irena peharda

Zagorka od West Pointa preko Afganistana do šefice OTC-a

irena peharda
Arhiva VL
18.01.2013.
u 18:46

Probijala se kroz šumu zastarjelih i ljubomornih kadrova koji sustavno koče napredovanje ‘Amerikanaca’ i ‘Briselaca’

– Da, ja sam sada padobranka. Dobila sam pin (oznaku padobrana s krilima). Nisam više obični vojnik pješaštva... Postoji izreka “jednom padobranac, uvijek padobranac” – izjavila je to, početkom 2000. u američkom vojnom glasilu i tada vrlo perspektivna mlada kadetkinja iz Hrvatske, koja je, na kraju i završila West Point i to među pet posto najboljih u klasi 2001. godine.

Od početka karijere Irena Peharda školovala se za ovakvu funkciju. Prije 12 godina završila je američku vojnu akademiju na West Pointu, a u 34. postala je, odlukom hrvatske vlade na zatvorenoj sjednici, ravnateljicom “znamenitog” OTC-a (Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija). Središte je to koje opslužuje sigurnosno-obavještajni aparat države, javnosti znan iz afere “hrvatski Watergate”, koja je izbila zbog “izlistavanja” telefonskih brojeva bivšeg šefa SOA-a te praćenja telefoniranja grupe hrvatskih novinara.

Milanović prevagnuo

Bez obzira na to što je u “pripetavanju” između predsjednika Josipovića i premijera Milanović izbor pao na “tehničku osobu” (Pehardu), a ne na “pravnika”, kako je to predlagao predsjednik države, državni vrh zadovoljan je imenovanjem. Kao i sigurnosno-obavještajni hrvatski partneri u SAD-u i NATO-u, čije je obavještajne škole završila mlada Zagorka iz Donjeg Ladanja pokraj Varaždina. Izbor prve žene, “samo” bojnice na tako istaknutoj obavještajnoj funkciji pokazuje da je, nakon postavljanja “dječaka iz Bruxellesa”, počeo i trend postavljanja “cura i dječaka s West Pointa” na istaknute vojne i sigurnosne funkcije.

Irena Peharda ima “savršenu” biografiju. Kada je većina Hrvata polaznika američkih vojnih škola nakon diplome ostajala u SAD-u, što je jako naljutilo RH, I. Peharda vraća se u RH i odabire težak put – probijanja kroz šumu zastarjelih i ljubomornih kadrova koji sustavno koče napredovanje Amerikanaca, Briselaca, Garmišpartenkirhenovaca. Kako je u SAD-u studirala smjer zvan “Operacijsko istraživanje”, odmah se usmjerava vojno-obavještajnoj zajednici.

Dodatno se školuje i u hrvatskim časničkim školama, 2004. godine magistrirala je na Matematičkom odjelu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (tema Optimizacija karakteristika vojne opreme), 2011. godine doktorirala ja na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, smjer informacijske znanosti s temom Javna nabava u vojnom području.

Karijerna časnica

Za Pehardu kažu da “napreduje pravocrtno prema gore”, pa je kao karijerna časnica i obavještajka krenula steći i terensku praksu i odlazi 2004. kao UN-ovka na Kašmir. Potom, 2006. u svoju prvu, a 2011. i u drugu misiju ISAF-a u Afganistan. Kad je u Zagrebu, radi u VSOA-i, Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. S obzirom na to da radi u obavještajnoj zajednici, njezinih “friških” fotografija na pretraživačima nema. Fotografija u maskirnoj uniformi datira iz 1999. kada je postala kadetkinja.

Peharda je i u izvrsnoj kondiciji pa je 2010. sudjelovala i na Opatijskom maratonu (utrka građana na 6 kilometara, stigla kao osam od žena). Cijene je i njezini Varaždinci pa ju je prije godinu dana nagradio varaždinski Rotary za “izvrsnost”. Doktorica obavještajnih znanosti, čini se, došla je na pravo mjesto.

>> U kapeli na West Pointu sklopljen prvi homoseksualni brak

Ključne riječi

Komentara 21

NE
neuki
20:24 18.01.2013.

..ma sve ok s obrazovanjem...karijerom..svaka čast....no kad vidim Rotary ...dobijem fleke...znači opet masonerija ima prste u svemu...onda nije više ništa čudno...ni amerika ni karijera..oni svoje ljude imaju svuda..i pomoću njih kontroliraju i nadziru sve...žao mi je ali je tako..

BR
Branitelj1349
20:26 18.01.2013.

Sada mi neće ni biti žao što čuje sve moje razgovore sa razigranom ljubavnicom.. Gospođica Peharda savršena je osoba za to a ne ovi ljubomorni i nemaštoviti muškarci koji svoje žene čuvaju poput tajnih podataka..

OB
-obrisani-
23:48 18.01.2013.

Ovo je sjajno da imamo tako obrazovane kadrove ui Vojsci, ali zašto da se osoba sa takvim kvalifikacijama izgubi u birokraciji jednog OTC-a, kojeg može voditi svaki malo iskusniji operativac i to bez tehničkog obrazovanja ? (Taj centar bi čak mogli voditi i likovi poput Beusa, Marasa, Ostojića, Zmajlovića, Hajdašć-Donkey, pa i Milanovića himself, ali i ostali cirkusanti koji su okupirali Markov trg)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije