POZIVA SE NA OPREZ

Zabilježen virus Zapadnog Nila na Banovini: Dvoje je u bolnici, sumnja se na desetke zaraženih

Slavonski Brod: Bro?ani se bore s najezdom komaraca, ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
20.08.2024.
u 22:07

Voditeljica za infektivne bolesti OB-a Sisak Tonka Jozić Novinc objasnila je kako dvoje zaraženih imaju teže simptome poput jake glavobolje, visoke temperature, bolove u mišićima i zglobovima

Prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila zabilježeni su na Banovini. Dvije osobe iz Siska i Petrinje su zaražene, a sumnja se da postoje još deseci zaraženih, zbog čega epidemiolozi pozivaju na oprez jer virus može biti vrlo opasan za zdravlje, prenosi Dnevnik Nove TV.

- Imamo dva pacijenta koji su oboljeli od groznice Zapadnog Nila, kod njih je razvijen meningoencefalitis, što je veoma rijetko. Kad gledate ovu bolest, moramo kazati da 70 do 80 oboljelih nema nikakvih tegoba - kazao je epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić. 

Voditeljica za infektivne bolesti OB-a Sisak Tonka Jozić Novinc objasnila je kako dvoje zaraženih imaju teže simptome poput jake glavobolje, visoke temperature, bolove u mišićima i zglobovima. Uz to, u prva dva dana su imali poremećaj stanja svijesti i teško su se razbuđivali, što je liječnicima bio alarm. 

- Bilo tko da ima kakve simptome: osip, bolove u mišićima – što liči na ljetnu gripu – neka se javi svom liječniku. Definitivno mora biti obrađen. Bolesti ima svugdje po svijetu i gdje god ima ptica i komaraca bit će ove bolesti - upozorio je Brkić. S obzirom na to da bolest na čovjeka mogu prenijeti isključivo komarci, na području se radi sve kako bi se njihov broj smanjio. Građanima se savjetuju repelenti, ali i redovita košnja trave. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO U zagrebačkom Botaničkom vrtu procvao je rijedak lopoč

Komentara 2

SN
snowpiercer
08:23 21.08.2024.

Vrućine čuda čine

DU
Deleted user
07:48 21.08.2024.

sda nas plase i sa komarcima...ima li sto na zemlji s cime nas necete plasiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije