Vrtići

Zagorci ostaju bez posla i sveje teže izdvajati, čak i za djecu!

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
08.05.2011.
u 13:18

U klanječkom Dječjem vrtiću Kesten ima mjesta za 42 djece, a svega ih je 33

U Krapinsko-zagorskoj županiji 22 su dječja vrtića, od toga dva rade u sastavu osnovnih škola, u Budinščini i Svetom Križu Začretju, a tri privatna, dva u Krapini te jedan u Oroslavju. U zagorskim vrtićima smješteno je 1789 djece, a u 22 vrtića imaju kapacitet za još 14 mališana. Taj podatak pokazatelj je da kriza uvelike utječe na smanjivanje broja polaznika vrtića, odnosno da si brojni roditelji ne mogu priuštiti smještaj djeteta u vrtić.

Novi vrtići u devet općina

Kako kaže županijski pročelnik za obrazovanje, sport i kulturu Ivan Lamot, unatrag nekoliko godina uvijek je mjesta u vrtićima nedostajalo, odnosno potrebe su bile veće, a kapaciteti premali. No, situacija se promijenila jer brojni roditelji ostaju bez posla pa sami čuvaju djecu, plaće su smanjene ili kasne i jednostavno ne mogu plaćati troškove, mjesečno i do tisuću kuna. Od 13 naših općina koje nemaju ustanove za predškolski odgoj, devet ih je započelo s aktivnostima za njihovu gradnju: Lobor, Mače, Mihovljan, Petrovsko, Tuhelj, Đurmanec, Gornja Stubica, Jesenje i Kraljevec na Sutli. Osam općina i gradova osnivača vrtića započelo je s aktivnostima za proširenjem i adaptacijom postojećih ustanova radi poboljšanja smještajnih uvjeta i povećanja broja korisnika.

Preskupo im 680 kuna

Jedan od tih primjera je Klanjec, gdje je u planu gradnja nove zgrade postojećeg dječjeg vrtića. Ravnateljica Dječjeg vrtića Kesten u Klanjcu, Stela Mlinarić, kaže da je gradnja novog vrtića u planu jer je zgrada sadašnjeg vrtića stara 33 godine, montažna i već dotrajala i nema uvjeta za jasličku grupu. Iako vrtić ima kapaciteta za 42 djece, ove godine ima samo 33 polaznika. – Prije nismo mogli primiti svu djecu, imali smo oko 50 polaznika, dosta djece na listama čekanja, no sada je problem što nemamo dovoljno djece. Razlog je kriza, ljudi ostaju bez posla, skupo im je plaćati 680 kuna mjesečno, teška je situacija. Moramo izdržati i nadati se boljim vremenima – kaže ravnateljica klanječkog vrtića Kesten Stela Mlinarić.

Ključne riječi

Komentara 2

IS
istina123
18:35 13.05.2011.

Ake tak nastaviju Zagorci buju ostakji i bes kaj.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:19 10.05.2011.

Od kad je SDP \"preuzeo\" županiju 2001.godine,zajedno sa HSS-om i HSU-om,ona izgleda kao da su je poharali skakavci.Županija je bila na 10. mjestu po razvoju,ulaganjima,izvozu,osobnim dohocima,da bi danas imali najnižu plaću....pad ulaganja za 60 %.... i gdje je evidentirana najveća nezaposlenost.Županijske vlasti sve pravdaju Svjetskom krizom i nedostatkom novca,da bi u saboru ti isti za ovakvo stanje na državnoj razini krivili Jadranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije