Iranski ministar

Zarif: Rusko djelomično povlačenje iz Sirije, pozitivan znak za Iran

Javad Zarif
Reuters/PIXSELL
15.03.2016.
u 07:35

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer navečer, na opće iznenađenje, objavio da povlači glavninu svojih snaga u trenutku kada u Ženevi počinju pregovori izaslanika predsjednika Bašara al Asada i nejedinstvene sirijske oporbe.

Djelomično povlačenje ruskog vojnog kontingenta iz Sirije koje je najavio predsjednik Vladimir Putin može biti pozitivan znak za primirje u toj zemlji, ocijenio je u utorak iranski ministar vanjskih poslova.

Mohamed Džavad Zarif koji je to izjavio u Canberri nakon susreta s australskom kolegicom Julie Bishop, istaknuo je da Iran zagovara primirje i političko rješenje u Siriji.

"Činjenica da se u Siriji održava polovično primirje je dobrodošla vijest, mi to tražimo već već dvije i pol, tri godine", rekao je.

"To što je Rusija najavila povlačenje dijela svojih snaga, pokazuje kako ona ne smatra da je sila nužna za očuvanje primirja", dodao je.

"To se može smatrati pozitivnim znakom. Moramo pričekati i vidjeti što će se dogoditi".

Primirje je stupilo na snagu 27. veljače na prijedlog Sjedinjenih Država. Opstaje unatoč sporadičnim povredama, pa su UN i njegovi partneri uspjeli dopremiti humanitarnu pomoć gotovo 250.000 ljudi koji žive na područjima pod opsadom.

"Poruka koju je međunarodna zajednica poslala IS-u i koju mora poslati IS-u i drugim ekstremističkim organizacijama, je da je naša borba protiv njih neprekidna borba", kazao je Zarif.

"Nećemo stati i vjerujem da je međunarodna zajednica jedinstvena u vezi s tim".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer navečer, na opće iznenađenje, objavio da povlači glavninu svojih snaga u trenutku kada u Ženevi počinju pregovori izaslanika predsjednika Bašara al Asada i nejedinstvene sirijske oporbe. 

>> Putin naredio povlačenje iz Sirije: Postigli smo ciljeve

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
07:45 15.03.2016.

povlači logistiku. ne povlači avione, brodove. putin je dao pregovorima težinu koju do sad nisu imali. a to znači da će upravo oporba sad morati pokazati da je čemu. a to nisu nikad napravili, pa neće ni sad. ovi koji koji se slikaju nemaju težinu na terenu. zar nije putin pitao gdje je ta umjerena oporba? eto vam za usporedbu nedavne izbore u par njemačkih država (naši vole reći pokrajina). merkelica izgubila, i to od novih snaga. nisam nigdje vidio da je ta oporba naoružana bila, da je uzela par gradova oružjem, protjerala vladine, tj. po novom, režimske, snage. vi ćete reći da nije bilo potrebe. pa ni u drugim zemljama nije bilo, pa je došlo do rata. vele, assad je krvolok, strog, krši ljudska prava. baš me zanima što je sve merkelica kršila od njemačkog duha, načina života. dal joj je itko dao za pravo da u zemlju pozove milijune stranaca? nije. zato će i pasti na idućim parlamentarnim. i za godinu dana nitko više neće ju ni spominjati, ako i bude, to će biti u negativnom kontekstu. 'pa nismo mi angela merkel'.

OP
opančar
23:06 15.03.2016.

hi hi kod vladeka se nikad ne zna, pravi je šahista

Avatar SSG
SSG
18:39 15.03.2016.

. ..Putin kopira TiTTO"VU taktiku zvanu"Ribarac". ..Novi Sad. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije