kuna! Pivo u plastičnim čašama u kampu Koversada je 27 kuna i još ga moramo sami donijeti za stol, a od 1. srpnja i Mlinaru je sve skuplje. Kažu nam: “Jedete s pogledom na more”, u nevjerici prepričavaju gosti iz Zagreba.
Na nekim istarskim tržnicama, recimo, i marelice su dosegle astronomske iznose. U Zagrebu se, one s OPG-ova, prodaju čak i po 25 kuna, ali za obalu je i to jeftino pa se cijena penje i do 50 kuna.
Gdje deru i love u mutnom
– Kod nas u Šibeniku ta se ljetna poskupljenja toliko ne osjete. Ovdje na tržnici kilogram šljiva stoji 8-9 kuna, breskve su deset, marelice 12, blitva deset.... Ali, da, u susjednim mjestima, u kojima broj turista premašuje broj domaćih stanovnika, e, tu je druga priča. Tu se lovi u mutnom i dere goste – iskrena je Šibenčanka.
Da brojnost domaćeg stanovništva ipak obuzdava divljanje cijena, potvrđuje iskustvo Zagrepčanina koji je svakog vikenda u Puli: “Tamo vikendom nabavljam sve i cijene su otprilike kao u Zagrebu...” Kako bilo, one su iduća dva mjeseca na Jadranu na svom plafonu. Smještaj je bar 20-30 posto skuplji nego do prije nekoliko tjedana i trenutačno je gotovo nemoguće, kažu u Atlasu, naći sedam hotelskih polupansiona za manje od 2500 kuna po osobi. U boljim hotelima cijena se penje i na 19.000 kuna. S tim da ima i luksuznijih aranžmana. U apartmanima za troje-četvero raspon je pak od 50-ak do 250 eura na noć. No, najgore je koliko za taj užitak moramo raditi. Za deset dana u hotelu sa skromne dvije zvjezdice Hrvat s prosječnom plaćom mora raditi punih 28 dana, a za luksuz od tri zvjezdice čak 86 dana. Nijemcu će pak za trošak istog takvog ljetovanja na Jadranu biti dovoljno deset, odnosno 30 dana.
Najviše će se naraditi naši susjedi u BiH i Srbiji, koji za odmor u najjeftinijim jadranskim hotelima moraju raditi otprilike po dva mjeseca.
Domaći nam Jadran je odmor za strance. Ispada da je hrvatski gost u Dalmaciji odavno zaboravljen.