masovni napad na izrael

Zašto se slomio izraelski obavještajni aparat?: 'Izgleda prilično slično onome što se dogodilo 1973. godine'

Izrael Hamas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
08.10.2023.
u 07:00

Jonathan Panikoff, bivši američki obavještajac za Bliski istok koji je sada u think tanku Atlantic Council kazao je da je to bio sigurnosni propust, potkopavaši ono što se smatralo agresivnim i uspješnim slojevitim pristupom Izraela prema Gazi

Dok je Izrael teturao od masovnog napada Hamasovih militanata koji su probili barijere oko Gaze i ulazili u zemlju kako im se prohtjelo, ubijajući desetke civila u izraelskim gradovima, šefovi obavještajne i obrambene zajednice našli su se pod paljbom pitanja o tome kako se ta katastrofa mogla dogoditi. Dan nakon 50. obljetnice početka Jom Kipurskog rata 1973. godine, kada su izraelske snage bile zatečene sirijskim i egipatskim tenkovskim kolonama, čini se da je vojska ponovno uhvaćena na spavanju. 

"Izgleda prilično slično onome što se dogodilo u to vrijeme", rekla je umirovljena generalica Giora Eiland, bivša čelnica izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Kao što vidimo, Izrael je bio potpuno iznenađen vrlo dobro koordiniranim napadom", rekla je. 

Video: Kako se odvijao napad Hamasa na Izrael: Plotun poslužio kao zaklon za neviđenu infiltraciju boraca

Glasnogovornik vojske rekao je u subotu da će se "s vremenom" razgovarati o obavještajnim podacima, ali trenutno je fokus na borbi. "Razgovarat ćemo o tome kad dođe vrijeme", rekao je na brifingu s novinarima.

Izrael je oduvijek smatrao Hamas svojim zakletim neprijateljem, ali otkako je nanio veliku štetu Pojasu Gaze u desetodnevnom ratu 2021., Izrael je usvojio mješavinu mrkve i batine kako bi održao stabilnost u blokiranoj enklavi.

VEZANI ČLANCI: 

Ponudio je ekonomske poticaje uključujući tisuće radnih dozvola koje su stanovnicima Gaze omogućile rad u Izraelu ili na okupiranoj Zapadnoj obali, uz održavanje čvrste blokade i stalne prijetnje zračnim napadima. Posljednjih 18 mjeseci, dok je nasilje bjesnilo Zapadnom obalom, Gaza je bila relativno mirna, osim sporadičnih prekograničnih sukoba koji su uglavnom uključivali manji pokret Islamski džihad, a Hamas je uglavnom bio po strani.

GALERIJA Napad Hamasa na Izrael

Izrael Hamas
1/32

Desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua uvijek se hvalila svojim sigurnosnim mjerama i beskompromisnim stavom prema palestinskim militantnim frakcijama, uključujući Hamas, koji kontrolira Gazu od 2007.

Obavještajni propusti 

Međutim, u subotu se izraelski sigurnosni aparat slomio jer pred stotinama Hamasovih naoružanih ljudi koji su probili sigurnosne ograde i raštrkali se po gradovima. "Ovo je bio obavještajni neuspjeh", rekao je Jonathan Panikoff, bivši američki obavještajac za Bliski istok koji je sada u think tanku Atlantic Council.

"Bio je to sigurnosni propust, potkopavaši ono što se smatralo agresivnim i uspješnim slojevitim pristupom Izraela prema Gazi", rekao je. Izraelcima su slike mrtvih tijela koja leže na ulicama ili skupine civila odvedenih u zarobljeništvo u Gazi bile golem šok.

Više od 300 Izraelaca je ubijeno, a više od 1500 ranjeno, što je nezabilježen broj izraelskih žrtava u jednom danu. Vojska je pretrpjela značajne gubitke, a palestinske militantne skupine izjavile su da su zarobile desetke vojnika.

Naoružani napadači također su zauzeli sigurnosne položaje uključujući policijsku postaju u južnom gradu Sderotu i pregazili Erez, granični prijelaz visoke sigurnosti na kojem se nadgleda ljude koji ulaze i izlaze iz Gaze kroz niz strogih kontrola.

"Planirali su ovo dugo vremena", rekao je bivši izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Eyal Hulata. 

"Očito se radi o vrlo koordiniranom napadu i nažalost uspjeli su nas taktički iznenaditi i prouzročiti razornu štetu."

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Marko
Marko
09:20 08.10.2023.

Bio je to propust koliko i onaj 9/11.Žrtvovali su izraelci nešto stnovništva da imaju opravdanje zbrisati palestince sa lica Zemlje.

Avatar The new statesman
The new statesman
08:35 08.10.2023.

Z generacije u Izraelakoj vojsci..Ben Gurionu se to ne bi dogodilo.

KR
kruti172
09:13 08.10.2023.

zbog unutarnjih sukoba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije