PREMINUO Zvonimir Šeparović

Zasluge Šeparovića u stvaranju hrvatske države su velike, a imao je nešto što danas nedostaje političarima

Zvonimir Šeparović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
31.01.2022.
u 16:48

U ključnim trenucima propasti bivše države on je, do tada kao dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, postao rektor Sveučilišta i već s te pozicije puno pridonio utemeljenju demokracije

Zvonimir Šeparović doživio je dugu starost i umro u Zagrebu u 94. godini i pripada onoj plejadi hrvatskih intelektualaca, političara, stručnjaka, onih najboljih, odlučnih ljudi koji su se krajem 1980.-ih i početkom 1990.-ih našli na pravom mjestu u pravo vrijeme i zauzeli čelne pozicije, te izborili hrvatsku nezavisnost. Zasluge profesora Šeparovića u tome su vrlo velike.

On je još u bivšoj državi dostigao intelektualne vrhunce i ostvario međunarodne veze s brojnim svjetskim znanstvenicima i pravnicima. Štoviše, njegovo osobno poznanstvo s francuskim pravnikom, političarom šefom komisije koja je odredila principe razgraničenja bivših jugoslavenskih republika Robertom Badinterom još se i sada spominje kao jedan od njegovih najuspjelijih političkih i stručnih angažmana za dobrobit nove hrvatske države. Šeparović je posjedovao onu klasičnu elementarnu pristojnost, koja toliko nedostaje hrvatskim političarima, pogotovo sada i pokazivao da se stručnom, hladnom trezvenošću, no dajući veliku strast i dubinu čak i odmjerenim riječima, može pružiti najbolje za sebe, svoj narod i državu.

U ključnim trenucima propasti bivše države on je, do tada kao dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, postao rektor Sveučilišta i već s te pozicije puno pridonio utemeljenju demokracije. Najviše je radio na njezinom međunarodnom priznanju, sada već kao ministar vanjskih poslova u Vladi demokratskog jedinstva, koju je vodio Franjo Gregurić 1991. bio je utemeljitelj i Hrvatskog viktimološkog društva, a viktimologijom se bavio još puno prije zalažući se za ukidanje smrtnih kazni. Rođen je 1928. u Blatu na Korčuli, gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i Splitu, a 1947. je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Kao student je radio u omladinskom novinarstvu, nakon diplimiranja 1953. radio je nekoliko godina u pravosuđu. Poslije 1961. sa sudova prelazi na Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je magistrirao, a poslije je doktorirao u Ljubljani.

Počeo je kao nestranački čovjek, potom se učlanio u HDZ, no iz visoke politike, pa i HDZ-a, uklonio se jer nije želio trpiti unutarstranačke igre i podmetanja onih koji su željeli umanjiti njegovu ulogu i zasluge u međunarodnom priznanju Hrvatske. 2000. je ušao u utrku za predsjednika države, u prvom krugu je prošao loše, pa je pristašama poručio da u drugom krugu glasaju za Dražena Budišu. 2010. se priključio pokretu Hrast, a kad su zapuhali drugi vjetrovi u HDZ-u, vratio se u tu stranku. U prvom braku sa suprugom profesoricom Inge Perko Šeparović dobio je kćer Dušku, doktoricu biologije koja radi u SAD-u, te sina Boruta, poznatog kao pripadnika avangardnog Montažstroja. U drugom braku bio je s novinarkom HTV-a Brankom Šeparović.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:17 31.01.2022.

Velik covjek, intelektualac i Hrvat. Misevi cijucu, ljudine ostaju zauvijek. Mirno more profesore, hvala na svemu.

SA
sambo
19:27 31.01.2022.

Mirno spavaj...

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
19:08 31.01.2022.

"Umro je u cvijetu mladosti, jos cijeli zivot pred njim" J. Manolic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije