ŠIRE SE LAŽNE PORUKE

Zagrebačka banka uputila važno upozorenje zbog prijevare: 'Budite oprezni'

Prijevara
Foto: Vecernji.hr/PU zagrebačka
1/2
23.08.2024.
u 11:38

Ne uplaćujte novac na neprovjerene račune, ne postupajte po uputama koje ste dobili od nepoznatih osoba s nepoznatih brojeva telefona, istakla je Zagrebačka banka

Nova vrsta prijevare širi se posljednjih tjedana SMS porukama, a sada je upozorenje svojim korisnicima uputila i Zagrebačka banka. Naime, policija je ranije istakla kako prevaranti pokušavaju izvući novac od građana na način da šalju poruke u kojima stoji: "Mama, ovo je moj novi broj telefona, možeš li mi poslati poruku na WhatsAppu". Uz spomenuti sadržaj poruke, u njoj se nalazi i poveznica koja vodi prema zlonamjernom softveru.

"Upozoravamo na lažne SMS i WhatsApp poruke u kojima se prevaranti predstavljaju kao sin, kći ili drugi rođak, a u kojima navode da su izgubili mobilni uređaj ili im je oštećen te se javljaju s novog broja i mole da im se uplati novac na IBAN naveden u poruci. 

Budite oprezni i ne uplaćujte novac na neprovjerene račune, ne postupajte po uputama koje ste dobili od nepoznatih osoba s nepoznatih brojeva telefona. Ako pak smatrate da ima osnove za poslanu poruku, nazovite osobu na broj koji imate spremljen od prije i provjerite je li vam uistinu poslala zahtjev za uplatu", navela je Zagrebačka banka. 

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, policija je istaknula kako je riječ o smishing prijevari. Smishing je napad društvenog inženjeringa, odnosno "kampanja“ pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela Prijevara iz članka 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske s ciljem krađe osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Smishing je kombinacija SMS i Phishing krađe identiteta.

Smishing prijevara provodi se na način da prevaranti, počinitelji kibernetičkog kriminaliteta, pokušavaju u zabludu dovesti građane slanjem lažnih SMS poruka u kojima se nalazi poveznica (link) koja vodi prema zlonamjernom softveru. U SMS poruci koju građani zaprime obično se od njih traži da pritisnu odnosno aktiviraju poveznicu koja će ih usmjeriti na lažnu internetsku stranicu i/ili pristup lažnom obrascu u koje trebaju unijeti osobne, financijske ili sigurnosne podatke te na taj način postanu žrtve prijevare, a prevarantima otkriju osjetljive i privatne podatke, što je njihov glavni cilj.

 

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ
Prijevara
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije