preživljavanje

Za niže račune građani će morati mijenjati navike

racuni za vodu
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
03.05.2012.
u 13:00

“Kod nekih obitelji bit će 100, 120 ili 150 kuna, a kod nekih će biti manje. Međutim, govorimo o statističkim brojevima”, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Poskupljenje struje i plina samo je posljednje u nizu, ali ne i najvažnije, kako bi rekli Englezi; u 2012. hrvatske su građane već protresli promjena poreznih razreda i povećanje Poreza na dodanu vrijednost na većinu proizvoda koje svakodnevno koriste. Prethodno su, gotovo potajno, već poskupili mliječni proizvodi, slastice, higijenske potrepštine, kozmetika... Čeka se i najavljeno uvođenje poreza na imovinu, a ulazak u EU donijet će skuplji kruh, mlijeko, lijekove, cigarete, obrazovanje... Udari na standard za neke su kategorije stanovništva veći, za neke niži, no na udaru su doslovno svi. Težina krize ne može se izbjeći, ali uz veliku disciplinu i odricanja moguće ju je ublažiti. Gdje se sve može uštedjeti, smanjiti troškove, prerezati nepotrebne izdatke? Pokušat ćemo pomoći našim sugrađanima i čitateljima iskušanim savjetima...

STRUJA - Za niže račune građani će morati mijenjati navike

1. Kućanski aparati u "stand by" funkciji, a ponajviše TV i DVD uređaji, troše i do 6 posto električne energije u kućanstvu. Gašenjem aparata godišnje se može uštedjeti oko 220 kuna.

2. Energija se rasipa korištenjem poluprazne perilice, a izbjegavanjem korištenja pretpranja može se uštedjeti između 20 i 60 lipa vrijedna energija pri svakom pranju.

3. Pri korištenju pećnice svakih 10 minuta predgrijavanja troši oko 0,1 kWh energije, a svakim otvaranjem vrata pećnice gubi se oko 20 posto toplinske energije. Na godišnjoj razini kućanstva tako gube i do 50 kuna.

4. Zamjena običnih žarulja štednima zahtijeva investiciju, ali uz nove više cijene struje povrat uloženog brži je nego ikada prije. U prosjeku investicija u svaku od tih žarulja isplatit će se u manje od godinu dana, a tijekom životnog vijeka od pet godina na svakoj štednoj žarulji kućanstvo će uštedjeti oko 500 kuna.

5. Puno energije troše i klimatski uređaji. Njihova potrošnja može se smanjiti povećanjem temperature hlađenog prostora. Za prosječni zagrebački stan svaki stupanj više podrazumijeva i uštedu od 30-ak kuna. Iako stoje više, klimatski uređaji s inverterom često su i do 40 posto energetski efikasniji od onih bez njega.

6. Investicija u kupnju kućanskih uređaja najviše energetske kategorije isplati se za dvije do tri godine. U vijeku trajanja uštedi se više tisuća kuna.

7. Koristite li električni štednjak, nemojte ga koristiti za grijanje vode. Električni grijači i do 50 posto su energetski efikasniji.

8. Za podgrijavanje hrane umjesto štednjaka koristite mikrovalnu pećnicu. Uštedjet ćete i do 50 posto energije.

9. Ekran troši najviše struje od svih komponenti osobnog računala. Ostane li raditi tijekom noći, potrošit će jednako energije koliko treba za podgrijati šest večera u mikrovalnoj pećnici.

10. Termostat u hladnjaku namjestite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači i dulji vijek hrane, a trošit ćete 10 do 15 posto struje više. Ušteda: 40 kuna.

11. Kućanstva koja koriste električne bojlere za grijanje tople vode potrošnju struje mogu smanjiti redovitim čišćenjem kamenca.

12. Perilica za rublje treba biti spojena na izvor tople vode. Time se smanjuje korištenje njezina unutrašnjeg grijača pa i potrošnja.

PLIN - Stupanj manje na grijanju štedi šest posto energije

1. Smanjenjem temperature za samo jedan stupanj štedi se oko 6 posto energije potrebne za grijanje. Ako se 90 kvadrata velik zagrebački stan s etažnim plinskim grijanjem umjesto na 21 stupanj grije na temperaturu od 19 stupnjeva, godišnja ušteda na računu za plin trebala bi iznositi oko 800 kuna.

2. U kontinentalnom dijelu Hrvatske oko 20 posto potrošnje toplinske energije otpada na pripremu tople vode. Taj trošak može se smanjiti ugradnjom solarnih modula za grijanje vode. Prosječni takav sustav za obiteljsku kuću – domaćinstvo od četiri člana – s montažom stoji oko 20 tisuća kuna, a smanjuje trošak za toplu vodu oko 50 posto. Godišnje se tako štedi između 3 i 5 tisuća kuna.

3. Slaba izolacija oko prozora ili vrata jedan je od najvećih uzroka gubitaka toplinske energije u kućanstvima. Ipak, za sve one koji nemaju novca za promjenu prozora i vrata, značajna poboljšanja mogu se postići i lijepljenjem izolacijske trake i pjene, čija je cijena niska. Prema UNDP-u, uz godišnju investiciju od 40 kuna može se uštedjeti i do 400 kuna na grijanju.

4. Ugradnjom novih roleta trošak za grijanje može se smanjiti za još 10 posto – za zagrebački stan od 90 kvadrata s plinskim etažnim grijanjem oko 650 kuna

5. Ugradnjom digitalnog termostata može se programirati sustav grijanja da temperatura bude niža tijekom noći ili kad nikoga nema kod kuće. Godišnja ušteda na računima za plin u Zagrebu može iznositi i do 900 kuna.

VODA - Mnogo mjesta za uštedu

1. Puno je mogućnosti. Novi perlatori koštaju oko 7 kuna po komadu, a godišnje omoguće uštedu od 70 kuna na potrošnji vode. Efikasni tuš košta oko 400 kuna, traje najmanje pet godina, a isplati se u prvoj godini.

2. novi vodokotlić u vijeku trajanja štedi 3000 kuna, a novi regulator tlaka u cijevima za prosječnih sedam godina trajanja uštedi oko 2100 kuna na manjim računima za vodu.

HRANA, ODJEĆA - U ovoj kategoriji „robne marke“ već dosta štede

1. Hrana: osim u nabavi i pripremi obiteljskih obroka, važna je racionalna prehrana na poslu, što uključuje izbjegavanje dostava i restorana. Kupujte na akcijama, u ponudama „2plus1“, sezonsko voće i povrće koje je jeftinije i zdravije, jednako kao i bijelo meso, sitna riba... Iskoristite nepojedenu hranu, kruh osušite i pretvorite u krušne mrvice, hladno meso nasjeckajte u salatu s jajima i povrćem...

2. Odjeća: kupujte na sniženjima i u „outletima“, dućanima s robom iz prošlih sezona i s manjim izborom veličina. Stil ionako nije pitanje sezonske ponude, ako je uopće na vašem popisu prioriteta

3. Higijena: razmislite o alternativi iz prirode, maskama za lice od voća i povrća, pakunzima za kosu od jaja, maslinova ulja, meda, limuna, omekšivačima na bazi alkoholnog octa, sode bikarbone i eteričnog ulja... Ocat je i univerzalno sredstvo za čišćenje koje odlično otapa kamenac. To već eliminira potrebu za sredstvima za čišćenje stakla, pločica, kupaonica...

OSTALI TROŠKOVI - Mogućnosti je dosta, ali traže i malo discipline

1. Prijevoz i fizička aktivnost: vozite se na posao u grupama koje dijele troškove goriva, biciklom ili pješice, što je i besplatna rekreacija. Tko ne može bez gradskog prijevoza, zna da su godišnje karte jeftinije od mjesečnih. Jasno, uz uvjet da raspolažu s dovoljno gotovine da plate odjednom. Zamjena za fitness je vježbanje kod kuće, planinarenje, igra s djecom u parku...

2. Telekomunikacije: telekomi mijenjaju tarife „kao čarape“, no treba se dobro informirati i izabrati najpovoljnije pakete koji uključuju što više besplatnih minuta i, po mogućnosti, uopće nemaju pretplatu, a obuhvaćaju i neograničenu, „flat“ tarifu za internet. Kad je posrijedi digitalna televizija, ugovorite najskromnije pakete; vjerojatno nećete gledati svih 100 kanala

3. Godišnje članarine, kamate, pretplate: ugasite sve kartice koje su vam viška, da ne plaćate članarine, pokušajte dopušteni minus zamijeniti nekim nenamjenskim kreditom, kamate su niže...

4. Porezni odbici: prebacite djecu na supružnika s većom plaćom

5. Gotovina: uz plaćanje u kešu idu popusti, a ako ne možete platiti odjednom, koristite beskamatno plaćanje na rate

6. Darovi: pokušajte kupovno zamijeniti nečim ručne izrade; svatko ima neki talent, a osobni je moment – neprocjenjiv

Komentara 7

MI
mikesh
13:40 03.05.2012.

12. Perilica za rublje treba biti spojena na izvor tople vode. Time se smanjuje korištenje njezina unutrašnjeg grijača pa i potrošnja. ................................................. ovo je najjača izjava

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
17:00 03.05.2012.

Nema tu nikakve uštede,sve su to očajnički potezi.Stalnim paljenjem i gašenjem TV prijemnika uzrokovati ćete prijevremeni kvar te time niste uštedjeli,nego ste još u gubitku, pogotovo ako je kvar izvan garantnog roka a to tako i bude.Štedne žarulje su deset puta skuplje od običnih,stalnim paljenjem i gašenjem skraćujete joj vijek trajanja.One nisu ekonomične kod stalnog paljenja i gašenja i tu nema uštede.Onoliko koliko ste skuplje platili štednu žarulju toliko ste i uštedjeli i opet ste na nuli.Vijek trajanja im nije 5 godina nego max 2 godine a pretežno odu nakon godinu dana (ovisi od proizvođača). Kupnja kućanskih uređaja najviše energetske kategorije vam ništa ne znači kada će struja poskupjeti i opet ste u minusu a uložili ste.Koliko god svi mi štedjeli oni će dizati cijene i stalno ćemo ulaziti u začarani minus.Jedina stvarna ušteda, je da u potpunosti ugasite klima uređaj i da ga ne koristite.Zimi se pokrijte dekama i ne trebate gasiti TV.Što se tiče higijene alternativna metoda,hladna voda i manje tuširanja.Jednostavno vraćamo se u prošlost.

DA
danijeluskoci
20:14 03.05.2012.

uvijek kada nešto poskupi (kad korigiraju cijene) pojave se savjeti pametnjakovića kako uštedjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije