GUY PAIĆ, HRVATSKI FIZIČAR U MEKSIKU

Zabranjeno nam je ljubiti se i rukovati

26.04.2009.
u 19:26

Nema potvrde Svjetske zdravstvene organizacije da je svinjska gripa stigla u Europu – rekao je ministar zdravstva Darko Milinović. Otkrio je i da su stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo održali hitnu sjednicu. Kako doznajemo, na sjednici nije donesena odluka o novim izvanrednim mjerama povezanima uz sprečavanje širenja svinjskog virusa.

U Meksiku 81 osoba umrla od svinjske gripe, 1.300 zaraženih

Galerija slika: Smrtonosna svinjska gripa u Meksiku

MVPEI pozvao na oprez

Novozelandski studenti u karanteni

Lijekova ima
– Hrvatska je u uobičajenom, trećem stupnju pripravnosti, što znači da se prati kretanje ljudi iz žarišnih područja, no nema posebnih kontrola na aerodromima ili graničnim prijelazima – objasnila je Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Prvi oboljeli od svinjske gripe, bolesti koja se prenosi s čovjeka na čovjeka, zabilježeni su u Meksiku, gdje postoje podaci da je 81 osoba umrla, a 1324 su oboljele.

Zaraženih ima i u SAD-u – u Kanzasu, Kaliforniji, Teksasu i New Yorku, zasad nema smrtnih slučajeva. Stručnjake zbunjuje to što oboljeli u SAD-u pokazuju samo lakše simptome, dok klinička slika oboljelih u Meksiku pokazuje snažne respiratorne probleme i upalu pluća. U SAD-u pozorno prate stanje predsjednika Baracka Obame, njega je tijekom nedavna posjeta Meksiku kroz gradski muzej proveo vodič Felipe Solis, koji je dan nakon toga preminuo.

U Europi se istražuju sumnjivi slučajevi, jedan u Velikoj Britaniji te dva u Francuskoj, gdje je već osnovan krizni stožer. Skupina od 10 studenata i tri profesora s Novog Zelanda u karanteni su.

U Izraelu također istražuju jedan slučaj. Najveći problem u dijagnozi je podatak da novi virus H1N1 – koji nosi genetski materijal sastavljen od virusa ptičje, svinjske i ljudske gripe, ima simptome slične običnoj gripi, visoka temperatura, bolovi u mišićima, grlobolja, kašalj, ponekad i proljev, tako da do potvrde virusa treba proći neko vrijeme.

– Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je u Meksiku oboljelo 800, a umrlo 59 ljudi, no i dalje stoji podatak da je kod samo 20-ak umrlih potvrđeno da je riječ o ovom, novom tipu virusa – rekla je I. Gjenero Margan. Još se ne zna ublažava li cjepivo protiv obične gripe simptome, no potvrđeno je da antivirusni lijekovi pomažu.

– Antivirusnih lijekova ima dovoljno, a bude li potrebno, davat ćemo ih osobama za koje se utvrdi da spadaju u rizičnu skupinu – rekla je prof. Margan.

Tržnice pune
– U Meksiku, odakle je virus krenuo, vlada panika – rekao je farmaceut Marin Bosotina, čija supruga Graciella i dvoje djece žive u Ciudad de Mexicu, a on je na putu u Londonu. Dodao je da njegova obitelj ne izlazi iz kuće. O naporima meksičke vlade govori i nuklearni fizičar Guy Paić, koji živi i radi u Ciudad de Mexicu.

– Nikada nisam doživio ovoliku mobilizaciju. Čovjek ima dojam da je vlada stvarno željela mobilizirati stanovništvo kako bi se prekinuo lanac širenja epidemije – kaže Guy Paić i dodaje da mjere koje su donesene u četvrtak nakon trosatne noćne sjednice vlade doista zadiru duboko.

– Više od 600 kulturnih manifestacija je odgođeno, nogometne utakmice igraju se bez publike, škole i sveučilišta su zatvoreni. Usto, preporuke ne rukovati se, ne ljubiti se zadiru i u tkivo kulture, a to je ovdje gotovo obvezan početak svakog razgovora.

Život, uz maske, teče dalje. Bio sam na tržnici i nisam vidio ništa neuobičajeno. Na ulicama grada kruži priča da je virus stigao s neke farme svinja u SAD-u.


U zračnim lukama samo razgovaraju s putnicima iz rizičnih zemalja

– S putnicima koji će preko europskih zračnih luka dolaziti iz zemalja pogođenim epidemijom obavit ćemo intervju te u slučaju da imaju neke od simptoma i dade se naslutiti da su zaraženi, smjestit ćemo ih u stacionar, a potom u Kliniku za infektivne bolesti – rekao je direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković. Kaže da represivnije mjere prema putnicima ne mogu poduzeti bez naputka Ministarstva zdravstva. Prema dostupnim informacijama, u Meksiku nema hrvatskih turista, a Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje povećan oprez te da se prije putovanja prikupe informacije iz svih dostupnih izvora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije