NOVI RAZREDBENI ISPITI

Za upis - opća kultura, pismenost, obaviještenost i inteligencija

18.02.2002.
u 00:00

* Dekan Budak napominje da će se novi način testiranja provesti pokusno, a pokaže li se dobrim, primjenjivat će se sve do uvođenja državne mature

- Novi razredbeni ispit, jednak za studente svih studijskih grupa, koji ove godine uvodi Filozofski fakultet, zamjena je za državnu maturu, kaže dekan tog fakulteta prof. dr. Neven Budak. Ističe da su do sada studenti danima učili za prijamne ispite, i bolje su prolazili oni koji su imali veću mogućnost pamćenja podataka, a ne sposobnost za studij. Osim toga, stari način provjere bio je zamršen, posebno onima koji bi izabrali dvopredmetni studij. Bilo je slučajeva da bi potencijalni student bio odličan u jednoj grupi i položio prijamni, ali zbog lošeg rezultata u drugoj ipak ne bi ništa mogao upisati. Tako su otpadali kvalitetni učenici, a novim će se načinom omogućiti studiranje najsposobnijima.

- Uz dvije grupe, studenti će moći prijaviti još tri ili četiri grupe za koje su zainteresirani. Oni koji na razredbenom ispitu pokažu najbolje znanje, imat će prednost u izboru, a slabiji će izabrati među onim što ostane. No, fakultet će u svakom slučaju dobiti tisuću najboljih od tri tisuće kandidata, koliko ih se otprilike svake godine prijavi na naš fakultet - ističe Budak.

Napominje također da će se novi način testiranja provesti pokusno, a pokaže li se dobrim, primjenjivat će se i sljedećih godina, do uvođenja državne mature.

- Cilj nam je poboljšati selekciju i dobiti studente koji su sposobni i zainteresirani za studij. Nadamo se da će se već u toku njihove prve godine studiranja uočiti jesu li im rezultati bolji od rezultata prijašnjih naraštaja - kaže dekan Budak.

Za novi test sadašnji se maturanti neće moći pripremiti u kratkom roku pohađajući različite tečajeve za koje roditelji izdvajaju i po nekoliko tisuća kuna. Do izražaja će doći njihov dosadašnji rad i učenje.

- Test će se sastojati od četiri područja. U prvom će biti pitanja iz opće kulture za koja se procijeni da ih završeni srednjoškolac odnosno gimnazijalac mora znati. Drugi je dio opća obaviještenost kojom će se provjeravati koliko su kandidati zainteresirani za svijet i život oko sebe. Provjeravat će se još njihova pismenost te, jednim tipom prilagođenog testa inteligencije, njihova sposobnost za studij - objašnjava dekan Budak. Testove će, na osnovi pitanja koja će im predložiti kolege sa svih odsjeka, izraditi psiholozi Odsjeka za psihologiju. Još nije precizirano koliko će bodova određeno područje nositi, a prijedlog je da ocjene iz srednje škole od tisuću mogućih bodova nose 250. Sve pojedinosti o izgledu testova bit će riješene do smotre sveučilišta, na kojoj će se prvi uzorci novih razredbenih ispita dijeliti potencijalnim studentima.

Dekan Budak drži da će biti i manja mogućnost "curenja" testova prije ispita jer će sve biti na jednom, a ne na dvadesetak mjesta kao do sada. Testiranje će se obavljati pod šifrom i prostor za manipulacije bit će uži, tvrdi Budak.

Irena Kustura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije