dovršeno kriminalističko istraživanje

Zbog nestanka ruske jahte privedena oba kapetana: Ostali su bili u zabludi?

ARHIVA: Luksuzna jahta Irina Vu koja je nestala sa suhog veza iz marine Betina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
28.01.2023.
u 21:12

Sumnja se da je 35-godišnji kapetan za svoj angažman dobio određenu svotu novca, no o iznosu i porijeklu još nema informacija, kao ni o podatku je li novac stigao direktno od vlasnika jahte ili od posrednika

Policijski službenici PU šibensko-kninske i PU splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, dovršili su istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo opisano u članku 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Isplovili unatoč zabrani

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizirao i angažirao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak (također kapetan), trećeosumnjičeni 50-godišnjak i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanja.

– Navedena je posada u listopadu 2022. godine isplovila jahtom "Irina VU" sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora RH, iako je predmetna jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru, gdje je bila čuvana. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici četvero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, a kaznenu prijavu protiv njih podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku – istaknuli su iz MUP-a.

Kazneno djelo iz zakona na koji se poziva policija podrazumijeva novčanu kaznu ili kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. No o tome će odlučivati nadležni sud kad DORH podigne optužnicu.

Jahta "Irina Vu"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od izvora bliskih istrazi neslužbeno doznajemo da je 58-godišnji kapetan "Irine VU", iako mu je uručena obavijest o zabrani približavanja i upravljanja plovilom, na inicijativu vlasnika jahte angažirao 35-godišnjeg kapetana da s njom isplovi s Murtera. Navodno je taj mlađi kapetan bio svjestan činjenice da će se time prekršiti propisane međunarodne sankcije, ali na svoju je ruku angažirao posadu s još četvoricom ljudi, od kojih dvoje uopće nije znalo pozadinu priče te su dovedeni u zabludu, što bi im mogla biti olakotna okolnost u daljnjem pravnom postupku. Također, sumnja se da je 35-godišnji kapetan za svoj angažman dobio određenu svotu novca, no o iznosu i porijeklu još nema informacija, kao ni o podatku je li novac stigao direktno od vlasnika jahte ili od posrednika.

Zbog ovog su skandaloznog propusta sankcionirani i dužnosnici pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Resorni ministar Oleg Butković tako je prošlog tjedna razriješio dužnosti načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku te voditelja ispostave u Betini na Murteru. Ispostavilo se da oni dokumentaciju o jahti koja je bila zapečaćena i stavljena na popis sankcionirane ruske imovine zbog birokratske inertnosti uopće nisu zaveli u računalni sustav, zbog čega je "Irina VU" još u listopadu napustila hrvatske teritorijalne vode i prošla pored lučkih kapetanija u Šibeniku i Dubrovniku te nesmetano isplovila pokraj granične policije i obalne straže. Drugim riječima, zbog tog propusta nijednoj se instituciji u sustavu nije upalila "crvena lampica".

"Irina VU" u Turskoj

Podsjetimo, ovu priču otkrio je Večernji list 13. siječnja nakon čega su se u istragu uključili DORH, SOA, MUP, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture. Luksuzna jahta modela Sunseeker 115, koju su na popis "zamrznute" imovine sankcioniranih ruskih tajkuna stavili Europska unija, SAD i Velika Britanija zbog ruske agresije nad Ukrajinom, vrijedi pet milijuna eura i u vlasništvu je Irine Usmanove, bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, koji je bliski prijatelj Vladimira Putina. Jahta se trenutačno nalazi u luci na zapadnoj obali Turske te je na GPS-u posljednji put locirana 9. listopada nadomak grčkom otoku Kosu. Tamo je premještena jer Turska nije uvela sankcije Rusiji. Vlada RH još se nije oglasila o tome hoće li aktivirati međunarodne sporazume o pomoći u kaznenopravnim stvarima te od Turske zatražiti povrat "otete" imovine.

Ključne riječi

Komentara 10

MI
microlion
21:41 28.01.2023.

Ne bi bilo na odmet provjeriti, je li "birokratskoj inertnosti" prethodila doznaka novca porijeklom iz Rusije...

NO
Nostromo
21:39 28.01.2023.

Ako jahti Irina Vu, nije oduzeta svjedodžba, smatra se da ona može ploviti. Neovisno o kapetanovom primitku obavijesti. Zašto jahti Irina Vu nije oduzeta svjedodžba???? Jahta nije bila zapečačena od strane državnih institucija. Netko u državnoj instituciji nije odradio stručnoo i po zakonu svoj posao.

ST
Stvarnost
13:46 29.01.2023.

Sto je posada kriva .Ljudi su placeni da voze ,a ko je odobrio da jahta moze da izadje iz ograde neka odgovara.Nije to romobil pa ce ga neko izvesti neprimeceno ,to je bre golema jahta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije