Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILOG RASPRAVI

Zakon o hrvatskome jeziku potreban je kao što je bila i deklaracija 1967.

Zagreb: Predstavljen novi Zakon o hrvatskom jeziku
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
16.08.2023.
u 11:57

U štokavskom standardu dubrovačke književnosti ugrađen je genius loci – duh mjesta. A taj duh i to mjesto nisu dio srpske književnosti ni kulture

Zakon o hrvatskome jeziku ne dira i ne regulira individualni književni jezik, ni svakodnevni, ni internetski, ni kuhinjski, ni lokalni, ni nježni materinski, kajkavski ili čakavski. To je bogatstvo hrvatskoga jezika kao identitetskoga fenomena. Osebujnost je hrvatskoga jezika kao identitetskoga fenomena jezično trojedinstvo zlatne formule ča-kaj-što. To je trojedinstvo ugrađeno u najdublje temelje hrvatske kulture i čini kulturološku osebujnost hrvatskoga jezika u njegovu širem, identitetskom smislu. Tete u vrtiću nisu i neće biti lektorice. O standardu se brinu  profesori i profesorice hrvatskoga jezika, no uvijek tako da se ne izgubi bogatstvo jezika u cjelini. Lektori i lektorice paze da kuća ne bude kuča. Zato pisci i drugi govornici hrvatskoga jezika nisu ni pozvani pisati Zakon jer se to njih uopće ne tiče! Oni su temelj iz kojega jezik niče. Pisac ima pravo napisati kuča ako mu je lik nepismen.

Zakon regulira standardni hrvatski jezik u javnoj uporabi. Miljenko Jergović može koliko god hoće pisati tačka, ali tačka ne može biti u dokumentima vlade, u natpisima na trgovinama, u medijima i na javnoj TV u Dnevniku. Mjesto u pisanoj kulturi gdje vlada najviši standard jest – znanost! Znanost se služi jezičnim minimumom, a književnost maksimumom. Zakonom se regulira minimum, a ne maksimum. U znanstvenome jeziku treba njegovati terminologiju i brižno čuvati i razvijati standard.  A taj se standard razlikuje od srpskoga jezika jer je u njega upisana povijest cijele hrvatske kulture u susretima sa zapadnim i drugim kulturama.  Zakon ni tu ništa ne propisuje, nego pruža okvir za njegovanje standarda.

U času kada srpski lingvisti proglašuju dubrovačku književnost na temelju štokavskoga narječja srpskom kulturnom baštinom, riječ je o kulturnoj agresiji. Stoga je Zakon o hrvatskome jeziku danas potreban kao što je 1967. bila potrebna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. U štokavskom standardu dubrovačke književnosti ugrađen je genius loci – duh mjesta. A taj duh i to mjesto nisu dio srpske književnosti ni kulture. Već i to svojatanje štokavskoga narječja i dubrovačke književnosti govori o potrebi Zakona o hrvatskome jeziku. Zakon se odnosi samo na standardni hrvatski jezik nastao povijesnim razvojem jezičnoga minimuma, a ne na različite individualne, lokalne, funkcionalne, neslužbene govore i idiolekte koji čine maksimum hrvatskoga jezika kao identitetskoga fenomena kroz stoljeća. To je Zakon o hrvatskome jeziku i – točka! 

Komentara 11

LI
lietuva
12:21 16.08.2023.

Proglašuju? A kako je infinitiv?

CH
chemica
12:44 16.08.2023.

Znači, zakon se donosi zbog navodne srpske lingvističke agresije na hrvatski jezik, mada je u javnoj upotrebi isključivo književnojezični hrvatski, kakvog smo svi učili u školi? To mi objašnjenje jedino ima "smisla", jer kad vidim svu moju komunikaciju s javnomm i lokalnom upravom, bankama i pružateljima svih mogućih usluga, ne mogu pronaći jednu jedinu "nehrvatsku" riječ, a radi se o stotinama dokumenata. Kakve su to priče o znanosti, postoje baze hrvatski znanstvenih radova, plaćam ručak onome tko pronađe makar jednog koji nije pisan u duhu hrvatskog jezika.Jel to netko u medijima možda zbori "nehrvatski"? Sjećam se jednog pokojnog novinara koji je u svojim prilozima iz Italije znao upotrijebiti prilog "evropski", a kojem su svi držali hvalospjeve kad je umro. Jel to, "to"? Potreban je novi zakon bez predviđenih sankcija, s nekakvom komisijom koja navodno ne bi ni kažnjavala prekršitelje da se regulira nešto što se već poštuje? Ma da nije i opet njegova jedina funkcija uhljebljivanje podobnih? Ne rade komisije besplatno.

NE
Neretva93
12:51 16.08.2023.

Što još susjedi neće pokušat otuđit?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije